2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Főtáv: minden, amit a 2020-as fűtési szezon indulásáról tudni kell, és érdemes


Országosan, így Budapesten is, szeptember 15-én elkezdődik a fűtési időszak. A fenti időpontra, de legkésőbb a rendelkezésre állási időszak végére, október 15-ére a FŐTÁV a szolgáltatói berendezéseket fűtésre alkalmas állapotba helyezi a mintegy 238 ezer fővárosi lakás és a csaknem 7 ezer egyéb fogyasztó számára - írták a közleményben.

A szolgáltatás üzembiztonságának fenntartása érdekében a nyár folyamán több, előre tervezett munkálatot végzett el sikeresen a FŐTÁV Zrt. a távhőrendszereken. A karbantartás egész évben folyamatos az ellátásbiztonság érdekében, továbbá a bekövetkező meghibásodásokat azonnal javítja a vállalat, és a szolgáltatást a legrövidebb idő alatt helyreállítja.

A munkavégzésről minden esetben előzetes tájékoztatást kapnak a szolgáltatásból ideiglenesen kieső érintettek a közös képviseleteken keresztül. A felhasználók által az épületeken belül végzett felújítások és munkálatok után -a fűtési idény kezdetén -a lakóközösségeknek érdemes ellenőrizniük a fűtési hálózatot.

A 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a távhőszolgáltatás kötelező rendelkezésre állási időszaka szeptember 15-étől május 15-éig tart.

Ennek megfelelően szeptember 15-től a FŐTÁV a fűtésszolgáltatást az egyes lakóközösségek üzemviteli megállapodásában rögzített értékekhez igazodva vagy eseti megrendelésnek megfelelően indítja el, ami azt jelenti, hogy a fűtést a szabályozó elektronika a külső hőmérséklet változása szerint automatikusan szabályozza, kapcsolja ki vagy be.

A FŐTÁV által a társasházak kb. 90%-ánálalkalmazott korszerű automatikus fűtésszabályozási technológia használatával a közösségek csökkenthetik a felesleges energiafogyasztást, így környezetkímélő módon időt, pénzt takaríthatnak meg. A vállalat felmérései kimutatták, hogy csak Budapesten -a reálisan távhőre köthető-mintegy 45 ezer gáz-, illetve szilárd tüzelésű háztartás távhőre kapcsolása évente megközelítőleg 67 ezer tonna CO2 kibocsátás-csökkenést eredményezne.

Ezen felül a becslések alapján, éves szinten csaknem 80 tonnával kevesebb egyéb káros anyag kerülne a légkörbe,és minden tízezer szilárd tüzelésű lakás átállásával pedig összesen évi 13 tonna por kibocsátásától is mentesülne Budapest. A fővárosi jelenlegi távhőrendszer jóvoltából évente összesen 277 ezer tonna üvegházhatású gázzal (CO2) kevesebb kerül a légkörbe, azaz ennyi a FŐTÁV károsanyag-kibocsátási megtakarítása.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Kenterbe vágják a világot a magyar IT-sek: de hol vannak még a nyugati fizetések!
A koronavírus-járvány nyomában bizonyos szakmák poziciók, ha ideiglenesen is, de háttérbe szorultak,


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó