18 °C Budapest
Portrait of young woman with smartphone dancing outdoors on street, tik tok concept.

Szinte hihetetlen: ők a legmagányosabb generáció 2024-ben Magyarországon

2024. február 29. 16:46

Statisztikák szerint a Z generáció fiataljai tartoznak a legmagányosabb korosztályba: egyre többen fordulnak a közösségi média irányába plátói baráti kapcsolatok reményében. A szakértők viszont felhívják figyelmünket a jelenség lehetséges veszélyeire is - írta a Daily Mail.

A Z generáció tagjai, avagy az 1997 után született fiatalok világszerte körülbelül 72 millióan vannak, közöttük egyre többen fordulnak az online közösségi terek (pl. Facebook, TikTok, Instagram) felé, hogy plátói kapcsolatokat alakítsanak ki. Ez a tendencia a statisztikák szerint arra utal, hogy korosztályuk rendkívüli mértékben magányosnak érzi magát.

Kutatások alapján a 16 és 29 év közöttiek kétszer akkora valószínűséggel érzik magukat gyakran, vagy akár állandóan magányosnak, mint a 70 év felettiek. A Prince's Trust tanulmánya szerint a fiatalok 30%-a véli úgy, hogy nem tud új barátokat szerezni, és még sosem érezte magát ennyire egyedül.

A pandémia okozta lezárások és a közösségi média térhódítása hozzájárultak ahhoz, hogy az online barátkeresés népszerűsége megugorjon a korcsoportban. A TikTokon például már több mint 10 400 poszt alatt található a #friendapplications hashtag. Az online közösségi platformok gyakran kedvelt hobbikat, filmeket és zenészeket sorakoztatnak fel, amelyek segíthetnek a hasonló érdeklődésű embereknek kapcsolódási pontot találni.

Az egészségügyi szakértők azonban felhívják a figyelmet az online kapcsolatteremtés veszélyeire is. Dr. Ann Nainan londoni háziorvos szerint bár az online kommunikáció könnyebbé teszi az emberekkel való kapcsolatteremtést, az nem pótolhatja a személyes interakciókat és az ezekből adódóan végbemenő biológiai folyamatokat, például az oxitocin és az endorfin felszabadulását.

Alex Atherton volt középiskolai igazgató és Gen X szakértő összehasonlította a modern "barátkereső" alkalmazásokat az idősebb generációk magányos szívekhez szóló hirdetéseivel. Hangsúlyozta, hogy bár ezek az alkalmazások lehetőséget teremtenek a hasonló érdeklődésű emberekkel való ismerkedésre, nem garantálják a mélyebb kapcsolatok kialakulását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tom Madders, a YoungMinds ifjúsági jótékonysági szervezet kommunikációs- és kampányigazgatója hangsúlyozza, hogy bár a magány önmagában nem jelent mentális problémát, negatívan befolyásolhatja lelki egészségünket. Felszólította a kormányt, hogy priorizálja a fiatalok mentális egészségvédelmét és biztosítsanak mindenki számára elérhető támogatást.

A Harvard Egyetem jelentése szerint a Z generáción belül tapasztalható elmagányosodásra az orvosok is felhívták a figyelmet, ugyanis a társadalmi elszigeteltség növelheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Ez rávilágít arra az aggasztó tényre is, hogy mind az idősek, mind pedig a fiatalabb generációk esetében komoly veszélyforrást jelenthetnek a magányból fakadó negatív érzelmek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 21. kedd
Konstantin
21. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem