20 °C Budapest
Ez elől egyetlen magyar sem futhat el: vagy így menekül meg a Föld vagy sehogy

Ez elől egyetlen magyar sem futhat el: vagy így menekül meg a Föld vagy sehogy

2023. november 9. 16:33

November 9-én megrendezésre került a Pénzcentrum és Portfolio közösen megszervezett fesztiválja, a GEN Z FEST /GREEN, ami elsősorban a Z generáció előtt álló jövőt járta körbe, kiemelten a klímaváltozás, környezetvédelem és klímaszorongás témaköreivel. Az első két előadásban az alapok tisztázása, a saját felelőségeink meghatározásairól volt szó, majd ezután Rab Árpád trendkutató, NKE EJKK ITKI tudományos főmunkatárs, NMHH elnöki tanácsadója is adott elő a jövő kihívásiról.

Az eseményt ’Hogy vagy Föld?’ - című előadás nyitotta, melyen Dr. Fehér Zoltán, a WWF Magyarország természetvédelmi osztályvezetője és Papp Luca, a WWF Magyarország éghajlatváltozás és energia projektmenedzsere beszélt arról, hogy valóban olyan rosszul van a Föld és mennyire kell, vagy kell-e egyáltalán aggódnunk. A WWF Magyarország most segít az alapok tisztázásában és a mítoszok ledöntésében.

Sokan mondják, hogy kollektív gazdasági változás kell és elveszik a hangsúlyt a fogyasztói szintű felelősségről, pedig az is számít

– mondta el Dr. Fehér László, majd munkatársa Papp Luca hozzátette, hogy „elég csak az eggyel fenntarthatóbbat választani”.

Nem kell rögtön megvonni magunktól mindent, amit szeretünk. Egy nap során több 100 kisebb nagyobb döntést hozunk meg, és ezen döntések során mindig van környezettudatosabb alternatíva. Például, hogy milyen gyümölcsöt veszünk vagy hányszor repülünk egy évre vonatozás helyett. De, ami még fontos, hogy létre kell hozni egy kritikus tömeget, amely nyomást tud gyakorolni. Már az is siker, ha elindul egy párbeszéd, először a közvetlen környezetünkben, majd egyre bővül a kör (először anyukánk kezd el miattunk vászontáskát használni, majd az ő barátnője stb.).

Milyen jövőre készüljünk?

Ezután következett Rab Árpád előadása a jövőről. A fesztiválhoz megfelelően elsősorban a z generációt érintő jövő kapcsán felmerülő kérdésekre kaphattunk választ, amelynek elengedhetetlen és kikerülhetetlen része a környezetvédelem is.

„Technológia megváltoztatja a társadalmat, és ezzel fontos számolnunk”

– kezdte előadását a szakértő. „Mind ebből pedig következik, hogy teljesen más problémák lesznek, és ahhoz kell igazítani mindent. Ez a mostani generáció a legsikeresebb generáció eddig a világon (létrejött a jóléti társadalom). A fogyasztói társadalom és ipari forradalom összekapcsolódásából jött létre, aminek az ára a természeti erőforrások teljes kihasználása." Ennek a stratégiának a következménye a gazdagság és túlnépesedés, aminek a következménye a felgyorsuló világ, tehát az egy tévedés, hogy a technológia miatt gyorsult fel a világ, ez csak egy eszköz, ami kiszolgálja a társadalmat.  

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nincsen olyan jövő, ami fix, forgatókönyvek vannak, valószínűségek

– zárta Rab Árpád az előadását ezzel a gondolattal, majd hozzátette, hogy vannak dolgok, amikre igenis lehet készülni, és érdemes is felkészülni, hogy ne járjunk úgy, mint a COVID járvánnyal. Ugyanis nem meglepő, hogy ilyen járvány alakult ki, de jobb lett volna előre felkészülni.

A Pénzcentrumon korábban, Rab Árpáddal megjelent interjújában, többek között szintén érinti a Z-generáció előtt álló legnagyobb kihívások kérdéskörét, de ezen felül még szó esik a mesterséges intelligencia fejlesztéséről, veszélyeiről, valamint a munkaerő-piacra gyakorolt hatásairól is. Körbejárja a beszélgetés a "most kell, és az kell" társadalom főbb működési elveit. Kevésbé törekednek arra az emberek azon, hogy megoldjanak vagy kicsiszolgassanak egy problémát, egyből a tökéletest akarják. Rövid idő alatt, kevesebb munkával szeretnének az emberek sikeresek lenni, és sokszor bele sem gondolnak abba, hogy ahhoz, hogy háromszor megtöltsük a Puskás Arénát 4 év alatt, mennyi szorgalom és tehetség szükséges. Csak az eredményt látják és akarják.

Valamint az is kiderül, mekkora hatalmas ellentmondások feszítik az egészségügyet, miközben a neurobiológia nagy forradalma már rövid időn belül elhozhatja a leggazdagabbak számára a "halhatatlanságot", ami idővel lecsuroghat a társadalom alsóbb rétegeibe is. Ha érdekel a téma, és kíváncsi vagy, hogy a felvetett témákban mit mondott a szakértő, olvasd el Dr. Rab Árpáddal készített interjúnkat:

(Kép forrása: Földesi Máté István/GEN Z FEST/GREEN fesztivál)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm