13 °C Budapest
Young man using laptop at home

Meglepő titkok derültek ki II. Erzsébet királynő életéről: a Netflix és az HBO Max hozta napvilágra

2022. szeptember 9. 11:32

Tegnap, szeptember 8-án 96 évesen elhunyt az angol királynő, II. Erzsébet. Ennek az eseménynek kapcsán most összeszedtük azokat, a Magyarországon is elérhető filmeket, sorozatokat, dokumentumfilmeket a Netflixről és HBO Maxról, amik II. Erzsébet kalandos életét mutatják be. Ráadásnak pedig hoztunk még egy meglepetés filmet is.

II. Erzsébet 1926-ban született Londonban, majd apja halála után lépett a trónra 1952. februárjában és összesen 70 éven keresztül uralkodott. Az angol királynő így a 20. század jelentős történelmi eseményeit átélte, összesen 14 miniszterelnököt nevezett ki uralkodása alatt, egyszer pedig egy kétségbeesett munkás bemászott a hálószobájába, hogy beszélgessen vele. Halálával egy történelmi korszak zárult le.

Erzsébet volt az első, akinek a televízió közvetítette az esküvőjét Fülöppel és aki fiának végül a válást javasolta. Ezen felül megszállottja volt a corgieknak (egy évvel ezelőtt hunyt el az utolsó kutyája, egy keverék), imádott vadászni és autót szerelni. Most olyan filmeket, sorozatokat és dokumentumfilmeket szedtünk össze, amik alaposan körül járták a királynő kalandos életét, és amivel talán – már amennyire ez lehetséges – kicsit jobban megismerjük a 20. század egyik legjelentősebb uralkodóját. Mutatjuk mit érdemes megnézni a Netflixen és az HBO Maxon!

The Crown (A korona)
Netflix

A Korona 2016-ban indult, és eddig 4 évad jelent meg. A sorozat az angol királyi család életét mutatja be, egészen Erzsébet és Fülöp esküvőjétől Diana és Károly házasságáig (már készül a hírek szerint a következő, ötödik évad is). A sorozat nem csak a jelentős történelmi eseményeket mutatja be, hanem a családnak a mindennapjaiba is betekintést enged. Érdekessége, hogy 1-2 évadonként lecserélik a teljes színészi gárdát, így pár évente mindig más alakíthatja az angol királynőt.

The Majestic Life of Queen Elizabeth II.
Netflix

A Netflix dokumentumfilmje II. Erzsébet életét öleli fel a gyermekkorától kezdve. A mindössze másfél órás filmben korai felvételeket láthatunk, amiknek segítségével nyomon követhetjük, hogy hogyan vált II. Erzsébet uralkodóvá, majd hogyan vészelte át a 20. századot a családi viszályoktól kezdve egészen a történelmi eseményeken át.

The Queen (A királynő)
HBO Max

A 2006-os filmet összesen 6 Oscar-díjra jelölték, amiből Helen Mirren végül hazavitte a legjobb női főszereplőnek járó díjat, a királynő szerepéért. A film azt a pár napot öleli fel, amikor Diana hercegné halálos autóbalesetet szenvedett, II. Erzsébetnek pedig nem csak a családját kellett összetartania, de a nép elé is ki kellett állnia.

The Royal House of Windsor
Netflix

A következő dokumentumfilmünk nem csak II. Erzsébetről szól, de a királynő – ahogyan a legtöbbször – megkerülhetetlen: a sorozat ugyanis a Windsor ház elmúlt 100 évét öleli fel. Akit érdekel a szakértőkkel és korai videókkal, fotókkal tűzdelt sorozat, annak viszont sietnie kell: szeptember 29-én leveszik ugyanis a Netflix műsoráról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Princes of The Palace
Netflix

Ebben a dokumentumfilmben II. Erzsébet, mint anya, nagymama majd későbbiekben dédnagymama jelenik meg, ugyanis a film Anglia hercegeinek, leendő trónörököseinek életét mutatja be Fülöptől egészen György hercegik. A királynő pedig mindegyikőjük életében jelentős szerepet töltött be, így egy tejesen másik szemszögből leshetünk be Erzsébet életébe.

+1: The Queen’s Corgi (A királynő kutyája)
Netflix

Ha II. Erzsébetről beszélünk, akkor nem lehet kikerülni a corgikat, amikért rajongott az angol királynő. Ez a mese az egyik királyi kutyáról szól, de még Donald Trump is megjelenik benne.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm