14 °C Budapest

Örök klasszikus paprikás krumpli recept: paprikás krumpli kolbásszal és paprikás krumpli virslivel

2021. március 21. 20:03

A magyarok számára a világ legkönnyebben elkészíthető étele az egyszerű paprikás krumpli recept (egyszerű paprikás krumpli virslivel és/vagy kolbásszal). A paprikás krumpli bográcsban recept alapján nagyon gyorsan elkészíthető: a paprikas krumpli bogracsban akár már egy óra alatt az asztalra kerülhet, és képes jóllakatni egy egész családot, baráti társaságot egyaránt.

Ha valami igazán magyaros és mégis egyszerű ételt szeretnénk készíteni, nem kell messzire rugaszkodnunk, nyugodtan nyúljunk vissza az első, bombabiztos recepthez, aminek az elkészítését már gyermekkorunkban elkezdtünk elsajátítani. Mivel még egy ilyen egyszerű recept kapcsán is mindig van valami új, amit megtanulhatunk, cikkünkben eláruljuk, hogyan zajlik a paprikás krumpli bográcsban, illetve fazékban való elkészítése, mire figyeljünk oda a paprikás krumpli főzése során.

Tudd meg, a nyári paprikás krumpli milyen krumpli felhasználásával készüljön, a paprikás krumpli milyen kolbásszal az igazán finom, illetve hogyan készül a paprikás krumpli virslivel, ha valami végtelenül egyszerű harapnivaló készítésén dolgozunk. Azt is eláruljuk, hogy a paprikás krumpli mennyi idő alatt készül el, illetve hány kalória a paprikás krumpli, beilleszthető-e a paprikás krumpli a diétába!

Paprikás krumpli tippek kezdőknek

A paprikás krumpli egy népszerű magyar egytálétel, ami főként krumpliból, hagymából, őrölt paprikából és kolbászból (tetszőlegesen virsliből) áll, általában kenyérrel vagy valamilyen savanyúsággal, nyáron kovászos uborkával kínálják. A paprikás krumpli egyszerű és hamar elkészül, gyakran készítik szabadidős programként bográcsban is (például paprikás krumpli bográcsban virslivel). A paprikás krumpli recept szabadon variálható, éppen ezért számos alapanyagot belefőzhetünk még, mint például a szalonnát (kifejezetten bográcsozáshoz ajánljuk) vagy a csipetkét, nokedlit, illetve a fűszerezése is rugalmas (a receptben írt köményt nyugodtan elhagyhatjuk és bevethetjük helyette a majoránnát).

Krumplifajták: a paprikás krumpli milyen krumpli?

A paprikás krumpli úgy a gusztusos, ha benne a krumpli tökéletesen meg van főve, ám a szeletek egyben vannak. Ebből a célból érdemes a paprikás krumpli receptet nem szétfövő, vagyis "A" (esetleg "B") jelű burgonyából készítenünk. Az "A" jelű burgonyák közé tartoznak a különféle salátaburgonyák, például a Somogyi sárga kifli, a Cherie, az Agata és a Gülbaba. A B jelű burgonyák már hajlamosabbak a szétfövésre, de érdemes lehet velük is elkezdeni a paprikás krumpli elkészítését. "B" jelű krumplik például a Balatoni rózsaburgonya, a Red Scarlet vagy a Desirée.

Paprikás krumpli kolbásszal: a paprikás krumpli milyen kolbásszal készül?

Az eredeti paprikás krumpli recept valamilyen jóminőségű szárazkolbász használatát írja elő. Azért a szárazabb kolbászokat érdemes választanunk, mert ezek a főzés során is egyben maradnak, illetve a puha kolbászokkal ellentétben sokkal erősebb. fűszeresebb, füstös aromát visznek az ételbe. Ha nem szeretjük a száraz kolbászt, természetesen puha fajtákkal is elkészíthetjük (pl. lecsókolbász), ám ezeket később tegyük bele a fazékba.

Paprikás krumpli virslivel: mikor kerüljön bele a virsli?

A paprikás krumpli virslivel is készülhet (sőt, a paprikás krumpli kolbásszal virslivel vegyesen is nagyon finom), ám ez esetben az alap paprikás krumpli recept némi variációra szorul: a paprikás krumpli virslivel recept szerint felkarikázott virsli csak az utolsó 5-10 percben kerüljön a fazékba vagy a bográcsba, különben szinte semmi sem marad belőle.

Paprikás krumpli lecsó kolbásszal

Habár a paprikás krumpli virslivel kolbásszal egyaránt finom, a bográcsos paprikás krumpli készítés egy harmadik módja is elterjedt, ez pedig a lecsókolbászos paprikás krumpli. A lecsókolbászról tudnunk kell, hogy egy friss, lágy kolbászról van szó, ami – készüljön a paprikas krumpli bogracsba vagy fazékban – a főzés során úgy viselkedik, mint a virsli, vagyis elég a főzés utolsó 10-15 percében beletennünk az ételbe. Amint a lecsókolbász is megfőtt, a paprikás krumpli tálalható.

A paprikás krumpli mennyi idő alatt készül el?

A paprikás krumpli főzési ideje rövidebb, mint az előkészületek. Ha a lent leírt receptet követjük, a paprikás krumpli hozzávalóinak az elkészítése kb. 30 perc. A szalonna sütése és a hagyma dinsztelése kb. 15-20 perc, a paprikás krumpli főzése pedig ugyancsak kb. 20 perc attól függően, hogy mennyire kemény a krumplink.

Paprikás krumpli bográcsban

Paprikás krumpli bográcsban

A paprikás krumpli bográcsban ugyanolyan könnyen elkészíthető recept, mintha simán odabent, fazékban készítenénk el azt - eltekintve attól, hogy a kerti főzés utánozhatatlan, kellemes hangulatot teremt. Ha a paprikás krumpli bográcsban készül, mindent csináljunk a leírt receptnek megfelelően, azonban indítsuk a paprikás krumpli készítését azzal, hogy egy tenyérnyi füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk a bográcsban (a szalonna ízlés szerint lehet húsosabb is, mint például a császárszalonna, ám az nem ereszt ki magából annyi zsírt, vagyis olaj is kell).

Magyaros paprikás krumpli recept

A paprikás krumpli hozzávalói

  • 2 kg "A" jelzésű burgonya
  • 300 g száraz kolbász (vagy virsli)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 150 g füstölt szalonna
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • só, bors ízlés szerint
  • víz

A paprikás krumpli recept elkészítése

  • 1. Készítsük elő a hozzávalókat: a hagymát aprítsuk finomra, a krumplit tisztítsuk meg és kockázzuk fel, a kolbászt (vagy tetszőlegesen a virsli) karikázzuk fel, a szalonnát pedig válasszuk el a bőrétől és kockázzuk kicsire.
  • 2. Tegyük a szalonnát a fazékba vagy a bográcsba, majd olvasszuk ki a zsírját. Amikor félig átsült állapotban van, adjuk hozzá a hagymát egy kevés sóval és dinszteljük meg.
  • 3. Vegyük le a tűzről, majd keverjük el benne az őrölt pirospaprikát. Ekkor adjuk hozzá a kolbászkarikákat (ha virslivel készítjük, azt csak a végén) és a krumplit. Forgassuk át benne jól, ízesítsük sóval, borssal és őrölt fűszerköménnyel (elhagyható).
  • 4. Öntsük fel a paprikás krumpli alapját annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzzük addig, míg a krumpli meg nem puhul (kb. 20 perc). Tálaljuk friss kenyérrel, savanyúsággal.

Diétás megfontolások: hány kalória a paprikás krumpli?

Sokakban felmerülhet a kérdés: mennyi lehet a paprikás krumpli kalória tartalma, ugyan beilleszthető-e a fogyókúrába? A válasz egyszerű: attól függ, hogyan készítjük. Ha kevés benne a kolbász és nem tartalmaz szalonnát, illetve nem eszünk hozzá kenyeret, nyugodtan elfogyaszthatunk belőle egy-egy tányérral, azonban ha a krumpli paprikas kolbasszal készül, ne repetázzunk belőle! Egy adag paprikás krumpli kalória tartalma kb. 450-500 kcal.

  • Paprikás krumpli kolbásszal kalória: kb. 500 kcal/adag.
  • Paprikás krumpli virslivel kalória: kb. 400 kcal/adag.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem