Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak: luxus lett a nyaraló

2018. június 28. 14:02

Veszprém a legdrágább, Zalában várható a legnagyobb áremelkedés és Somogyban van a legtöbb építkezés a Balaton mentén. A drágulás mindenhol kiemelkedő, az új fejlesztések teljesen átrajzolják a piacot.

Veszprém megyében - a balatoni régió legdrágább területén - két év alatt több mint 50 százalékkal emelkedtek a felújított ingatlanok árai - derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb lakáspiaci elemzéséből. A tavat körül ölelő megyék "legolcsóbbika" Zala, mely kiváló befektetési célpont, ezt igazolja, hogy 2016 óta 30 százalékkal ugrott meg a felújításra váró ingatlanok ára.

{{BANK360BANNER_LTP}}

Az elemzésben az adott megyék egészét vették alapul, de a súlyozásnál főleg a tó közvetlen vonzáskörzetét vizsgálták, kivétel az északi part "fölötti" Káli medence, amit beleszámítottak a végeredménybe, mert a piac ide sorolja ezt a körzetet is. Az ingatlanárak emelkedése természetesen a balatoni otthonok esetén is szépen kirajzolódik. A Balaton vonzáskörzetébe tartozó ingatlanok árai folyamatosan emelkednek,

míg 2015 második negyedévében 223 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhattunk errefelé, addig 2018 tavaszi hónapjaiban már 335 ezer Ft/m2 körül volt az átlag.

Nagyon nem mindegy, északon vagy délen van-e az áhított ingatlan

Az árnövekedés hatalmas különbségeket takar. A balatoni régióhoz tartozó 3 megye (Zala, Veszprém és Somogy) átlagárainak változását megvizsgálva világosan látszik, hogy a legdrágább Veszprém megye, melyet Somogy követ, a sort pedig a piciny balatoni partszakasszal rendelkező Zala zárja.

Általánosságban elmondható, hogy az ingatlanfejlesztők egyre nagyobb figyelmet szentelnek a Balaton környéki településeknek. Ennek is köszönhető, hogy Veszprém és Somogy megye így eltudtak húzni Zalához képest, utóbbi ugyanis csak most kezdi bevonzani a befektetőket. Somogy és Veszprém ingatlanárai 2016 második negyedévéig nagyjából együtt mozogtak, ez év második felében azonban Veszprém megyében hatalmas boom történt, köszönhetően az induló lakóprojekteknek és egyéb beruházásoknak. 2018-ban már látható ennek a különbségnek a halványulása, ez abból adódhat, hogy a déli parton is megindultak a nagy volumenű fejlesztések (pl: Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Fonyódon, Balatonszemesen).

Veszprém megyében 50 százalékkal drágultak a felújított ingatlanok két év alatt

Az sem mindegy, hogy az egyes megyékben milyen állapotú otthonok árváltozását vizsgáljuk - derül ki az elemzésből. Zala megyében a legnagyobb mértékben, nagyjából 30 százalékkal a felújítandó és az újszerű ingatlanok ára emelkedett, ez arra enged következtetni, hogy az ingatlanfejlesztők itt jelenleg a "bevásárlás" fázisában tartanak. Nem úgy Somogy megyében, ahol a legnagyobb ütemben az újszerű otthonok ára emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legnagyobb árboom Veszprém megyében következett be, itt ugyanis a felújított otthonok ára több mint 50 százalékkal, az újszerűeké pedig 43 százalékkal növekedett.

A Balaton körüli települések áremelkedése mögött egyértelműen a fejlesztők megjelenése áll, akik keresletet teremtettek és teremtenek. Ez együtt jár a települések infrastrukturális fejlesztésével is, melynek köszönhetően több helyen újulnak meg a város- és faluközpontok és a kikötők.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Habár a középosztály még továbbra is megtalálhatja a számítását az ország kedvenc tava körül, érdemes azonban számolni az erős áremelkedéssel és azzal, hogy a jövőben sokkal több luxusingatlan, felújított villa, jacht és prémium szolgáltatás áraszthatja el a környéket.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem