2018. március 21. szerda Benedek

Brutális bírság lehet a lakáslottó vége: ezzel jobb, ha nem próbálkozol

Az elmúlt napokban rugózott azon a fél magyar sajtó, hogy 2500 forintért bárki megnyerhet egy panamai luxusvillát. Mindezek fényében kíváncsiak voltunk arra, vajon idehaza lehet-e ezzel a módszerrel próbálkozni a lakáspiacon, illetve mit szólnak ahhoz a hatóságok, ha behúzunk egy ingatlant egy nemzetközi ingatlantombolán.

Az elmúlt napokban rugózott azon a fél magyar sajtó, hogy 2500 forintért bárki megszerezhet egy panamai luxusvillát. A 24.hu fordítása szerint a "nagylelkű" ajánlattal egy amerikai házaspár rukkolt elő, a jótékonyságnak viszont semmi köze az akcióhoz. Dave és Suzanne Smith nyereményjátékában bárki részt vehet, aki megveszi a 10 dolláros, átszámítva 2500 forintos tombolát. A kampány népszerűsítéséhez mindent bevetettek, még egy látványos videó is készült a pár Bocas del Toro provinciában található nyaralójáról. A nevezési határidőt pedig nemrégiben meghosszabbították, 2018. április 11-ig lehet sorsjegyet váltani.

Egy ilyen lehetőség hallatán persze mindenkinek felcsillan a szeme, még akkor is, ha időről-időre hallani hasonló akciókról. Lassan két éve írtunk például arról a 20 éves fiúról, aki világméretű tombolán nyert meg egy trópusi szigetet. Az ausztrál fiatalember 49 amerikai dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon közel 14,5 ezer forintot fizetett a tombolajegyért, ami utóbb igencsak jó vételnek bizonyult. A korábbi tulajdonosok értékbecslése szerint ugyanis, a Salamon-szigetektől északra fekvő Kosrae szigete alaphangon is 2,5 millió dollárt (725 millió forint) ér.

De nemcsak a világ másik végén próbálkoznak a lakástombolával. Néhány éve az osztrákoknál próbált meg ezzel a módszerrel megszabadulni luxusvillájától egy tulajdonos. Ő 99 eurós árusorsjegyeket bocsátottak ki, és szintén egy nyertes vitte a házat. Sőt, a sajtóhírek foglalkoztak később egy alpesi síházzal, illetve egy fertőmeggyesi ingatlannal is, melyeket szintén ezzel a módszerrel kívántak értékesíteni. Az osztrák törvények tehát nem tiltják a lakástombolát, de Nagy-Britanniában például, ahol szintén nagy divatja volt, már régebben betiltották, és északi szomszédunknál sem nézik jó szemmel az ilyen próbálkozásokat.

Igencsak pórul járt például az az alsómislyei férfi is, aki szintén sorsolással akarta eladni házát. A férfi 20 euróért árulta a sorsjegyeket május elseje óta, bárki vehetett belőle, és eredeti tervei szerint december 20-án sorsolta volna ki a házat. Úgy számolt, hogy legalább 20 ezer jegyet elad majd. A szlovák adóhatóság viszont már a sorsjegyárusítás kezdete óta figyelte a dolgot, majd 16 ezer eurós (közel 5 millió forint) bírságot varrtak a férfi nyakába. Nem ez volt egyébként az első ilyen eset Szlovákiában; egy tőketerebesi járásbeli férfi is ugyanilyen módszerrel akarta értékesíteni ingatlanát, de az a kísérlet érdektelenségbe fulladt. Még az adóhivatalt sem érdekelte a próbálkozás, így büntetés sem volt.

Mindezek fényében kíváncsiak voltunk arra, vajon idehaza lehet-e ezzel a módszerrel próbálkozni a lakáspiacon, illetve mit szólnak ahhoz a hatóságok, ha behúzunk egy ingatlant egy nemzetközi ingatlantombolán. Nos, a Pénzcentrum megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte, hasonlóan, mint a szlovákoknál, itthon is TILOS a lakástobola. Mint korábbi megkeresésünkre fogalmaztak,

ha az ingatlansorsolási játék konstrukciójában a véletlen szerepe a játékosi képességekhez, tudáshoz mérten túlnyomó, akkor az szerencsejátéknak (sorsolásos játék) minősül. Az engedély nélküli szerencsejáték szervezője a jogszabály alapján (a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény) bírságolható.

A magyar "szerencsevadászok" viszont simán részt vehetnek külföldön hirdetett lakástombolán, már ha az adott országban ez legális. A Pénzcentrum megkeresésére ezzel kapcsolatban a NAV persze azt is megjegyezte, hogy: "Ha a magánszemély egy külföldön meghirdetett akcióban szerzi meg a külföldi lakás tulajdonjogát, úgy Magyarországon nem kell személyi jövedelemadót fizetnie, de a vagyonszerzés után visszterhes vagyonátruházási illeték merül fel az ingatlan fekvése szerinti államban."

JÓL JÖNNE 750 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 750 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 14,49%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Provident, valamint a Budapest Bank gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!
A távozó alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.22-03.31
Országos

Spar

03.22-03.31
Országos

Lidl

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.16-03.21
Országos

Lidl

03.14-03.21
Országos

Tesco

03.14-03.21
Országos

Auchan

03.14-03.21
Országos

  Ajánlatunk