12 °C Budapest
Womans and childs feet with woolen socks near home heater in winter time. radiator heating home warm winter

Már látszik, hamarosan jön a fagy, zimankó: drasztikus lehűlés tarolja le az országot

2022. november 1. 18:57

A héten még enyhe marad az idő, viszont jövő héttől fokozatosan csökkenni fog a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint a hónap végére a hőmérséklet elérheti a 4 fokot is.

Az OMSZ előrejelzése szerint, szerdán és csütörtökön még kitart a kellemes, kora tavaszi időjárás, a hőmérséklet 13-20 fok között alakul majd a legmelegebb órákban. Esőre pénteken és szombaton számíthatunk, a levegő is lehűl hétvégére, akkor már nem emelkedik 16 fok fölé a hőmérséklet.

 Az előrejelzésekből az is kiderült, hogy a jövő héttől fokozatosan csökkenni fog a hőmérséklet. Ahogy az az Időkép alábbi infografikáján látható, a hónap végére a hőmérséklet elérheti a 4 fokot is, éjjel pedig már fagyni fog. Az első mínuszokra november végén számíthatunk, november 28-án várhatóan -1 fok lesz az éjjeli órákban.

Az Időkép 30 napos előrejelzése.
Az Időkép 30 napos előrejelzése. (Az előrejelzés 15 napon túl az ECMWF 46 napos valószínűségi előrejelzése alapján készül.)

Elkerüljük a rezsikatasztrófát?

A hosszabb távú előrejelzéssel foglalkozó cégek szerint novemberben enyhe időjárás várható Európában, ami így kisebb nyomást fog helyezni a földgáztárolókra. Ez pedig kedvező hír a téli hónapokra történő felkészülés szempontjából is - írja a Portfolio a Bloomberg cikkére hivatkozva.

A Maxar Technologies LLC és a Marex előrejelző cégek hosszú távú előrejelzései szerint novemberben nem várható hideghullám, ennek nyomán pedig fellélegezhetnek az európai családok és az országok kormányai, akik a fűtési költségek elszállása, valamint az egyes országok energiaszámlái miatt aggódnak. Az európai országok arra törekednek, hogy a csökkentett orosz gázszállítások miatt minél inkább megőrizzék a gázkészleteket. A tárolók töltöttsége ugyanis már elég jól alakul.

Matthew Dross, a Maxar meteorológusa úgy kommentálta a friss adatokat, hogy "az energiakereslet szempontjából a melegebb novemberi kezdés kedvező fejlemény lenne a globális energiaellátás jelenlegi helyzetét tekintve". Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a friss előrejelzés mellett nem lehet kizárni, hogy novemberben és a 2022-2023-as téli szezon egészében is előfordulhatnak időnként hideg légmozgások.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt hetekben folytatódott a gázárak csökkenése, de még mindig közel 80%-kal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Az ősz Európában már eddig is szokatlanul meleg volt, októberben 2000 óta a legkevesebb "fűtési napot" regisztrálták - mondta Dross. Ennek nyomán a gáz a tárolókban maradhatott és a töltöttségi szintek szépen megemelkedtek. A hírügynökség külön idézi a német valamint a francia meteorológiai szolgálat legutóbbi jelentését, miszerint a jelenlegi meleg időjárás, valamint a szokásosnál magasabb hőmérsékleti értékek fennmaradhatnak.

Te hogyan harcolsz az elszálló rezsivel?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem