31 °C Budapest
Kulcsfontosságú területen maradtak el a magyar munkaadók: Románia, Bulgária is előz minket

Kulcsfontosságú területen maradtak el a magyar munkaadók: Románia, Bulgária is előz minket

2021. április 14. 16:49

Egyes EU-s tagállamokban már kifejezetten sok cég használ mesterséges intelligenciát, ami a szakértők szerint mára egyértelműen stratégia fontosságú területté vált a világban, sőt a gazdasági fejlődésnek is kulcsfontosságú eleme. Igen ám, de rengeteg országban még igencsak gyerekcipőben jár a technológia felhasználása, és sajnos ezek közé tartozik Magyarország is. Hazánk ugyanis gyakorlatilag sereghajtó az unióban.

A mesterséges intelligencia mára stratégiai fontosságú területté vált a világban, sőt kijelenthetjük azt is, hogy a gazdasági fejlődés kulcsfontosságú mozgatórugója is egyben. A mesterséges intelligencia ugyanis lehetővé teszi a gépek és rendszerek számára, hogy elemezzék környezetüket, és bizonyos fokú önállósággal döntéseket is hozzanak konkrét célok elérése érdekében.

A friss statisztikák pedig azt mutatják, hogy 2020-ban átlagosan, az EU-ban a legalább 10 főt foglalkoztató vállalkozások 7 százaléka használt mesterséges intelligencia-alkalmazásokat – derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Közülük 2 százaléknyian big data belső elemzésre használt ilyen szoftvereket, másik 2 százalékuk chat-szolgáltatást használt, ahol chatbotok vagy a virtuális ügynökök kommunikáltak az ügyfelekkel.

A vállalkozások közül szintén 2 százaléknyian voltak azok, akik olyan robotokat használtak, amik bizonyos fokú önállósággal végeztek repetatív, veszélyes vagy segítő feladatokat. A vállalkozások maradék egy százaléka szintén big data elemzésre használta a mesterséges intelligenciát valamilyen nyelvi feldolgozásra, beszédfelismerésre/alkotásra.

Nagy a különbség tagállami szinten

AZ EU tagállamai közül Írországban volt legmagasabb azon vállalkozások aránya (23%) amik 2020-ban a négy, már bemutatott mesterséges intelligencia alkalmazás bármelyikét használták. A technológiát ezen felül széles körben alkalmazták még Máltán (19%), Finnországban (12%) és Dániában (11%) is.

Az élenjáró országokkal szemben mindenhol máshol, a vállalkozások kevesebb mint 10 százaléka használta a négy mesterséges intelligencia-alkalmazás bármelyikét az Európai Unióban. A legkevesebbet Lettországban (2%), majd hármas holtversenyben Szlovéniában, Cipruson és

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarországon, egyaránt a vállalkozások 3-3-3 százaléka.

Ez pedig a statisztikát látva azt is jelente, hogy a többnyire mögöttünk tartózkodó románok és bulgárok ez esetben bőven előzték Magyarországot, ami így csak Lettországot volt képes maga mögé utasítani EU-s szinten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?