7 °C Budapest
Az NFT után ez lehet az új dili: nagy dobás vagy csúnya bukás a metaverzum ingatlanpiaca?

Az NFT után ez lehet az új dili: nagy dobás vagy csúnya bukás a metaverzum ingatlanpiaca?

2022. február 13. 16:01

A tech világot az elmúlt időszakban folyamatos izgalomban tartotta a metaverzum, ami lényegében a világunk digitális változata. De vajon miért éri meg annyiért vásárolni a metaverzumban egy házat, mint amennyiért egy ténylegeset is meg tudunk venni? Annak jártunk utána, hogy vajon mi lehet a vége a ma még csak gyerekcipőben járó őrületnek.

Először is érdemes tisztázni, hogy mi is pontosan az NFT, azaz a non-fungible token, ami hazánkban annyira új fogalom, hogy még egységes magyar neve sincsen: legtöbbször helyettesítő tokennek vagy nem helyettesíthető érmének, esetleg zsetonnak nevezik. Ahogyan azt már korábban megírtuk a szokatlan név az eszköz megkülönböztető tulajdonságára utal: a kriptovilág más tokenjeivel, érméivel ellentétben az NFT egyedi, nem helyettesíthető vagy becserélhető.

Míg a bitcoin vagy bármilyen más bankjegy mindenkor behelyettesíthető egy másik hasonló bankjeggyel, addig az NFT-ből mindössze egyetlen egy van és nem helyettesíthető egy másik NFT-vel sem. Az NFT a blokkláncon tárolt, egy eredetileg digitális eszköz tulajdonjogának igazolására szolgáló virtuális okmány. Az NFT megjelenését az tette lehetővé, hogy az Ethereum nevű, nyílt forráskódon alapuló hálózaton bevezették az örökölhető ún. „okos szerződéseket”, melyek révén követhetővé és átruházhatóvá vált a digitális és később már bizonyos fizikai tárgyak, eszközök tulajdonjoga is. A blokkláncon tárolják ezeket a tulajdonjogi igazolásokat. Emiatt az érintett személyek és vállalatok a föld bármely pontján megbízható igazolást szerezhetnek az adott eszköz tulajdonjogáról. Ez elemi feltétele annak, hogy az NFT-kkel történő kereskedés elindulhasson.

Metaverzum, az új világ

Az elmúlt évtizedekben számos ígéretes virtuális-és kiterjesztett valóság (VR/AR) alapú megoldás született, és folyamatosan kísérleteznek olyan cégek ennek a kiterjesztésével, mint a Facebook, vagy a Microsoft. Ennek a koncepciónak az alapja, hogy átjárható univerzumokat képeznek, amelyek idővel összeolvadnak majd. Így jöhet létre egy hatalmas, kollektív virtuális tér, azaz egy vadiúj univerzum.

Magát a virtuális valóságot jelenleg leginkább a játékvilág használja, de már itt is lehetséges sokszor a virtuális föld, ingatlan, ruha, vagy akár állatok vásárlása. Első lépésként létrehozhatjuk majd magunkat, azaz a virtuális énünket, aki lehet akár pont olyan mint mi, de akár szabadon is engedhetjük a fantáziánkat és bármilyen karakter bőrébe belebújhatunk. Ezután csatlakozhatunk is az általunk kiválasztott virtuális valósághoz, ahol láthatunk mindent és mindenkit az univerzumban. Ahogyan ők is minket.

Ezek még egészen kezdetlegesek, nem véletlenül találkozni mostanában olyan mémekkel, ahol csak egy lebegő felsőtest látható. De ez a technika idővel át fog alakulni: bármit megtehetünk benne amit a valóságban is. A metaverzumnak már léteznek a saját fizetőeszközei, amikről fenti videóból többet is megtudhatunk. De idővel nem csak lebegő testek és kriptovaluta fog ehhez a világhoz kapcsolódni, hanem lesznek saját törvényei, állást kereshetünk, ingatlant vásárolhatunk rajta keresztül, moziba mehetünk. Azaz bármit megtehetünk amit a való világban is.

Mindent vagy semmit: a metaverzum ingatlanpiaca

Ha mostanában találkoztál láb nélküli, lebegő torzókkal a virtuális kirándulásaid során, akkor nagy valószínűséggel téged is beszippantott a metaverzum, ami az utóbbi idők legnagyobb dobása volt a tech világában. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a Facebook már megnyitotta a kapuit, de vele párhuzamosan a Horizon Worlds és a Microsoft is tervezi, hogy beszáll a metaverzumban. A fentiek mellett pedig kisebb cégek is elkezdtek mozgolódni és saját platformokat vásárolni a metaverzumban. Ilyen a Sandbox is, aminek a „földjein” cégek és magánszemélyek tudnak telket, azaz lényegében NFT-ket vásárolni, ahova például játékokat tudnak feltölteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez persze nem egy olcsó vállalkozás, hiszen a Sandbox egyes feltöltéseit 80 ezer dollár, azaz közel 25 millió forintértékben árulja, számolt be a DailyMail cikkében. Itt vásárolt magának földeket az ingatlankereskedéssel foglalkozó MoveStreets, akiknek a célja, hogy ezeket a helyeket a jövőben arra használják, hogy a való világban áruljanak ingatlanokat. Bár sokan azt állítják, hogy ezeknek a tokeneknek a felvásárlása csak egy ügyes marketingfogás a cégek részéről, ezzel Adam Kamani, a MoveStreets vezérigazgatója közel sem ért egyet. Szerinte ugyanis még nagyon korai megmondani, hogy mi lesz ennek az új őrületnek a vége, de bízik abban, hogy végül a virtuális világ magával ragadja az embereket, és olyan házvásárlási élményt tesz lehetővé, amiről sose álmodtunk még.

Hiszünk abban, hogy a metaverzum a következő fontos lépés lesz a technika világának alakulásában, ezért is döntöttünk úgy, hogy létrehozunk egy üzletet a Sandbocban. Ezzel megalapozhatjuk a jövőt, és bővíthetjük a kínálatunkat is.

– hangsúlyozta a cég.

Egy ideje persze már rég  elmehetünk online házbejárásra, így felmerül a kérdés, hogy ez miért is más, mintha egy kamera segítségével megnéznénk az ingatlant ami iránt érdeklődünk, mielőtt személyesen is odalátogatunk. Hiszen egy lakás vásárlásánál elengedhetetlen a személyes jelenlét, és ezt a cég se szeretné kiiktatni. A kérdésre sajnos nem lehet még pontos választ adni, hiszen a metaverzum kezdetlegessége miatt még maga a MoveStreets se biztos abban, hogy hogyan is javíthatná a jelenlegi élményt. Sajnos arra nem kapunk még egy ideig választ, hogy bejön-e a cégeknek a számítása, és megéri-e NFT-be fektetni, de ha ilyen tempóban folytatódnak a fejlesztések és a felvásárlások nemsokára erre is fényderül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem