21 °C Budapest
Mature senior adult businessman leader boss CEO executive with group of business people sitting together in conference meeting room in contemporary modern office bright sunny daylight talking discussing planning organizing strategy well dressed suit and tie teamwork cooperation diversity multi-ethnic problems solutions unity cityscape downtown urban

Óriási bajban a magyar vállalatok: retteghetnek, ha ez bekövetkezik

2024. március 19. 21:31

Világszerte hódít a mesterséges intelligencia a cégek körében, de közben aggódnak is a bevezetésükkel járó kiberbiztonsági kockázatoktól – mutat rá egy több mint 1400 vállalkozással készített nemzetközi kutatás. Európában az uniós kibervédelmi irányelv (NIS2) segíti a cégeket, hogy hatékonyan vehessék fel a küzdelmet a látványosan növekvő digitális fenyegetésekkel szemben.

Forradalmi technológiának tartják a vállalatok a ChatGPT-t is hajtó generatív mesterséges intelligenciát (GenAI), a megkérdezett közel fele (43%) már befektet ilyen megoldásba. A technológiába beruházó társaságok négyötöde (80%) az alkalmazások működőképességét vizsgálja, míg ötödük (20%) már a használat előtti pilot projektek tesztelésnél tartanak. A GenAI-t leggyakrabban a munkavállalók képzésének és csapatmunkájának javításához (36%), valamint az ügyfélszolgálat és az értékesítés (35%) támogatásához alkalmazzák.

A generatív mesterséges intelligencia egyre növekvő népszerűsége ellenére a megfontolt, fokozatos bevezetést részesíti előnyben tízből négy válaszadó (38%), ami alapvetően az etikai kétségeknek tudható be. Szintén erre utal, hogy a technológia elméleti hátterének és felhasználási lehetőségeinek mélyebb megértését, valamint a kockázatok felmérését tartja fontosnak a megkérdezettek közel háromnegyede (73% és 69%), míg több mint felük (52%) aggódik amiatt, hogy az AI-alkalmazások munkahelyeket szüntethetnek meg.

Minden új technológia bevezetése súlyos kiberbiztonsági kockázatot jelent, különösen igaz ez a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokra. A szervezeteknek fokozott óvatossággal kell előkészíteniük az átállást, amit a NIS2 irányelv Magyarországon is érvényben lévő szabályozása is szükségessé tesz. A biztonságos működés garantálása és a szigorú törvényi előírásoknak való megfelelés érdekében ezért egyre több vállalat fordul külső szakértőkhöz

 – mondta el Zala Mihály, az EY Magyarország kibervédelmi üzletágának vezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az vállalat saját fejlesztésű, globális mesterséges intelligencia platformmal rendelkezik, amely az elérhető legkorszerűbb technológiát és infrastruktúrát teszi elérhetővé ügyfelei számára. Az 1,4 milliárd dollár értékű befektetés keretében másfél év alatt kifejlesztett megoldás használata nagy hatással lehet a vállalatok mindennapi működésére és adatkezelési gyakorlatára is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem