13 °C Budapest
Kulcsfontosságú területen maradtak el a magyar munkaadók: Románia, Bulgária is előz minket

Kulcsfontosságú területen maradtak el a magyar munkaadók: Románia, Bulgária is előz minket

2021. április 14. 16:49

Egyes EU-s tagállamokban már kifejezetten sok cég használ mesterséges intelligenciát, ami a szakértők szerint mára egyértelműen stratégia fontosságú területté vált a világban, sőt a gazdasági fejlődésnek is kulcsfontosságú eleme. Igen ám, de rengeteg országban még igencsak gyerekcipőben jár a technológia felhasználása, és sajnos ezek közé tartozik Magyarország is. Hazánk ugyanis gyakorlatilag sereghajtó az unióban.

A mesterséges intelligencia mára stratégiai fontosságú területté vált a világban, sőt kijelenthetjük azt is, hogy a gazdasági fejlődés kulcsfontosságú mozgatórugója is egyben. A mesterséges intelligencia ugyanis lehetővé teszi a gépek és rendszerek számára, hogy elemezzék környezetüket, és bizonyos fokú önállósággal döntéseket is hozzanak konkrét célok elérése érdekében.

A friss statisztikák pedig azt mutatják, hogy 2020-ban átlagosan, az EU-ban a legalább 10 főt foglalkoztató vállalkozások 7 százaléka használt mesterséges intelligencia-alkalmazásokat – derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Közülük 2 százaléknyian big data belső elemzésre használt ilyen szoftvereket, másik 2 százalékuk chat-szolgáltatást használt, ahol chatbotok vagy a virtuális ügynökök kommunikáltak az ügyfelekkel.

A vállalkozások közül szintén 2 százaléknyian voltak azok, akik olyan robotokat használtak, amik bizonyos fokú önállósággal végeztek repetatív, veszélyes vagy segítő feladatokat. A vállalkozások maradék egy százaléka szintén big data elemzésre használta a mesterséges intelligenciát valamilyen nyelvi feldolgozásra, beszédfelismerésre/alkotásra.

Nagy a különbség tagállami szinten

AZ EU tagállamai közül Írországban volt legmagasabb azon vállalkozások aránya (23%) amik 2020-ban a négy, már bemutatott mesterséges intelligencia alkalmazás bármelyikét használták. A technológiát ezen felül széles körben alkalmazták még Máltán (19%), Finnországban (12%) és Dániában (11%) is.

Az élenjáró országokkal szemben mindenhol máshol, a vállalkozások kevesebb mint 10 százaléka használta a négy mesterséges intelligencia-alkalmazás bármelyikét az Európai Unióban. A legkevesebbet Lettországban (2%), majd hármas holtversenyben Szlovéniában, Cipruson és

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon, egyaránt a vállalkozások 3-3-3 százaléka.

Ez pedig a statisztikát látva azt is jelente, hogy a többnyire mögöttünk tartózkodó románok és bulgárok ez esetben bőven előzték Magyarországot, ami így csak Lettországot volt képes maga mögé utasítani EU-s szinten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így módosul a Vodafone üzleteinek nyitvatartása

A nemrég kihirdetett kormányrendelet értelmében a Vodafone Magyarország üzletei április 7-től teljes nyitvatartási időben, a korlátozások előtti tevékenységi körrel és szolgáltatásokkal működnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?