Old Hungarian lakh pengo money close up diagonal orientation

Új múzeum nyílik Budapesten: ez lesz benne a különleges, rengeteg pénzről van szó

2021. október 1. 17:31

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2022. március 15-én nyitja meg az egykori Postapalota Széll Kálmán téri épületében a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontot.

A Márciusi Ifjak 12 pontjukban követelték egy önálló jegybank létrehozását. A Magyar Nemzeti Bank e jeles nap évfordulóján 2022. március 15-én nyitja meg az egykori Postapalota Széll Kálmán téri épületében az Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont kapuit a nagyközönség előtt. Európa leglátványosabb pénzmúzeumának létrehozásával a jegybank kiemelt célja, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztése elérhető legyen a társadalom minden szegmensének, a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Pénzmúzeumban a látogatók élményalapon és interaktív módon fedezhetik majd fel a pénz világát - írja közleményében az MNB.

A világ vezető kiállítási trendjei alapján létrehozott Pénzmúzeumban leomlanak a pénzzel és a gazdaság működésével kapcsolatos tabuk, akiknek ismeretlen volt a pénzügyek világa, vagy csak idegenkedtek tőle, azok egyedülálló módon szerezhetnek magabiztos tudást már egy órás séta alatt is.  A XXI. századi, interaktív élménytérben 58 lenyűgöző installáció (például bankjegytervezés, aranyrúd emelés vagy a Pénzmúzeum robotjai) és közel 2000 műtárgy tartalmas és szórakoztató vizsgálata várja a látogatókat. A látványosságokat egy olyan átívelő játék köti majd össze, amelyben a látogatás során gyűjtött virtuális vagyonukat a kiállítás végén ajándékra válthatják.

A Pénzmúzeum helyszínéül szolgáló, Sándy Gyula tervei alapján 1924-ben épült egykori Postapalota az ország első irodaháza volt. A mindenki által jól ismert, ikonikus épület, amely túlélte Budapest ostromát is, jellegzetes szecessziós jegyeit megőrizve született újjá az elmúlt években, hogy multifunkciós épületként több intézmény otthonául szolgálhasson.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem