19 °C Budapest
Sparrow chick on the hands of a girl in the garden at home.

Csúnya bírságot kaphatnak a kertes házban élők: idén ősszel ezért is repülhet a gigacsekk

2023. szeptember 10. 12:01

A kertjeinkben számos olyan állat él, amelyek látszólag kártékonyak lehetnek, miközben valójában védett állatok. Az elpusztításuk pedig hatalmas összegekbe kerülhet.

Lassan elkezdődnek az őszi munkálatok a kertekben, ahol számos kisebb állat él, amik sokszor védettek és az elpusztításuk súlyos összegekbe kerülhet. Elpusztításukért pedig súlyos összegeket kell fizetni.

Ilyen az InfoStart listáján a smaragdzöld virágbogár, ami a fák kifolyó nedvén és az elhalt faanyagokon él. Eszmei értéke pedig 10 ezer forint. Rokonai, mint a pompás virágbogár, a márványos virágbogár és a magyar virágbogár pedig szintén védettek. De a varangyokat és a gyíkokat is jobb békén hagyni: előbbinek 10 ezer forint az eszmei értéke, míg utóbbi 25-51 ezer forintunkba is kerülhet.

De a madárfészkeket is jobb inkább nem zargatni. A feketerigó és az énekes rigó eszmei értéke egyaránt 25 ezer forint, ráadásul kifejezetten gyakran fordulnak elő a kertekben. A fecskék már ritkábban, de az áruk is drágább: 50 ezer forintot kell fizetnünk, ha kárt teszünk bennünk.

A lista végére kerültek mindenki kedvencei, a vakondok és a sünik, amiknek egyaránt 25 ezer forint az eszmei értéke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem