Happy parents and their small kids talking while lying on blanket at home.

Ezt rengetegen elrontják: boldogtalansággal fizetnek rossz szokásaikért

2024. május 24. 16:45

A mindennapi szokásaink átgondolása elengedhetetlen a hosszú távú boldog élet eléréséhez, mivel bár a rutinok kényelmet és produktivitást nyújtanak rövid távon, közép- és hosszú távon megakadályozhatják az élet teljességének megélését és a spontaneitás hiányát eredményezhetik.  

A mindennapi szokások vitathatatlanul fontosak az életünk könnyebbé tétele szempontjából. Azonban, mint mindenben, itt is fontos a mértékletesség. Jodi Wellman, a "Csak egyszer halsz meg: Hogyan juthatsz el a végéig megbánás nélkül" című könyv írója szerint a túlzott rutinra való támaszkodás veszélyei közé tartozik az élet hétköznapi jellegűvé válása és a spontaneitás hiánya.

Wellman azt tanácsolja, hogy figyeljünk oda a jelekre, amelyek arra utalnak, hogy ideje változtatni a szokásainkon. Ilyen lehet például az az érzés, hogy az életünk egy másik változata izgalmasabb lehetne, vagy ha környezetünkben lévő emberek változást javasolnak. Egy harmadi efigyelmeztetőjel lehet a komfortzónán belüli maradás erős vágya.

A szokásaink teljes feladása helyett Wellman azt javasolja, hogy keressünk egyensúlyt. Fontos felismerni, mikor szolgálnak minket ezek a rutinok és mikor korlátozzák az életünket. Példaként említi az edzőterembe járást mint egy olyan szokást, amelyet érdemes lehet újragondolni annak érdekében, hogy friss erőt vigyünk az edzéseinkbe.

Az újdonság iránti igény alapvető pszichológiai szükséglet.

A rövid távú elégedettség mellett fontos szem előtt tartani, hogy hosszú távon milyen hatással van ránk a rutin. Az újdonság bevezetése nem csak élénkítheti mindennapjainkat, de segíthet abban is, hogy produktívabbak legyünk munkánkban és gazdagabb élményekben legyen részünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Változtatni nem mindig könnyű, de Wellman szerint ez növekedésünk jele lehet. A változás átmeneti kellemetlenségét gyakran követi egy vitalitástól duzzadó élet.

Ne éljük le ugyanazt az évet többször és ne nevezzük ezt az életnek.

Összegezve Wellman tanácsai azt sugallják, hogy bár a szokásaink fontosak és hasznosak lehetnek napjaink strukturálásában, fontos őket időről időre felülvizsgálni annak érdekében, hogy elkerüljük az élet automatizálódását és megőrizzük annak frissességét és izgalmát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem