24 °C Budapest
Group of friends in the street with smartphone

Borzalmas függőség terjed: minden negyedik magyar érintett a betegségben

2022. június 15. 13:31

Az NKE tavaly novemberben mérte fel a magyarok okostelefon függőségét, amiből kiderült, hogy a lakosság negyedét, tehát körülbelül minden negyedik embert érint a probléma. A probléma leginkább a 30-39 éveseket érinti.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézete (NKE ITKI) tavaly novemberben mérte fel a magyar társadalom okostelefon-függőségét. A kutatásból kiderül, hogy a teljes magyar lakosság 25%-a, tehát minden negyedik ember teljes mértékben vagy inkább okostelefon-függőnek tartja magát.

Különösen magas az okostelefon-függőség a 30-39 éves korosztály esetében, hiszen e korcsoporton belül a válaszadók mintegy 40 százaléka tartja magát függőnek okoskészülékétől. Utóbbi korosztályhoz tartozók közül minden ötödik válaszadó számolt be arról, hogy autóvezetés közben, például forgalmi dugóban vagy piros lámpánál rendszeresen a mobiltelefonjához nyúl, de a válaszadók harmada filmnézés vagy családi ebéd közben sem tudja megállni, hogy ne ellenőrizze üzeneteit vagy ne olvassa el a híreket.

A telefonos adatfelvétellel történő kutatás reprezentatív a magyar lakosságra kor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint egyaránt. Az NKE kutatóintézete rendszeresen végez reprezentatív hazai kutatásokat az információs társadalom terén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?