16 °C Budapest
Typical old eastern european panel apartment with a lot of windows from Budapest, Hungary, as a texture or for background, real photo

Már az MNB sem köntörfalaz: állami támogatás nélkül szinte lehetetlen lakást venni Budapesten

2023. május 22. 10:35

Akiknek nem jár semmilyen állami támoagatás, azonak csak jelentő anyagi kifeszítettség mellett sikerülhet a budapesti lakásvásárlás - hangzott el az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentésének bemutatóján. Mint kiderült, már azoknak a családoknak is elég nehéz a helyzete, akik jogosultak valamilyen állami otthonteremtési támogatásra.

2022 második félévétől fordulat következett be a magyar lakáspiacon, enek hatására év végén csökkenni kezdtek a lakásárak - hangzott el az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentésének bemutatóján. Így enyhült a hazai ingatlanok felülértékeltsége.

2023 első negyedévében sem várható bővülés a lakáspiaci kínálatban, ugyanakkor a készülő társasházi projektek száma támaszt jelenthet a kínálatban.

2022-ben 19 százalékkal kevesebb tranzakciót regisztráltak az előző évhez képest. A kereslet visszaesésében szerepet játszhat a bizonytalan gazdasági helyzet miatti kivárás, illetve a magas kamatok is közrejátszhattak a folyamatban. Az idei első negyedévben tovább csökkentek a tranzakciószámok - hangzott el.

Magyarországon 68 százalékkal esett vissza a lakáshitelezés volumene, amely a legmagasabb a vizsgált országok közül.

A korábbi, átlagos 14 milliós hitelösszeg az év elejére 10 millióra mérséklődött. A 4. negyedévben országos átlagban 3,6 százalékkal csökkentek a lakásárak.

Az ingatlanközvetítők előzetes adatai alapján ugyanakkor az lászik, hogy az idei első negyedévben már emelkedhettek valamelyest az árak az azt megelőző 3 hónaphoz képest.

Enyhült a lákásárak gazdasági fundamentumokhoz mért felülértékeltsége: Budapesten 3%-ra, országosan pedig 9-re. A lákásvásárlás elérhetősége kapcsán a jelentés szerint a fővárosi lakáspiacon már azoknak a családoknak is romlott a lakáspiaci elérhetőség, akik állami támogatásra jogosultak.

Akiknek nem jár semmilyen állami támoagatás, azonak csak jelentő anyagi kifeszítettség mellett sikerülhet a budapesti lakásvásárlás

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- hangzott el.

A Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján 2023 első negyedévében a hitelintézetek változatlanul hagyták a lakáscélú hitelek sztenderdjeit, melyen a következő fél évben sem terveznek módosítani. Az első negyedévben az intézmények a lakáshitelek iránti kereslet további csökkenését tapasztalták, előretekintve azonban már keresletélénkülést valószínűsítenek.

A bérleti díjak esetében visszaesés nem, csak megtorpanás látszik. Az első negyedévben is emelkedtek az albérletárak, de alacsonyabb dinamikával, mint 2022-ben.

2022-ben 20,5 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami mindössze 3,2 százalékkal haladta meg a 2021. évi szintet, viszont a 2023. első negyedévi átadások 20,2 százalékkal csökkentek éves összevetésben. A magyar lakásállomány 0,45 százalékos éves megújulási rátája európai viszonylatban továbbra is alacsony.

A hazai építőipar számára a munkaerőhiány mellett egyre nagyobb korlátot jelent a termelésben az elégtelen kereslet, és az anyag- és munkaerőköltségekben megfigyelhető kétszámjegyű éves áremelkedés is megnehezíti az új projektek elindítását. 2022-ben 17 százalékkal nőtt éves összevetésben a kiadott építési engedélyek lakásszáma.

A családi házak esetében visszaesés, míg a többlakásos épületekben kiadott lakásépítési engedélyeknél jelentős bővülés volt megfigyelhető. Utóbbit a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa átmeneti jellege döntően befolyásolta. 2023 első negyedévében a kiadott új építési engedélyek lakásszáma 37,6 százalékkal csökkent éves összevetésben, a budapesti többlakásos épületek tekintetében ugyanakkor ennél mérsékeltebb a visszaesés. A fővárosi újlakás-fejlesztések terén bővült azon építési engedélyt szerzett projektek lakásszáma, ahol a kivitelezés és értékesítés még nem kezdődött el, ami növekedési tartalékot jelenthet a kereslet ismételt élénkülése esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04