21 °C Budapest
Old worn copper gas boiler without protective casing. The boiler is in operation mode. close up photos. the concept of carbon monoxide leakage and poisoning. safety of exploitation.

Nem jön ki a rezsimatek: óriási összeomlás kellene, hogy reális legyen a 700 forintos lakossági tarifa

2024. február 15. 09:03

A mostani tőzsdei árak szerint egy köbméter földgáz nagyjából 92 forintba kerülne - számolta ki Pálinkás József. Ugyanakkor az orosz gázszerződés pontos árazását nem hozzák nyilvánosságra, de azt tudni, hogy nagyjából követi a TTF tőzsdét. A 700 forintos, rezsicsökkentés feletti gázár akkor lenne reális, ha a földgáz durván 100 euróval többe kerülne a tőzsdén, mint manapság.

A hazai lakosság és a vállalkozások nagy része is nagyon drágán kapja a földgázt Pálinkás József szerint. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke Facebook-oldalán vezette le a matekot. Mint írta, a gáz tőzsdei ára 26 euró/MWh, és egy köbméter gáz körülbelül 9 kWh, egy MWh energia kb. 110 köbméter gáz, azaz egy köbméter gáz 24 eurócent, nagyjából 92 forint a tőzsdén.

A magyar kis- és középvállalatoknak (pékségeknek, éttermeknek stb. és rajtuk keresztül mindannyiunknak) – és az önkényesen megállapított évi 1700 köbméter felett fogyasztó háztartásoknak – az önkényesen megállapított hatósági ár több mint 700 forint köbméterenként, azaz a jelenlegi tőzsdei ár hét és félszerese

- írta Pálinkás József. Ugyanakkor érdemes valamelyest árnyalni a képet, ahogyan a Telex is írja, az orosz gázszerződés árazásai nem publikusak, de a szakmában úgy rudni, hogy az ár valamivel magasabb, mint a TTF tőzsdén, de valamelyest követi azt. A portál kiszámolta, hogy a rezsicsökkentés feletti, 700 forintos köbméterenkénti házár csak akkor lenne reális, ha a gáz a tőzsdén 125 euró / MWh lenne, vagy az euró 400 forint felett járna, a gáz világpiaci ára pedig 120 euró / MWh körül lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm