1 °C Budapest

Lakásfelújítási támogatás: 10 gyakori élethelyzet, amikor bukhatod a milliókat

2021. február 24. 05:47

A lakásfelújítási támogatás egyik legszigorúbb feltétele a Tb-jogviszonnyal kapcsolatos. Mutatunk 10 élethelyzetet, amikor a lakásfelújítási támogatáshoz elvárt jogviszony megítélése nem is olyan egyszerű feladat.

A lakásfelújítási támogatás lehetőséget teremt számos gyermeket nevelő család számára meglévő otthonuk korszerűsítésére, hiszen a munkálatok költségeinek felét, de legfeljebb 3 millió forintot utólag az állam visszatérít. Az "ajándékhoz" azonban számos feltételt szükséges teljesíteniük az igénylőknek, ezek közül az egyik legszigorúbbnak a Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárás - hívta fel a Pénzcentrum figyelmét a Bankmonitor.

Milyen Tb-jogviszonyt várnak?

Legalább 1 éves folyamatos - ezen belül legfeljebb 30 napos megszakítás lehet - Tb-jogviszony szükséges a támogatás igényléséhez. A következő jogviszony fogadható el az egy év igazolására:

  • A Tbj törvény 6. §-a szerinti biztosítotti jogviszony. (Ez sok mindent magába foglalhat: például a munkaviszony és a vállalkozói jogviszony is ide tartoznak.)
  • Külföldi Tb-jogviszony
  • A nyugdíj melletti munkaviszony, vállalkozói jogviszony
  • Középiskolában, felsőfokú oktatási intézményben folytatott nappali tagozatos tanulói jogviszony
  • Az úgynevezett diplomás GYED. (Az jogosult rá, akinek felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányai alatt - közvetlenül utána - születik gyermeke.)

Fontos, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor ennél még szigorúbb szabályoknak szükséges megfelelni. Ekkor ugyanis Tbj törvény szerinti 6. §-a szerint kell biztosítottnak lennie az igénylőnek. Emellett még elfogadható a nyugdíj melletti munkaviszony és a vállalkozói jogviszony is.

Együttes igénylők esetén - amennyiben a házaspárok, élettársak állandó lakóhelye közös - elégséges egyik félnek teljesítenie az elvárásokat. Számos helyzetben azonban igen nehéz megítélni, hogy teljesülnek-e az előírt feltételek.

1. Mindig teljesíteni kell a felújítási támogatás igényléséhez a Tb-jogviszonyra vonatkozó előírásokat?

Nem, ugyanis van két kivétel, amikor nem kell ellenőrizni a Tb-jogviszonyt:

  • Amennyiben az igénylő a gyermeke után - végleges határozat alapján - otthongondozási díjban (GYOD) részesül, vagy ápolási díjat kap.
  • Amennyiben a kiskorú gyermeket - a szülők halála miatt - egy közeli hozzátartozó gyámsága alá helyezték és a gyám nyugdíjban részesül.

2. Nyugdíjas igényelheti a támogatást?

A nyugdíjból eredő biztosítotti jogviszony önmagában csak akkor elégséges, ha kiskorú gyermek gyámjaként - a gyermek szüleinek halála miatt - igényli a támogatást. Egyéb esetben mindenképpen elvárás, hogy a nyugdíj mellett munkaviszonya, vállalkozói jogviszonya, vagy más a Tbj törvény 6.§-nak megfelelő jogviszonya is legyen az igénylőnek.

3. Igényelhet felújítási támogatást, aki saját maga után fizeti a járulékokat?

Nem, nem lesz jogosult a támogatásra. Természetesen betegség, baleset esetén megkapja ez a személy a megfelelő orvosi, egészségügyi ellátást. De a Tbj törvény 6. §-a szerint nem válik Tb-biztosítottá.

4. Jogosult a támogatásra az, aki szünetelteti a vállalkozását?

Nem, a vállalkozás szüneteltetésével a Tb-jogviszony is szünetel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. Megkaphatja a felújítási támogatást az, akinek jelenleg külföldi Tb-jogviszonya van?

Az egy éves Tb-jogviszonyba beleszámít a külföldi jogviszony is. Ugyanakkor az igénylés beadásakor már nem elfogadható ugyanez. Ekkor a Tbj törvény szerinti 6.§-a alapján kell biztosítottnak lennie az igénylőnek, továbbá megfelel a nyugdíj melletti munkaviszony vagy vállalkozói jogviszony is.

6. Közfoglalkoztatott jogosult a felújítási támogatásra?

Annak ellenére nem jogosult, hogy a közfoglalkoztatásból eredő jogviszony a Tbj törvény 6. §-nak megfelel. Ugyanis a felújítási támogatásról szóló jogszabály kifejezetten nevesíti, hogy igényléskor - illetve az azt megelőző 180 napon belül - nem megfelelő a közfoglalkoztatotti jogviszony.

7. Részmunkaidőben foglalkoztatott igényelheti a felújítási támogatást?

A napi munkaidő hosszára nincs előírás, megfelelő a részmunkaidős foglalkoztatotti jogviszony is.

8. A GYES, GYED elfogadható jogviszony?

Attól függ, hogy honnan ment el a szülő GYES-re, GYED-re. Ha munkaviszonyból ment el az igénylő szülni, akkor elfogadható lesz a GYED-en, GYES-en töltött idő is Tb-jogviszonyként. A diplomás GYED időszaka is beleszámít az egy 1 éves jogviszonyba, ugyanakkor az igényléskor ez a típusú jogviszony már nem lesz elfogadható.

9. Munkanélküli igényelheti a támogatást?

Az álláskeresési támogatásban részesülő személy a Tbj. törvény 6. §-a szerint biztosítottnak minősül. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egy munkanélküli személy automatikusan jogosult lehet a támogatásra. Be kell jelentkeznie megfelelő időszakon belül a hivatalba és ott kérelmezni kell a támogatást, amelyet csak egy meghatározott ideig folyósítanak. Ez a jogviszony elfogadható az egy év leigazolásakor és az igénylés pillanatában is. Fontos azonban figyelni a határidőkre: az álláskeresési támogatás előtt, után nem lehet hosszú időt munkaviszony nélkül eltölteni, ugyanis megfelelő jogviszony nélküli átmeneti időszak legfeljebb 30 nap lehet.

10. Őstermelő jogosult lehet a felújítási támogatásra?

Igen, amennyiben megfizette az előírt járulékokat és jövedelme eléri legalább a minimálbér összegének 30 százalékát. Ezen feltételek teljesülése esetén az őstermelői jogviszony elfogadható az 1 éves Tb-jogviszony igazolására, emellett az igénylés benyújtásakor is megfelelő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm