1 °C Budapest

Drágulnak a kicsik

Pénzcentrum
2006. április 10. 13:00

A tavalyi eredményekhez hasonlóan 2006-ra is nagyjából kétszázezer darabos forgalomról szóltak az autókereskedők előrejelzései, mert a sok kiszámíthatatlan tényező, a forint árfolyama, a kamatok alakulása és a fogyasztói kedv változása miatt inkább óvatosabbak voltak az importőrök becslései. Azonban...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legfrissebb számok rácáfoltak mindenre és az első három hónap az optimista előrejelzéseket is felülmúlta, mert az első negyedévben 42 875 új személyautót helyeztek forgalomba a magyar piacon, ami 8,2 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.
A Belügyminisztérium nyilvántartójának adataiból az is kiderül, hogy tavaly és idén folyamatos volt az emelkedés: a leggyengébb a január volt, ami 2006-ban 12 ezer autót jelentett, a legerősebb márciusban, amikor 17,4 ezer személykocsit helyeztek forgalomba. Az első két hónapban jelentős volt az emelkedés, miközben az utolsóban 37 darabos csökkenés mellett az eladások száma megegyezett a 2005-ös adatokkal.
Az időarányos kalkuláció szerint éves szinten 16,4 ezerrel több, vagyis 216 ezer darabos piaccal lehet kalkulálni. Továbbra is a Suzuki vezeti a márkák listáját: a japán kocsikból idén 7544 darabot helyeztek forgalomba, ez 276 darabos többletet, és 3,8 százalékos növekedést jelent.
Emelkedő árak
A piac emelkedésével párhuzamosan az importőrök is bátrabban igazították áraikat az európai átlaghoz, és látva a növekvő keresletet több modellnél emeltek, ráadásul éppen a legolcsóbbak kategóriájában, amit korábban nem mertek meglépni. A nagyobbak és drágábbak között továbbra is inkább jelentős akciókkal lehet kalkulálni, de máris több olcsó modell drágult olykor százezer forinttal is a kétmillió forintnál olcsóbbak mezőnyéből. Ez természetesen egybevág a korábbi előrejelzésekkel, hiszen tartósan, csak a darabszám növelése érdekében sem lehet veszteséggel árusítani autókat, még akkor sem, ha a hiányt a hitelek utáni jutalékból kompenzálták a kereskedők.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG