18 °C Budapest

Bebizonyosodott: mentális károkat okozhatnak a túltolt karácsonyi zenék

2018. december 3. 14:00

Már így december elején tele a hócipőd a karácsonyi zenékkel? Nem vagy egyedül, és a tudomány szerint nem is egészséges, ha ugyanazok a dalok folynak több héten keresztül a csapból. Unalom, szorongás, stressz - ezek a lehetséges tünetek.

Bár eleinte felemelő, és kellemes meghallgatni egy-egy karácsonyi zenét, de egy idő után komoly mentális károsodást szenvedhetünk, ha egyfolytában ezek folynak a csapból is: unalom, szorongás, stressz - a tudósok szerint ezekkel kell számolni, ha úton-útfélen karácsonyi zenékbe botlik az ember.

A Business Insider cikke szeirnt az első időkben az ünnepi zene még kellemes melegséggel, nosztalgiával önti el a lelket, de ha például már egymilliomodszorra hallod meg például a Last Christmas című dalt, az már komoly tüneteket okozhat: például szorongást, unalmat, apátiát, vagy idegességet. Linda Blair klinikai pszichológus szerint mindet azért van, mert az agyad egyszerűen túltelített lesz, és negatív válaszokkal reagál a túltolt karácsonyi zenékre. Ha mondjuk valaki az ünnepek közeledtével sokat stresszel az ajándékvásárláson, a pénzügyeken, a munkán, vagy a családi ügyeken, annak nem hogy kellemes hallgatni az ünnepi zenéket, hanem egyenesen borzasztó - mondta a lapnak a szakember.

A pszichológus szerinte a legnehezebb helyzetben a bolti eladók vannak, akiknek egész nap hallgatniuk kell az üzletekben a karácsonyi zenéket: "ettől egy idő után nem fognak tudni semmi másra fókuszálni. Az agyuk rengeteg energiát fog fektetni abba, hogy megpróbálja nem meghallani a zenét."

Természetesen azzal sincsen baj, ha történetesen rajongasz a karácsonyi zenékért, viszont az ellen is tenned kell, hogy ne und meg őket. Plusz bizonyított, hogy ha huzamosabb ideig ugyanazokat a dalokat hallgatod, az nagy mértékű fáradtságot okoz. Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy olykor-olykor változatgass a lejátszási listákon - és a hangerő se legyen túl magas.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm