11 °C Budapest
Typical old eastern european panel apartment with a lot of windows from Budapest, Hungary, as a texture or for background, real photo

Már az MNB sem köntörfalaz: állami támogatás nélkül szinte lehetetlen lakást venni Budapesten

2023. május 22. 10:35

Akiknek nem jár semmilyen állami támoagatás, azonak csak jelentő anyagi kifeszítettség mellett sikerülhet a budapesti lakásvásárlás - hangzott el az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentésének bemutatóján. Mint kiderült, már azoknak a családoknak is elég nehéz a helyzete, akik jogosultak valamilyen állami otthonteremtési támogatásra.

2022 második félévétől fordulat következett be a magyar lakáspiacon, enek hatására év végén csökkenni kezdtek a lakásárak - hangzott el az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentésének bemutatóján. Így enyhült a hazai ingatlanok felülértékeltsége.

2023 első negyedévében sem várható bővülés a lakáspiaci kínálatban, ugyanakkor a készülő társasházi projektek száma támaszt jelenthet a kínálatban.

2022-ben 19 százalékkal kevesebb tranzakciót regisztráltak az előző évhez képest. A kereslet visszaesésében szerepet játszhat a bizonytalan gazdasági helyzet miatti kivárás, illetve a magas kamatok is közrejátszhattak a folyamatban. Az idei első negyedévben tovább csökkentek a tranzakciószámok - hangzott el.

Magyarországon 68 százalékkal esett vissza a lakáshitelezés volumene, amely a legmagasabb a vizsgált országok közül.

A korábbi, átlagos 14 milliós hitelösszeg az év elejére 10 millióra mérséklődött. A 4. negyedévben országos átlagban 3,6 százalékkal csökkentek a lakásárak.

Az ingatlanközvetítők előzetes adatai alapján ugyanakkor az lászik, hogy az idei első negyedévben már emelkedhettek valamelyest az árak az azt megelőző 3 hónaphoz képest.

Enyhült a lákásárak gazdasági fundamentumokhoz mért felülértékeltsége: Budapesten 3%-ra, országosan pedig 9-re. A lákásvásárlás elérhetősége kapcsán a jelentés szerint a fővárosi lakáspiacon már azoknak a családoknak is romlott a lakáspiaci elérhetőség, akik állami támogatásra jogosultak.

Akiknek nem jár semmilyen állami támoagatás, azonak csak jelentő anyagi kifeszítettség mellett sikerülhet a budapesti lakásvásárlás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- hangzott el.

A Hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján 2023 első negyedévében a hitelintézetek változatlanul hagyták a lakáscélú hitelek sztenderdjeit, melyen a következő fél évben sem terveznek módosítani. Az első negyedévben az intézmények a lakáshitelek iránti kereslet további csökkenését tapasztalták, előretekintve azonban már keresletélénkülést valószínűsítenek.

A bérleti díjak esetében visszaesés nem, csak megtorpanás látszik. Az első negyedévben is emelkedtek az albérletárak, de alacsonyabb dinamikával, mint 2022-ben.

2022-ben 20,5 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami mindössze 3,2 százalékkal haladta meg a 2021. évi szintet, viszont a 2023. első negyedévi átadások 20,2 százalékkal csökkentek éves összevetésben. A magyar lakásállomány 0,45 százalékos éves megújulási rátája európai viszonylatban továbbra is alacsony.

A hazai építőipar számára a munkaerőhiány mellett egyre nagyobb korlátot jelent a termelésben az elégtelen kereslet, és az anyag- és munkaerőköltségekben megfigyelhető kétszámjegyű éves áremelkedés is megnehezíti az új projektek elindítását. 2022-ben 17 százalékkal nőtt éves összevetésben a kiadott építési engedélyek lakásszáma.

A családi házak esetében visszaesés, míg a többlakásos épületekben kiadott lakásépítési engedélyeknél jelentős bővülés volt megfigyelhető. Utóbbit a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa átmeneti jellege döntően befolyásolta. 2023 első negyedévében a kiadott új építési engedélyek lakásszáma 37,6 százalékkal csökkent éves összevetésben, a budapesti többlakásos épületek tekintetében ugyanakkor ennél mérsékeltebb a visszaesés. A fővárosi újlakás-fejlesztések terén bővült azon építési engedélyt szerzett projektek lakásszáma, ahol a kivitelezés és értékesítés még nem kezdődött el, ami növekedési tartalékot jelenthet a kereslet ismételt élénkülése esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem