7 °C Budapest
Budapestről üzent hadat a műanyagoknak az új Greta Thunberg: 12 éves, de már rengetegen követik

Budapestről üzent hadat a műanyagoknak az új Greta Thunberg: 12 éves, de már rengetegen követik

2021. szeptember 17. 11:00

Ami hobbinak indult, és extra zsebpénznek ma már egy nagy szervezetté nőtte ki magát, amelynek egész Orange County, California-szerte vannak ügyfelei. Ennek élén Ryan Hickman áll, aki a bevételekből a Ryan's Recycling működtetése és a jótékonykodás mellett egyetemi tanulmányaira is gyűjt. A fiú, aki eddig több, mint 1 millió palackot és konzervdobozt hasznosított újra. A Brain Bar idei legfiatalabb előadója világszerte azt hirdeti, hogy ha egy 12 éves képes rá, akkor te is!

3 éves korod óta hasznosítasz újra, jelenleg pedig 12 éves vagy. Hogyan, és miért lett ez fontos az életedben?

Első alkalommal apukámat kísértem el a telephelyre, ahol újrahasznosítás, valamint szelektív hulladékgyűjtés folyik. Nagyon fontos számomra az újrahasznosítás, mert nem csak szórakoztató, hanem a környezetemnek is sokat segítek ezzel.

Te hogy látod az eddig megtett utat? Mindig tudatos volt ez a folyamat, vagy útközben alakult tudatossá?

Persze, először én is szórakozásból, és főleg a zsebpénz miatt voltam érdekelt ebben, három-négy éves koromban. Azt hiszem öt éves korom óta azonban azért is csinálom, mert ez jó a környezetnek, segítek ezzel a Földnek, így később már tudatossá vált ez.

Egy nagy szervezet élén állsz jelenleg, mik a további céljaid?

A cél a 2 millió újrahasznosított palack és doboz. Ezen kívül pedig csak úgy, mint most Budapestre, úgy minél több helyre szeretnék eljutni, hogy beszélhessek arról, hogy mennyire fontos az újrahasznosítás.

Ha egy 12 éves kisfiú képes részt venni az újrahasznosításban, akkor bárki képes rá!

Mi történik a szeméttel, amit összegyűjtötök?

Szombatonként, és iskola után gyűjtjük a szemetet. A gyűjtés után elvisszük a telephelyre, ahol szelektálás után ezt elviszik, majd a szemét feldolgozásra kerül. Itt összeolvasztják a műanyagot, táblákba, majd ezt építik be az új, már újrahasznosított műanyagba. Azonban ez nem hasznosítható újra sokszor, csak 1-2 alkalommal.

Sokan mondják, hogy mostanra annyi lett a műanyag, hogy tulajdonképpen az újrahasznosítás nem segít érdemben a helyzeten. Te mit gondolsz erről? Szerinted mi lehet az újrahasznosítás jövője?

Tudom, hogy sokan hasznosítanak újra, és gyűjtik szelektíven a hulladékot, de sajnos ez nem elég. Az egyszer használatos műanyagok gyártását kell abba hagyni, mivel azokat csak 1-2 alkalommal lehet újrahasznosítani. Ami fontos, hogy az emberek újrahasznosítsanak, és olyan alternatívákat használjanak, amelyeket többször is felhasználhatnak. Szerintem abba kellene hagyni a műanyag gyártást. Az emberek újrahasznosítanak, de az egyszer használható műanyag nem hasznosítható újra sokszor.

Hogyan lehetne kezelni a szemét kérdést? Újrahasznosítás, szelektálás esetleg jobb lenne zero waste lenni?

Mint mondtam, abba kell hagynunk az egyszer használható műanyagok gyártását, használatát. A fém, üveg jobb alternatíva, többször felhasználhatjuk őket. Fontos az is, hogy az emberek tudják, hogy melyik szemét melyik kukába, gyűjtőbe megy, hogyan kell szelektálni. A többször használható műanyagok megint más kategória, azokat máshol is használhatjuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokan érvelnek amellett, hogy a PET palackok praktikusságuk miatt mindig szükségesek maradnak. Te mit gondolsz erről? Tényleg szükség van a műanyagra?

Egyszer használható műanyagra nincs szükségünk, míg többször használhatóra igen. Ha ezt a műanyagot többször tudjuk használni, átalakíthatjuk, használhatjuk, például kábeleknél, bútoroknál.

Szerinted nagyobb lett a népszerűsége az újrahasznosításnak napjainkban, akár gyerekek között is?

Igen, mivel több műanyagot is gyártunk, használunk, mint eddig valaha, így nagyobb a figyelem is, amit a téma kap.

Szerinted kik a fogékonyabbak az újrahasznosításra, a felnőttek vagy a gyerekek?

Talán a gyerekek, és ez nagyon fontos, mert ha már kiskorban megtanuljuk az újrahasznosítást, és azt, hogy ezzel mennyit segíthetünk, úgy később is, felnőttkorban is folytathatjuk ezt.

A szemetelőket, vagy a műanyaggyártókat kellene jobban felelősségre vonni a plasztik használat miatt?

Azokat, akik szemetelnek, nem szelektálják a szemetet, nem hasznosítanak újra mindenképp jobban kellene büntetni, mert ez nagyon rossz a környezetünknek.

Címlapkép: BrainBar

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem