2 °C Budapest
Új forintérmét dobnak piacra Magyarországon: sokat fog érni, ezért lesz különleges

Új forintérmét dobnak piacra Magyarországon: sokat fog érni, ezért lesz különleges

2022. április 29. 16:01

A Magyar Nemzeti Bank új emlékérme-sorozatot indít, amely a magyar származású Wolf-díjas matematikusokra, illetve munkásságukra kívánja felhívni a figyelmet. A sorozat első eleme Lax Pétert, illetve életművét mutatja be, aki 35 évvel ezelőtt vette át az egyik legrangosabb nemzetközi matematikai elismerést, a matematikai Wolf-díjat. A 7 500 Ft névértékű ezüst, valamint 2000 Ft névértékű színesfém emlékérméket Horváth Andrea iparművész tervezte.

Lax Péter magyar származású amerikai matematikus 1926. május 1-én született Budapesten. A matematikaprofesszor elsősorban alkalmazott matematikával foglalkozott, kutatási területei között pedig a parciális differenciálegyenletek elmélete, folyadékdinamika, számításelmélet emelkednek ki. 1987-ben a matematikai Wolf-díjjal tüntették ki az analízis és alkalmazott matematika területén elért kiemelkedő eredményeiért. 2005-ben a Nobel-díjjal egyenértékűnek tekintett Abel-díjjal ismerték el a parciális differenciálegyenletek elméletének, alkalmazásának és számítógépes megoldásainak területén végzett úttörő munkásságát.

A jelenleg is Amerikában élő Lax Péter a New York Egyetemen szerzett diplomát, és ott is dolgozott élete nagy részében. Fiatal korában számos magyar származású matematikus segítette, többek között Szegő Gábor, Erdős Pál és Neumann János. Ez volt az az időszak, amikor Neumann teljes szellemi erejével az elektronikus számítógép fejlesztésén és a hatékony numerikus módszerek kialakításán dolgozott. Mindez meghatározó hatással lehetett Lax Péterre, aki maga is a hullámszerű mozgásokat leíró egyenletek kutatója lett.

A Lax Péter tiszteletére megjelenő emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Az emlékérmék előlapján Lax Péter életművére – az elméleti, az alkalmazott és a számítógépes matematika együttélésére – utalva, hullámzó víz és a hullámok mozgását modellező görbék ábrázolása látható. Az előlap szélén, fent, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, alatta, kissé jobbra, két egymás alatti sorban a „7500”, illetve a „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, lent, középre rendezve, két egymás alatti sorban a „2022” verési évszám és a „BP.” verdejel olvasható.

Az emlékérmék hátlapján Lax Péter ábrázolása látható, amint egy képzeletbeli táblára ír. A hátlap szélén, köriratban, bal oldalon a − Lax Péter kiemelkedő matematikai díjait és az odaítélés évét jelölő − „WOLF-DÍJ 1987, ABEL-DÍJ 2005” felirat, fent a „LAX PÉTER” felirat olvasható, alatta a parciális deriválás matematikai jelölése látható. A hátlap szélén, lent – az ábrázolásba illesztve – az emlékérméket tervező Horváth Andrea iparművész mesterjegye látható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindkét emlékérme átmérője 30 mm, széle recézett. A 7 500 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 12,50 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 12,50 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 4000, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 4000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Lax Péter” ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg 2022. május 2-tól az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában.

(Érmeképek forrás: MNB)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem