16 °C Budapest

Lakásfelújítási támogatás: 10 gyakori élethelyzet, amikor bukhatod a milliókat

2021. február 24. 05:47

A lakásfelújítási támogatás egyik legszigorúbb feltétele a Tb-jogviszonnyal kapcsolatos. Mutatunk 10 élethelyzetet, amikor a lakásfelújítási támogatáshoz elvárt jogviszony megítélése nem is olyan egyszerű feladat.

A lakásfelújítási támogatás lehetőséget teremt számos gyermeket nevelő család számára meglévő otthonuk korszerűsítésére, hiszen a munkálatok költségeinek felét, de legfeljebb 3 millió forintot utólag az állam visszatérít. Az "ajándékhoz" azonban számos feltételt szükséges teljesíteniük az igénylőknek, ezek közül az egyik legszigorúbbnak a Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárás - hívta fel a Pénzcentrum figyelmét a Bankmonitor.

Milyen Tb-jogviszonyt várnak?

Legalább 1 éves folyamatos - ezen belül legfeljebb 30 napos megszakítás lehet - Tb-jogviszony szükséges a támogatás igényléséhez. A következő jogviszony fogadható el az egy év igazolására:

  • A Tbj törvény 6. §-a szerinti biztosítotti jogviszony. (Ez sok mindent magába foglalhat: például a munkaviszony és a vállalkozói jogviszony is ide tartoznak.)
  • Külföldi Tb-jogviszony
  • A nyugdíj melletti munkaviszony, vállalkozói jogviszony
  • Középiskolában, felsőfokú oktatási intézményben folytatott nappali tagozatos tanulói jogviszony
  • Az úgynevezett diplomás GYED. (Az jogosult rá, akinek felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányai alatt - közvetlenül utána - születik gyermeke.)

Fontos, hogy a támogatási kérelem benyújtásakor ennél még szigorúbb szabályoknak szükséges megfelelni. Ekkor ugyanis Tbj törvény szerinti 6. §-a szerint kell biztosítottnak lennie az igénylőnek. Emellett még elfogadható a nyugdíj melletti munkaviszony és a vállalkozói jogviszony is.

Együttes igénylők esetén - amennyiben a házaspárok, élettársak állandó lakóhelye közös - elégséges egyik félnek teljesítenie az elvárásokat. Számos helyzetben azonban igen nehéz megítélni, hogy teljesülnek-e az előírt feltételek.

1. Mindig teljesíteni kell a felújítási támogatás igényléséhez a Tb-jogviszonyra vonatkozó előírásokat?

Nem, ugyanis van két kivétel, amikor nem kell ellenőrizni a Tb-jogviszonyt:

  • Amennyiben az igénylő a gyermeke után - végleges határozat alapján - otthongondozási díjban (GYOD) részesül, vagy ápolási díjat kap.
  • Amennyiben a kiskorú gyermeket - a szülők halála miatt - egy közeli hozzátartozó gyámsága alá helyezték és a gyám nyugdíjban részesül.

2. Nyugdíjas igényelheti a támogatást?

A nyugdíjból eredő biztosítotti jogviszony önmagában csak akkor elégséges, ha kiskorú gyermek gyámjaként - a gyermek szüleinek halála miatt - igényli a támogatást. Egyéb esetben mindenképpen elvárás, hogy a nyugdíj mellett munkaviszonya, vállalkozói jogviszonya, vagy más a Tbj törvény 6.§-nak megfelelő jogviszonya is legyen az igénylőnek.

3. Igényelhet felújítási támogatást, aki saját maga után fizeti a járulékokat?

Nem, nem lesz jogosult a támogatásra. Természetesen betegség, baleset esetén megkapja ez a személy a megfelelő orvosi, egészségügyi ellátást. De a Tbj törvény 6. §-a szerint nem válik Tb-biztosítottá.

4. Jogosult a támogatásra az, aki szünetelteti a vállalkozását?

Nem, a vállalkozás szüneteltetésével a Tb-jogviszony is szünetel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. Megkaphatja a felújítási támogatást az, akinek jelenleg külföldi Tb-jogviszonya van?

Az egy éves Tb-jogviszonyba beleszámít a külföldi jogviszony is. Ugyanakkor az igénylés beadásakor már nem elfogadható ugyanez. Ekkor a Tbj törvény szerinti 6.§-a alapján kell biztosítottnak lennie az igénylőnek, továbbá megfelel a nyugdíj melletti munkaviszony vagy vállalkozói jogviszony is.

6. Közfoglalkoztatott jogosult a felújítási támogatásra?

Annak ellenére nem jogosult, hogy a közfoglalkoztatásból eredő jogviszony a Tbj törvény 6. §-nak megfelel. Ugyanis a felújítási támogatásról szóló jogszabály kifejezetten nevesíti, hogy igényléskor - illetve az azt megelőző 180 napon belül - nem megfelelő a közfoglalkoztatotti jogviszony.

7. Részmunkaidőben foglalkoztatott igényelheti a felújítási támogatást?

A napi munkaidő hosszára nincs előírás, megfelelő a részmunkaidős foglalkoztatotti jogviszony is.

8. A GYES, GYED elfogadható jogviszony?

Attól függ, hogy honnan ment el a szülő GYES-re, GYED-re. Ha munkaviszonyból ment el az igénylő szülni, akkor elfogadható lesz a GYED-en, GYES-en töltött idő is Tb-jogviszonyként. A diplomás GYED időszaka is beleszámít az egy 1 éves jogviszonyba, ugyanakkor az igényléskor ez a típusú jogviszony már nem lesz elfogadható.

9. Munkanélküli igényelheti a támogatást?

Az álláskeresési támogatásban részesülő személy a Tbj. törvény 6. §-a szerint biztosítottnak minősül. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egy munkanélküli személy automatikusan jogosult lehet a támogatásra. Be kell jelentkeznie megfelelő időszakon belül a hivatalba és ott kérelmezni kell a támogatást, amelyet csak egy meghatározott ideig folyósítanak. Ez a jogviszony elfogadható az egy év leigazolásakor és az igénylés pillanatában is. Fontos azonban figyelni a határidőkre: az álláskeresési támogatás előtt, után nem lehet hosszú időt munkaviszony nélkül eltölteni, ugyanis megfelelő jogviszony nélküli átmeneti időszak legfeljebb 30 nap lehet.

10. Őstermelő jogosult lehet a felújítási támogatásra?

Igen, amennyiben megfizette az előírt járulékokat és jövedelme eléri legalább a minimálbér összegének 30 százalékát. Ezen feltételek teljesülése esetén az őstermelői jogviszony elfogadható az 1 éves Tb-jogviszony igazolására, emellett az igénylés benyújtásakor is megfelelő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm