27 °C Budapest
Dama dama. Bolderwood Ornamental Drive. New Forest National Park. Hampshire. UK.

Súlyos vád érte a magyarok kedvenc bútorüzletét: mire számíthat most az IKEA?

2024. április 10. 20:43

A Greenpeace jelentése szerint az Ikea által az Egyesült Királyságban értékesített termékek előállításához használt fa a romániai Kárpátokból származik. Emiatt a biológiai sokféleség szempontjából értékes őserdők pusztulnak ki, amit az Ikea vizsgálat alá von. Továbba hangsúlyozták, hogy ellátási láncukban nincs helye illegális faanyagnak és rossz erdőgazdálkodásnak - számolt be a Yahoo! News.

A környezetvédelmi aktivisták aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyságban kapható Ikea termékek előállítása során romániai őserdők kerülnek veszélybe. A Greenpeace által közzétett jelentés szerint az Ikea számára Európában gyártott termékeket előállító hét vállalat a Kárpátokból, védelem alatt álló területekről szerez be fát. Az Ikea válaszában kijelentette, hogy komolyan veszi a jelentést és hangsúlyozta, hogy az illegális faanyagok és a nem megfelelő erdőgazdálkodás nem részei vállalati ellátási láncának és ígéretet tett arra, hogy minden erre utaló esetet azonnal kivizsgálnak.

A Greenpeace kiemelte, hogy a romániai Kárpátok fontos élőhelyet biztosítanak számos állatfajnak, mint például a barnamedvéknek és hiúzoknak. A szervezet szerint a hatóságok és vállalatok nem hajlandók ezen területeket elsődleges vagy idős erdőkként azonosítani, ami miatt csak egy kis részük élvez védelmet a fakitermeléssel szemben. A Greenpeace kutatói műholdképek és engedélyek elemzésével követték nyomon az ellátási láncot, megjegyezve, hogy

olyan területeken is találtak fakitermelést, amelyek átlagosan 120-180 éves fák otthonai voltak.

Az Ikea-t több olyan vállalat legnagyobb vevőjeként azonosították, amelyek magas természetvédelmi értékű erdőkből szereznek be fát. Ezek között gyermekbútorok és egyéb lakberendezési tárgyak találhatók, melyek Európa-szerte elérhetők. A Greenpeace elismeri a faanyag pozitív tulajdonságait, de hangsúlyozza, hogy ez nem mehet az ökológiai sokféleség rovására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Robert Cyglicki szerint az öreg erdők megóvása kulcsfontosságú a Föld egészségéhez. Felszólította az Ikeát, hogy tartsa be fenntarthatósági ígéreteit és tegyen lépéseket ellátási láncának tisztítása érdekében. Az Ikea jelezte: alaposan átvizsgálják a jelentést és nyitottak a további párbeszédre. Hangsúlyozták elkötelezettségüket amellett, hogy nem tolerálják az illegális faanyag használatát és rossz erdőgazdálkodást ellátási láncukban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem