Womans and childs feet with woolen socks near home heater in winter time. radiator heating home warm winter

Már látszik, hamarosan jön a fagy, zimankó: drasztikus lehűlés tarolja le az országot

2022. november 1. 18:57

A héten még enyhe marad az idő, viszont jövő héttől fokozatosan csökkenni fog a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint a hónap végére a hőmérséklet elérheti a 4 fokot is.

Az OMSZ előrejelzése szerint, szerdán és csütörtökön még kitart a kellemes, kora tavaszi időjárás, a hőmérséklet 13-20 fok között alakul majd a legmelegebb órákban. Esőre pénteken és szombaton számíthatunk, a levegő is lehűl hétvégére, akkor már nem emelkedik 16 fok fölé a hőmérséklet.

 Az előrejelzésekből az is kiderült, hogy a jövő héttől fokozatosan csökkenni fog a hőmérséklet. Ahogy az az Időkép alábbi infografikáján látható, a hónap végére a hőmérséklet elérheti a 4 fokot is, éjjel pedig már fagyni fog. Az első mínuszokra november végén számíthatunk, november 28-án várhatóan -1 fok lesz az éjjeli órákban.

Az Időkép 30 napos előrejelzése.
Az Időkép 30 napos előrejelzése. (Az előrejelzés 15 napon túl az ECMWF 46 napos valószínűségi előrejelzése alapján készül.)

Elkerüljük a rezsikatasztrófát?

A hosszabb távú előrejelzéssel foglalkozó cégek szerint novemberben enyhe időjárás várható Európában, ami így kisebb nyomást fog helyezni a földgáztárolókra. Ez pedig kedvező hír a téli hónapokra történő felkészülés szempontjából is - írja a Portfolio a Bloomberg cikkére hivatkozva.

A Maxar Technologies LLC és a Marex előrejelző cégek hosszú távú előrejelzései szerint novemberben nem várható hideghullám, ennek nyomán pedig fellélegezhetnek az európai családok és az országok kormányai, akik a fűtési költségek elszállása, valamint az egyes országok energiaszámlái miatt aggódnak. Az európai országok arra törekednek, hogy a csökkentett orosz gázszállítások miatt minél inkább megőrizzék a gázkészleteket. A tárolók töltöttsége ugyanis már elég jól alakul.

Matthew Dross, a Maxar meteorológusa úgy kommentálta a friss adatokat, hogy "az energiakereslet szempontjából a melegebb novemberi kezdés kedvező fejlemény lenne a globális energiaellátás jelenlegi helyzetét tekintve". Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a friss előrejelzés mellett nem lehet kizárni, hogy novemberben és a 2022-2023-as téli szezon egészében is előfordulhatnak időnként hideg légmozgások.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elmúlt hetekben folytatódott a gázárak csökkenése, de még mindig közel 80%-kal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Az ősz Európában már eddig is szokatlanul meleg volt, októberben 2000 óta a legkevesebb "fűtési napot" regisztrálták - mondta Dross. Ennek nyomán a gáz a tárolókban maradhatott és a töltöttségi szintek szépen megemelkedtek. A hírügynökség külön idézi a német valamint a francia meteorológiai szolgálat legutóbbi jelentését, miszerint a jelenlegi meleg időjárás, valamint a szokásosnál magasabb hőmérsékleti értékek fennmaradhatnak.

Te hogyan harcolsz az elszálló rezsivel?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18