2020. október 26. hétfő Dömötör

Folytatódik a szemétkrízis? Akadozik a hulladékátvétel: gondban az FKF


Alig egy hónapja számoltunk be arról, hogy több mint száz település maradt szemétszállítás nélkül. A bajt gyorsan orvosolták, azonban ez inkább tűzoltás volt mintsem valódi problémamegoldás, ugyanis időről időre hallani híreket arról, hogy több helyen is döcög a szemétszállítási rendszer, még Budapesten is előfordult, hogy sokáig gyűlik a hulladék egyes területeken a forrás- és munkaerőhiány miatt. Ha valaki szeretné a kezébe venni az irányítást, és úgy dönt, nem vár arra, hogy az FKF elvigye a hulladékot és inkább maga vinné el a legközelebbi hulladékudvarba a felhalmozott szemetet, lehet csalódni fog. Az FKF ugyanis megkeresésünkre megerősítette, a hulladékudvari kiszállításaik bizonyos anyagfajták tekintetében akadoznak, ezért azokban az udvarokban, ahol egyik-másik hulladékfajta mennyisége túllépi a kezelhető mennyiséget, az elszállításig időleges átvételi korlátozást vezették be.

Alig egy hónapja számoltunk be arról, hogy több mint száz település maradt szemétszállítás nélkül. A bajt gyorsan orvosolták, azonban ez inkább tűzoltás volt mintsem valódi problémamegoldás, ugyanis időről időre hallani híreket arról, hogy több helyen is döcög a szemétszállítási rendszer, még Budapesten is előfordult, hogy sokáig gyűlik a hulladék egyes területeken a forrás- és munkaerőhiány miatt.

(...) a szállítás két hete szerdán volt, ill. lett volna, a papírt egy hét után vitték el, a műanyag ma is kint van, a környéken néhány helyen már elvitték azt is

 - írja valaki november 27-én az egyik Facebook csoport oldalán.

Egy másik csoportban november 12-én tették közzé az alábbi bejegyzést:

Lassan egy hete, hogy a szokott időre kihúztuk a ház elé a szelektívet, azóta is itt áll. Mindenki előtt, az egész utcában.

Ha valakinek elege lenne abból, hogy a spájzban, pincében, kerti tárolóban vagy gardróbban gyűjtögeti a műanyag- és papírhulladékot, és egyéb felhalmozott szemetet, dönthet úgy, hogy a saját kezébe veszi az irányítást, bepakolja a hulladékot a kocsiba és elviszi a legközelebbi hulladékudvarba. Csakhogy az utóbbi egy hétben a hulladékudvarok sem mindig lehetett leadni a szemetet.

Az FKF múlt héten a Facebook-oldalán tette közzé, hogy 8 hulladékudvarban bizonyos típusú hulladékok átvétele átmenetileg szünetel. Megkeresésünkre megerősítették, a hulladékudvari kiszállításaik bizonyos anyagfajták tekintetében akadoznak, ezért azokban az udvarokban, ahol egyik-másik hulladékfajta mennyisége túllépi a kezelhető mennyiséget, az elszállításig időleges átvételi korlátozást kénytelenek bevezetni.

Ezt a lakosságot kétségkívül kényelmetlenül érintő döntést szállítási és hasznosítói oldalon jelentkező átvételi problémák miatt kellett meghozni. Amint az elszállítást realizálni tudjuk, az udvar ismét fogadja az illető anyagfajtát

- írták.

Kíváncsiak voltunk, mennyire súlyos a helyzet, ezért felhívtunk három, a múlt heti listában szereplő hulladékudvart azzal, hogy költözés után vagyunk és a felhalmozott papírhulladéktól és hungarocelltől szeretnénk szabadulni. A 22. kerületi telephelyen azt mondták, noha valóban akadozik a hulladék elszállítása, és a vegyes papír és a hullámkarton papír nehezen fér már el, bizonyos mennyiséget még át tudnak venni. Úgy fogalmaztak, ha nem kisteherautónyi mennyiséggel érkezünk, nem lesz gond, de a helyzet napról napra változik, ezért indulás előtt mindenképp érdeklődjünk telefonon.

A 13. és 4. kerületi telephelyen egyaránt azt mondták, hungarocellt nem tudnak fogadni, azon kívül viszont bármit vihetünk. Viszont a telefonos érdeklődésünkre a hulladékudvarok munkatársai kiemelték, mielőtt valaki útnak indulna, mindenképp telefonáljon, valóban át tudják-e venni a hulladékot.

Az FKF honlapján november 27-én két telephely szerepel, ahol gondok lehetnek a hulladékátvétellel. Az egyik a 22. kerületi egység, ahol a kartonpapírt, a másik pedig a 4. kerületi egység, ahol hungarocellt nem tudnak átmenetileg átvenni. A honlapon azt is írják, a gazdasági társaságoktól történő hulladékátvétel előre nem látható ideig szünetel, ezt pedig munkaerőhiányból adódó szűkös szállítási kapacitásukkal indokolják.

Címlapkép: Balogh Zoltán/MTI

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó