Close-up of Womans hands plugging a mobile phone into apower bank  in a bar

Búcsút inthetünk ennek a töltőnek: bajba kerülhet az Apple, őket érinti az új rendelet

2022. február 20. 20:01

Már idén megszülethet a végleges törvény az Európai Unióban forgalomba kerülő mobilkészülékek töltéséhez használ eszközök egységesítéséről, ami többek között azzal járhat, hogy az Apple már 2023-ban kénytelen lesz olyan iPhone mobilokat forgalmazni, amiken USB-C csatlakozó található (a Lightning port helyett). 

Az Európai Bizottság még 2021 őszén jelentette be, hogy előterjesztik azt az új jogszabályt, ami megszabná a telefongyártók számára, hogy egységesen USB-C töltőporttal lássák el az EU-ban forgalomba kerülő telefonokat.

A Reuters információ szerint a törvényjavaslatról már májusban szavazhat az illetékes parlamenti bizottság, és ezt követően kezdődhet meg a tagállami konzultáció, ami a várakozások szerint még az év vége előtt lezárulhat. Ha ez tényleg megtörténik, a jogszabályt akár már 2022 végén, vagy 2023 elején elfogadhatják, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy nem a ratifikálásától számított két éven belül lép hatályba az új szabály, hanem annál jóval korábban, akár már a jövő év közepén.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a hagyományosan ősszel leleplezett iPhone modellek (esetünkben az iPhone 15 széria) csak akkor kerülhetnének forgalomba az EU-n belül, ha nem az Apple saját, egyedi csatlakozójával, hanem USB-C porttal kerülnek forgalomba. Az Európai Parlament még 2020-ban, fölényes többséggel, 582 igen és 40 nem szavazattal döntött úgy, hogy előírják az elektronikus eszközök gyártói számára az egységes töltőkábelek használatát. Az EP ekkor ugyan még nem szabta meg, hogy a gyártóknak az USB-C szabványt kell használni, de a jogszabályban már ez a technológia szerepel, ráadásul a rendelet nemcsak a telefonokra vonatkozik, de tabletekre, kamerákra, fülhallgatókra, hangszórókra és játékkonzolokra is.

Az új jogszabály alapvetően az elektronikus hulladékok visszaszorítását szolgálja, az Európai Bizottság abban bízik, hogy az egységesített töltési megoldással visszaszorul az extra kiegészítők vásárlása, és évi több ezer tonna elektronikus szemét keletkezése előzhető meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?