Előtérben diós sütemény egy tányéron, a háttérben egy csésze kávé és diófa díszítés, szerep

Itt a megoldás a szokásos nagy bejgli-katasztrófára: ezt kell tenni ahhoz, hogy ne repedjen ki sütéskor

2024. december 6. 08:15

Karácsony közeledtével ismét előkerül az ünnepi sütemények egyik legnagyobb klasszikusa, a bejgli. Vajon mi különbözteti meg a mákos és diós kalácstól? És mit tehetünk azért, hogy sütés közben ne repedjen ki ez az ínycsiklandó karácsonyi finomság? A HelloVidék cikke bemutatja a tökéletes bejgli titkát, és néhány kipróbált praktikát is megosztottak az otthoni sütéshez.

A bejgli nem csupán egy sütemény; a magyar karácsonyi hagyomány szimbolikus része. Története egészen a 14. századi Sziléziáig nyúlik vissza, ahol eredetileg patkó alakban sütötték. Magyarországon a 19. században vált népszerűvé, amikor a német szokások és az osztrák konyha hatására megjelent az ünnepi asztalokon. A bejgli hagyományosan mákos és diós töltelékkel készül, amelyek a gazdagságot és a rontás elűzését szimbolizálják.

A bejgli készítésekor a leggyakoribb probléma a sütemény repedése, amit több tényező is okozhat. A sütés közbeni gőzképződés miatti repedés általában a túl vizes töltelék következménye. Ezen kívül a túl szoros tekerés, a nem megfelelő tésztaszerkezet, vagy az egyenetlen pihentetés is hozzájárulhat a problémához.

Praktikus tanácsok a tökéletes bejglihez:

  • Lazán tekerjük fel a tésztát
  • Szurkáljuk meg a tésztát
  • Helyet hagyjunk a rudak között
  • Fontos a pontos hozzávaló-mérés:
  • Kerüljük a túlzottan vizes tölteléket.
  • Pihentetés hűvös helyen

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2025. november 5. szerda
Imre
45. hét
EZT OLVASTAD MÁR?