Over the shoulder view of a young woman choosing food from the menu on mobile app while lying on the couch at home.

Kár lenne még temetni a jó öreg SMS-t: ekkora forgalmat generált a tegnapi Facebook-leállás

2021. október 5. 17:29

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, nagyjából 6 órán keresztül volt tegnap elérhetetlen a Facebook és a hozzá köthető szolgáltatások, valamit az Instagram, Messenger és a WhatsApp is. A közösségi médiafelületek üzemeltetői akkor a konkurens Twitteren reagáltak a hibára. A felhasználók is keresték az alternatív csatornákat a kapcsolattartásra, és rengetegen nyúltak ennek hagyományosabb formáihoz: a telefonhoz és az SMS-hez. A Pénzcentrum megkeresésére a Magyar Telekom Vállalati kommunikációs igazgatósága elárulta: az SMS forgalom 100 százalékkal, a hangforgalom 15 százalékkal nőt. Még a vezetékes telefont is 8-10 százalékkal többen emelték fel.

Hétfőn, nagyjából délután fél 6 körül globálisan, így Magyarországon is elérhetetlenné vált a Facebook és a hozzá tartozó szolgáltatások, valamint a Messenger, a WhatsApp és az Instagram is. Ennek folyományaként a magyar lakosság kénytelen volt más csatornákat keresni a kapcsolattartásra. A Magyar Telekom Vállalati kommunikációs igazgatósága lapunkkal közölte: a Facebook, Instagram és WhatsApp tegnap esti leállása miatt sokan áttértek a hagyományos telekommunikációs szolgáltatásokra, az SMS-t használták üzenetküldésre, illetve a mobil hanghívással tartották a kapcsolatot az ismerőseikkel.

A Magyar Telekom adatai szerint az SMS forgalom esetében a 100 százalékot is megközelítette növekmény a Telekom hálózatán a tegnap esti órákban. A mobil hangforgalom esetében tegnap 17:45-től kezdődően 15 százalékkal magasabb forgalmat tapasztaltak, mint hétköznap ebben az időszakban jellemző.

Azt is megtudtuk, hogy a Telekomnál a mobil adatforgalomban nem volt olyan jelentős hatás, mint amire számítana az ember egy ilyen kiterjedtségű leállás esetén. Viszont arra is kitértek, hogy az adatkapcsolat aktiválások közel 40 százalékos növekedést produkáltak. Ez valószínűleg arra vezethető vissza, hogy sokan internethibára gyanakodtak a Facebook leállása miatt.

Sokan tévesen az internettel azonosítják a Facebookot, és azt hitték internet elérési problémájuk van, amikor nem tudták használni az alkalmazást

- közölte a Magyar Telekom. Válaszukban arra is kitértek: a vezetékes adatforgalomban jelentős visszaesés volt érezhető, viszont a vezetékes hangforgalom nőtt, az elmúlt hétfők azonos időszakának átlagához képest a Telekom hálózatából indított forgalom kb. 8-10 százalékkal, az oda érkező pedig 4-5 százalékkal nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm