11 °C Budapest
Turul statue of Tatabanya

Elképesztő lakásárak a komáromi megyeszékhelyen: ez a 20 legolcsóbb utca Tatabányán

2023. március 14. 19:00

Korábban bemutattuk, hogy hova költözik az elit Tatabánya városában, most pedig azt vettük górcső alá, melyek a legolcsóbb utcák Magyarország legkisebb területű megyeszékhelyén. Nincs nagy meglepetés, a Komárom-Esztergom megyei székhelyen is komoly a szórás a lakásárakban, Tatabánya városának legolcsóbb utcáiban már 300 ezer forint alatt is hozzájuthatunk ingatlanhoz, sőt a legfrissebb adatok szerint a legolcsóbb lakásokat 100 ezer forint alatt vásárolhatjuk meg négyzetméterenként.

Nemrég, „Kemény áron mennek itt a lakások: íme a 20 legdrágább utca a tatabányai ingatlanpiacon” címmel megjelent cikkünkben már bemutattuk a komárom-esztergomi megyeszékhely gazdagabb területeit. Most pedig a másik véglet, azaz azok az utcák következnek, ahol a legolcsóbban lehet most lakóingatlant vásárolni. Mielőtt azonban előre szaladnánk, idézzük fel korábbi anyagunkból, hogy Tatabánya városa milyen átlagos lakáspiaci mutatókkal bír.

Nos, a KSH-nál elérhető, hivatalos tranzakciókból származó NAV-adatok alapján 2022 második negyedévében átlagosan 441 048 forintot kértek Tatabányán egy négyzetméternyi lakóingatlanért. Ugyanakkor az ingatlan típusa szerint komolyabb szórás is megfigyelhető a fajlagos árakban és természetesen a tranzakciószámokban is.

Lapunk megkeresésére az ELTINGA összeállított egy részletesebb adatsort, amely alapján megállapítható, hogy 2022 második negyedévében a használt tégla lakások négyzetméterenként 447 910 forintért (289 tranzakció alapján), míg a panellakások 427 754 forintos fajlagos áron (116 tranzakció alapján) keltek el Tatabányán; a családi házakról nincsenek értékelhető adatok Komárom-Esztergom megye székhelyén, ugyanis kevés volt a tranzakció.

Ez tehát a nagy átlag. Kérdés ugyanakkor, mit mutatnak a mélyebb statisztikák. A lakáspiaci elemzések ugyanis jellemzően megye, város, esetleg városrész (pl. kerület) bontásban vizsgálják a különböző statisztikai mutatókat, míg utca szerinti mélységben - bár rendelkezésre állnak ilyen adatok is - nem nagyon készül felmérés. Pedig egy erősebb nagyítóval vizsgált lokációelemzés kiválóan megmutatja, hogy a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengéseket is képesek produkálni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy ezt igazoljuk, a Pénzcentrum ezúttal a KSH nemrég megjelent kiadványából, azaz az "Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021" adatsorából mutatja, hogy melyek voltak 2021-ben Tatabánya legolcsóbb utcái. Fontos leszögeznünk, hogy a 2021-es a legfrissebb adat az utcákra vonatkozóan, így Tatabánya város egészére vonatkozó 2022-es átlagárakkal történő összehasonlítás csak hozzávetőleges lehet. Továbbá az alábbiakban közölt áradatok kapcsán fontos azt is kiemelni, hogy a komoly kilengéseket a tranzakciók darabszáma (összesítésünk valós lakáspiaci tranzakciók alapján készült) és egy-egy extrém tranzakció is komolyan torzíthatja. És akkor nézzük a Tatabánya legolcsóbb utcáit.

A 20 legolcsóbb utca a tatabányai ingatlanpiacon:

 1. Iparos utca 84 ezer Ft/nm
 2. Blaha Lujza utca 270 ezer Ft/nm
 3. Jászai Mari utca 271 ezer Ft/nm
 4. Dr. Vitális István utca 292 ezer Ft/nm
 5. Építők útja 297 ezer Ft/nm
 6. Kazinczy Ferenc utca 298 ezer Ft/nm
 7. Tass vezér utca 302 ezer Ft/nm
 8. Napsugár utca 313 ezer Ft/nm
 9. Szent György utca ezer 315 Ft/nm
 10. Szabó Ignác utca ezer 324 Ft/nm
 11. Ótelep utca ezer 325 Ft/nm
 12. Verebély László utca ezer 329 Ft/nm
 13. Cseri utca ezer 340 Ft/nm
 14. Ond vezér utca ezer 343 Ft/nm
 15. Köztársaság útja ezer 347 Ft/nm
 16. Gál István lakótelep ezer 350 Ft/nm
 17. Ifjúság utca 355 ezer Ft/nm
 18. Radnóti Miklós utca 355 ezer Ft/nm
 19. Molnár János utca 357 ezer Ft/nm
 20. Mártírok útja 359 ezer Ft/nm

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?