Drágulásban elsők vagyunk! (benzinár-körkép)

Pénzcentrum
2006. március 27. 07:10

A Brit Automobilszövetség márciusi statisztikái alapján nem életük legszebb hónapját tudhatják maguk mögött a magyar autósok, a dízel ára ugyanis szekvenciálisan (februárról márciusra) csaknem 7%-kal emelkedett hazánkban, mellyel a vizsgált országok közül drágulás tekintetében megelőzhetetlennek bizonyultunk. Lássuk, mit mutatnak a számok!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az árak alakulását követőknek minden bizonnyal nem meglepő, hogy továbbra is Hollandiában tankolhatunk benzint legdrágábban, míg a dízel változatlanul Norvégiában a legdrágább.

A britek havi két mintavétel alapján, spot árfolyammal számítják ki a penny-ben publikált értékeket, melyeket 383-as forint/font árfolyamon váltottunk át.
Az árváltozások dinamikáját szemlélve érdemes kiemelni, hogy míg egy hónapja csak a lengyeleknél csökkent jelentősebb mértékben a dízel ára, mint hazánkban, addig a márciusi 6% feletti áremelkdésünkkel senki nem tudott lépést tartani. (Figyelemre méltó, hogy a brit adatok szerint a vizsgált országok közül csak 4-ben drágább a dízel, mint Magyarországon.)

A benzinár tekintetében továbbra is a középmezőnyben "kullogunk", az ár pedig egy hónapos távlatban nem mutat lényegi változást.
Árcsökkenés tekintetében mindkét mezőnyben Svájc nyert, de a dízel esetében a spanyolok sem maradtak le.

Természetesen továbbra is az USA-ban a legolcsóbb az üzemanyag, az ólmozatlan benzin litere csaknem háromszorosába kerül Hollandiában, mint a tengerentúlon.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG