1 °C Budapest
Over the shoulder view of a young woman choosing food from the menu on mobile app while lying on the couch at home.

Kár lenne még temetni a jó öreg SMS-t: ekkora forgalmat generált a tegnapi Facebook-leállás

2021. október 5. 17:29

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, nagyjából 6 órán keresztül volt tegnap elérhetetlen a Facebook és a hozzá köthető szolgáltatások, valamit az Instagram, Messenger és a WhatsApp is. A közösségi médiafelületek üzemeltetői akkor a konkurens Twitteren reagáltak a hibára. A felhasználók is keresték az alternatív csatornákat a kapcsolattartásra, és rengetegen nyúltak ennek hagyományosabb formáihoz: a telefonhoz és az SMS-hez. A Pénzcentrum megkeresésére a Magyar Telekom Vállalati kommunikációs igazgatósága elárulta: az SMS forgalom 100 százalékkal, a hangforgalom 15 százalékkal nőt. Még a vezetékes telefont is 8-10 százalékkal többen emelték fel.

Hétfőn, nagyjából délután fél 6 körül globálisan, így Magyarországon is elérhetetlenné vált a Facebook és a hozzá tartozó szolgáltatások, valamint a Messenger, a WhatsApp és az Instagram is. Ennek folyományaként a magyar lakosság kénytelen volt más csatornákat keresni a kapcsolattartásra. A Magyar Telekom Vállalati kommunikációs igazgatósága lapunkkal közölte: a Facebook, Instagram és WhatsApp tegnap esti leállása miatt sokan áttértek a hagyományos telekommunikációs szolgáltatásokra, az SMS-t használták üzenetküldésre, illetve a mobil hanghívással tartották a kapcsolatot az ismerőseikkel.

A Magyar Telekom adatai szerint az SMS forgalom esetében a 100 százalékot is megközelítette növekmény a Telekom hálózatán a tegnap esti órákban. A mobil hangforgalom esetében tegnap 17:45-től kezdődően 15 százalékkal magasabb forgalmat tapasztaltak, mint hétköznap ebben az időszakban jellemző.

Azt is megtudtuk, hogy a Telekomnál a mobil adatforgalomban nem volt olyan jelentős hatás, mint amire számítana az ember egy ilyen kiterjedtségű leállás esetén. Viszont arra is kitértek, hogy az adatkapcsolat aktiválások közel 40 százalékos növekedést produkáltak. Ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy sokan internethibára gyanakodtak a Facebook leállása miatt.

Sokan tévesen az internettel azonosítják a Facebookot, és azt hitték internet elérési problémájuk van, amikor nem tudták használni az alkalmazást

- közölte a Magyar Telekom. Válaszukban arra is kitértek: a vezetékes adatforgalomban jelentős visszaesés volt érezhető, viszont a vezetékes hangforgalom nőtt, az elmúlt hétfők azonos időszakának átlagához képest a Telekom hálózatából indított forgalom kb. 8-10 százalékkal, az oda érkező pedig 4-5 százalékkal nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?