13 °C Budapest

Drágulnak a kicsik

Pénzcentrum
2006. április 10. 13:00

A tavalyi eredményekhez hasonlóan 2006-ra is nagyjából kétszázezer darabos forgalomról szóltak az autókereskedők előrejelzései, mert a sok kiszámíthatatlan tényező, a forint árfolyama, a kamatok alakulása és a fogyasztói kedv változása miatt inkább óvatosabbak voltak az importőrök becslései. Azonban...

A legfrissebb számok rácáfoltak mindenre és az első három hónap az optimista előrejelzéseket is felülmúlta, mert az első negyedévben 42 875 új személyautót helyeztek forgalomba a magyar piacon, ami 8,2 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.
A Belügyminisztérium nyilvántartójának adataiból az is kiderül, hogy tavaly és idén folyamatos volt az emelkedés: a leggyengébb a január volt, ami 2006-ban 12 ezer autót jelentett, a legerősebb márciusban, amikor 17,4 ezer személykocsit helyeztek forgalomba. Az első két hónapban jelentős volt az emelkedés, miközben az utolsóban 37 darabos csökkenés mellett az eladások száma megegyezett a 2005-ös adatokkal.
Az időarányos kalkuláció szerint éves szinten 16,4 ezerrel több, vagyis 216 ezer darabos piaccal lehet kalkulálni. Továbbra is a Suzuki vezeti a márkák listáját: a japán kocsikból idén 7544 darabot helyeztek forgalomba, ez 276 darabos többletet, és 3,8 százalékos növekedést jelent.
Emelkedő árak
A piac emelkedésével párhuzamosan az importőrök is bátrabban igazították áraikat az európai átlaghoz, és látva a növekvő keresletet több modellnél emeltek, ráadásul éppen a legolcsóbbak kategóriájában, amit korábban nem mertek meglépni. A nagyobbak és drágábbak között továbbra is inkább jelentős akciókkal lehet kalkulálni, de máris több olcsó modell drágult olykor százezer forinttal is a kétmillió forintnál olcsóbbak mezőnyéből. Ez természetesen egybevág a korábbi előrejelzésekkel, hiszen tartósan, csak a darabszám növelése érdekében sem lehet veszteséggel árusítani autókat, még akkor sem, ha a hiányt a hitelek utáni jutalékból kompenzálták a kereskedők.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm