2019. május 23. csütörtök Dezső

Hegyekben áll a szemét: egyre több a veszélyes hulladék a magyar háztartásokban


Kilenc százalékkal nőtt tavaly a gyógyszerszemét mennyisége: míg két éve 281,5 tonnát semmisítettek meg Magyarországon, előző évben már 305 tonnát - mondta el Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak.

A társaság az elmúlt 13 év alatt 3000 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtött be, és a szemét a mennyiség évről évre nő. A háztartások hulladéktermelésének mértéke 2005 óta megkétszereződött.

A tavaly leadott mennyiség jóval nagyobb volt annál, mint amire az előző évek adatai után számítani lehetett. Ez összefügghet azzal is, hogy a lakosság mind szélesebb köre van tisztában azzal, hogy a lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszer veszélyes lehet a környezetre, ezért fontos a szelektív gyűjtése.

- mondta az ügyvezető igazgató. Tavaly a havi átlag 25 tonna hulladék volt, melyet a patikákban, benzinkutakon és drogériákban elhelyezett gyűjtődobozokból szállítottak el.

Összesen 4166 gyűjtőponton, csaknem 2300 patikában, és számos más gyógyszerárusító helyen találhatók meg a zöld konténerek, amelyekbe a háztartásban keletkezett lejárt szavatosságú vagy feleslegessé vált gyógyszereket le lehet adni.

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS