18 °C Budapest
Hiker young woman enjoying the autumn forest

Így pazarolja el sok magyar az októberi hosszú hétvégét: megőrültek, vagy nekik van igazuk?

2023. október 17. 18:04

Bár az egyre rövidebb nappalok és a sárguló falevelek egyértelműen jelzik, hogy ideje elővenni a vastagabb kabátokat és bedobozolni a békatalpat, a kikapcsolódásnak nem kell búcsút inteni. Ősszel is rengeteg programlehetőség, izgalmas kirándulóhely vár felfedezésre – és még az országhatárt sem kell hozzá elhagyni. Legyen szó egynapos hétvégi kirándulásokról, hosszú hétvégéről vagy távmunkáról egy csendes kisházban, egy friss összeállításában mindenki talál kedvére valót, hogy az október végi hosszúhétvége vagy az őszi szünet élményekkel teljen.

Vártúra – nem csak osztálykirándulós program

A budai vagy az egri várat senkinek sem kell bemutatni, de az ország számos egyéb, olykor kevésbé ismert várral és kastéllyal is büszkélkedhet. Barátokkal, családdal is remek kikapcsolódás lehet egy-egy várat meglátogatni, és annak környékén kirándulni - ajánlja összeállításában a Yettel. Ősszel is gyönyörű például a dégi Festetics-kastély angolkertje, ahol megtekinthető a pár éve rekonstruált Hollandi-ház is. De egy kirándulással összekötve, festői környezetben gyönyörködhetünk a füzéri, a somoskői vagy a sümegi várban is. Budapestieknek pedig remek hétvégi célpont lehet a kiscelli kastély és parkerdő, vagy a méltán híres gödöllői Grassalkovich-kastély.

Fedezzük fel városainkat

Ha még a karácsonyi őrület előtt egy kis kikapcsolódásra vágyunk, a városlátogatás ideális program lehet, és ehhez nem feltétlenül kell külföldi utazásban gondolkozni. Új, izgalmas nézőpont lehet, ha vidékiként egy még felfedezetlen hazai nagyvárost, nagyvárosiként pedig egy kisvárost veszünk célba.

Nagyvárosaink sok izgalmas látnivalót, programot és gasztro élményt kínálnak ősszel is. A vásározás és kulináris élmények kedvelőinek érdemes becélozni egy-egy őszi gasztrofesztivált, például a több napos Csabai kolbászfesztivált, de a Káptalantóti Liliomkert piac sem zár be a nyári szezon végével, ha Balaton-környéki kikapcsolódásra vágyunk. Családosoknak pedig érdekesek lehetnek az október végén több városban is megrendezett tökfesztiválok, tökfaragás köré szervezett programok.

Vidéken élőknek Budapest fel- vagy újrafelfedezése is izgalmas lehet, ráadásul ilyenkor már kevesebb a turista, de programból még mindig megszámlálhatatlan mennyiséget kínál a főváros. Adja magát a fürdők felfedezése, szép időben pedig a libegő vagy a gyermekvasút is jó program. A múzeumok, kiállítások közül a World Press Photo kiállítás november elejéig látogatható, illetve szeptembertől új kiállítással várja a látogatókat a Light Art Museum. A fővárosi állatkertben pedig november 30-ig kedvezményes a belépő a szépkorúaknak, ami a városligeti játszótérrel és kürtőskalácsozással összekötve az egész családnak izgalmas kikapcsolódás lehet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Eljött a workation ideje

Az év vége felé már nem mindenki bővelkedik szabadnapokban, vagy egy hosszabb karácsonyi töltekezésre tartalékolja a megmaradt napokat. Azoknak, akik online is elláthatják a munkájukat, remek alternatíva lehet a workation, amely a "work" (munka) és a "vacation" (vakáció) szavak és tevékenységek kombinációjából származik. Ez az újfajta utazási típus azoknak is megoldás lehet, akik az inspirációt a környezetváltozásban keresik. A mára egyre elterjedtebb távmunka, és a technológia fejlődése erre remek lehetőséget nyújt, ha rövid időre kombinálnánk a belföldi utazást és a munkát.

A városi közegből kiszakadni és kirándulni vágyóknak a workationhöz ideális helyszín lehet egy erdei kisház, például a Dunakanyarban és környékén, vagy az Őrségben egy felújított parasztház, de a főszezon végével a népszerű üdülőhelyeken is megfizethetőbbek a nyaralók. Bármilyen helyszínt is választunk a távmunkás elvonulásra, fontos előzetesen egyeztetni a szálláshellyel, hogy milyen a mobilhálózati lefedettség, ezzel elkerülve a kellemetlen helyzeteket, például hogy nem tudunk bejelentkezni egy fontos meetingre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem