2018. december 14. péntek Szilárda

Bebizonyosodott: mentális károkat okozhatnak a túltolt karácsonyi zenék


Már így december elején tele a hócipőd a karácsonyi zenékkel? Nem vagy egyedül, és a tudomány szerint nem is egészséges, ha ugyanazok a dalok folynak több héten keresztül a csapból. Unalom, szorongás, stressz - ezek a lehetséges tünetek.

Bár eleinte felemelő, és kellemes meghallgatni egy-egy karácsonyi zenét, de egy idő után komoly mentális károsodást szenvedhetünk, ha egyfolytában ezek folynak a csapból is: unalom, szorongás, stressz - a tudósok szerint ezekkel kell számolni, ha úton-útfélen karácsonyi zenékbe botlik az ember.

A Business Insider cikke szeirnt az első időkben az ünnepi zene még kellemes melegséggel, nosztalgiával önti el a lelket, de ha például már egymilliomodszorra hallod meg például a Last Christmas című dalt, az már komoly tüneteket okozhat: például szorongást, unalmat, apátiát, vagy idegességet. Linda Blair klinikai pszichológus szerint mindet azért van, mert az agyad egyszerűen túltelített lesz, és negatív válaszokkal reagál a túltolt karácsonyi zenékre. Ha mondjuk valaki az ünnepek közeledtével sokat stresszel az ajándékvásárláson, a pénzügyeken, a munkán, vagy a családi ügyeken, annak nem hogy kellemes hallgatni az ünnepi zenéket, hanem egyenesen borzasztó - mondta a lapnak a szakember.

A pszichológus szerinte a legnehezebb helyzetben a bolti eladók vannak, akiknek egész nap hallgatniuk kell az üzletekben a karácsonyi zenéket: "ettől egy idő után nem fognak tudni semmi másra fókuszálni. Az agyuk rengeteg energiát fog fektetni abba, hogy megpróbálja nem meghallani a zenét."

Természetesen azzal sincsen baj, ha történetesen rajongasz a karácsonyi zenékért, viszont az ellen is tenned kell, hogy ne und meg őket. Plusz bizonyított, hogy ha huzamosabb ideig ugyanazokat a dalokat hallgatod, az nagy mértékű fáradtságot okoz. Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy olykor-olykor változatgass a lejátszási listákon - és a hangerő se legyen túl magas.

Jól jönne 2 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 2 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (40 066 Ft/hó; THM 8,28%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Cetelem (44 388 Ft/hó; THM 13,07%) ajánlata, amelyhez viszont nem szükséges bankot váltanunk. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk