7 °C Budapest

Brutális bírság lehet a lakáslottó vége: ezzel jobb, ha nem próbálkozol

2018. március 11. 07:00

Az elmúlt napokban rugózott azon a fél magyar sajtó, hogy 2500 forintért bárki megnyerhet egy panamai luxusvillát. Mindezek fényében kíváncsiak voltunk arra, vajon idehaza lehet-e ezzel a módszerrel próbálkozni a lakáspiacon, illetve mit szólnak ahhoz a hatóságok, ha behúzunk egy ingatlant egy nemzetközi ingatlantombolán.

Az elmúlt napokban rugózott azon a fél magyar sajtó, hogy 2500 forintért bárki megszerezhet egy panamai luxusvillát. A 24.hu fordítása szerint a "nagylelkű" ajánlattal egy amerikai házaspár rukkolt elő, a jótékonyságnak viszont semmi köze az akcióhoz. Dave és Suzanne Smith nyereményjátékában bárki részt vehet, aki megveszi a 10 dolláros, átszámítva 2500 forintos tombolát. A kampány népszerűsítéséhez mindent bevetettek, még egy látványos videó is készült a pár Bocas del Toro provinciában található nyaralójáról. A nevezési határidőt pedig nemrégiben meghosszabbították, 2018. április 11-ig lehet sorsjegyet váltani.

Egy ilyen lehetőség hallatán persze mindenkinek felcsillan a szeme, még akkor is, ha időről-időre hallani hasonló akciókról. Lassan két éve írtunk például arról a 20 éves fiúról, aki világméretű tombolán nyert meg egy trópusi szigetet. Az ausztrál fiatalember 49 amerikai dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon közel 14,5 ezer forintot fizetett a tombolajegyért, ami utóbb igencsak jó vételnek bizonyult. A korábbi tulajdonosok értékbecslése szerint ugyanis, a Salamon-szigetektől északra fekvő Kosrae szigete alaphangon is 2,5 millió dollárt (725 millió forint) ér.

De nemcsak a világ másik végén próbálkoznak a lakástombolával. Néhány éve az osztrákoknál próbált meg ezzel a módszerrel megszabadulni luxusvillájától egy tulajdonos. Ő 99 eurós árusorsjegyeket bocsátottak ki, és szintén egy nyertes vitte a házat. Sőt, a sajtóhírek foglalkoztak később egy alpesi síházzal, illetve egy fertőmeggyesi ingatlannal is, melyeket szintén ezzel a módszerrel kívántak értékesíteni. Az osztrák törvények tehát nem tiltják a lakástombolát, de Nagy-Britanniában például, ahol szintén nagy divatja volt, már régebben betiltották, és északi szomszédunknál sem nézik jó szemmel az ilyen próbálkozásokat.

Igencsak pórul járt például az az alsómislyei férfi is, aki szintén sorsolással akarta eladni házát. A férfi 20 euróért árulta a sorsjegyeket május elseje óta, bárki vehetett belőle, és eredeti tervei szerint december 20-án sorsolta volna ki a házat. Úgy számolt, hogy legalább 20 ezer jegyet elad majd. A szlovák adóhatóság viszont már a sorsjegyárusítás kezdete óta figyelte a dolgot, majd 16 ezer eurós (közel 5 millió forint) bírságot varrtak a férfi nyakába. Nem ez volt egyébként az első ilyen eset Szlovákiában; egy tőketerebesi járásbeli férfi is ugyanilyen módszerrel akarta értékesíteni ingatlanát, de az a kísérlet érdektelenségbe fulladt. Még az adóhivatalt sem érdekelte a próbálkozás, így büntetés sem volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindezek fényében kíváncsiak voltunk arra, vajon idehaza lehet-e ezzel a módszerrel próbálkozni a lakáspiacon, illetve mit szólnak ahhoz a hatóságok, ha behúzunk egy ingatlant egy nemzetközi ingatlantombolán. Nos, a Pénzcentrum megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte, hasonlóan, mint a szlovákoknál, itthon is TILOS a lakástobola. Mint korábbi megkeresésünkre fogalmaztak,

ha az ingatlansorsolási játék konstrukciójában a véletlen szerepe a játékosi képességekhez, tudáshoz mérten túlnyomó, akkor az szerencsejátéknak (sorsolásos játék) minősül. Az engedély nélküli szerencsejáték szervezője a jogszabály alapján (a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény) bírságolható.

A magyar "szerencsevadászok" viszont simán részt vehetnek külföldön hirdetett lakástombolán, már ha az adott országban ez legális. A Pénzcentrum megkeresésére ezzel kapcsolatban a NAV persze azt is megjegyezte, hogy: "Ha a magánszemély egy külföldön meghirdetett akcióban szerzi meg a külföldi lakás tulajdonjogát, úgy Magyarországon nem kell személyi jövedelemadót fizetnie, de a vagyonszerzés után visszterhes vagyonátruházási illeték merül fel az ingatlan fekvése szerinti államban."

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem