29 °C Budapest
Close-up of black full inverter heat pump outside in the garden, near wooden pool house on a sunny day. Lens flare on the image.

Milyen hőszivattyút válasszunk? Már rengeteg magyar meghozta a döntést: így spórolnak a rezsin

2023. február 2. 17:16

A 2022-es gazdasági változások több téren is életvitelünk, otthonunk üzemeltetésének átgondolására késztettek bennünket. A korábban elodázott, energiamegtakarításra irányuló fejlesztéseket – a lehetőségekhez mérten – már nem lehetett tovább halogatni. Ajtó- és ablakcserék, födém- és homlokzatszigetelések, fűtésrendszerek korszerűsítése – leginkább ez jellemezte 2022 második felét, most pedig az ingatlantulajdonosok további energiahatékony lehetőségeket keresnek.

A hőszivattyúk Észak- és Nyugat-Európában már korábban is nagy népszerűségnek örvendtek, Közép-Kelet-Európában viszont a statisztikák szerint nem volt jelentős hagyománya az alkalmazásuknak. Egészen tavaly nyárig-őszig, amikor Európa-szerte, így Magyarországon is beütött a földgáz- és a villamosenergia-árak drasztikus emelkedése; aki csak megtehette, hőszivattyút vásárolt.

„Magyarországon napjainkban még mindig a fa és a földgáz az első számú fűtőanyag, azonban az emberek egyre szélesebb körben ismerik fel a hőszivattyúkban rejlő lehetőségeket. 2022 nyarától olyan mértékű érdeklődés indult meg a hőszivattyúk irányába, hogy várólistát kellett nyitnunk, mert a japán gyártó nem bírta olyan ütemben készíteni a gépezeteket, ahogy arra igény volt” – avatott be Sulyok Tibor, az ESTÉ-Credit Side Kft. műszaki tanácsadója.

Évszázadok óta bizonyít a technológia

A hőszivattyú olyan elektromos árammal működő berendezés, amely a környezet energiáját hasznosítja. Segítségével meleg vizet állíthatunk elő, fűthetünk, illetve hűthetünk. Nem új keletű találmány, a működési elve már közel két évszázada ismeretes. „Míg kezdetben sok problémás készüléket is forgalmaztak, mára megbízható, könnyen kezelhető rendszerek telepítésére van lehetőségünk, megfizethető beruházási költségek mellett” – ismertette a szakember.

Milyet válasszunk?

A piacon számos hőszivattyú típus található meg, mint például a talajkollektoros, a talajszondás és a kútvizes verziók, amelyekkel bár jelentős mennyiségű energiát nyerhetünk, ám kiépítésük olyan magas összegbe kerül, hogy 50-70 év alatt térülne csak meg, amit rá költöttünk. Emellett, ha a talajban futó vezetékek meghibásodnak, megjavításuk is körülményes és költséges lehet.

Működési elvük révén a levegő-víz rendszerű hőszivattyúk a legnépszerűbbek, hiszen a rendszer minden eleme a felszín felett található, könnyen hozzáférhető, és a kiépítése is könnyebben kivitelezhető – főként új építésű ingatlanok esetében. Két típusuk létezik, a monoblokkos, amelynél a teljes egység az épületen kívül helyezkedik el, és a splites, amely külső és belső egységekkel rendelkezik, a kettő között pedig hűtőközeg kering.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

„Cégünk a kedvező tulajdonságaik miatt a monoblokkos hőszivattyúkkal foglalkozik” – tette hozzá Sulyok Tibor, aki kiemelte: „Annak, hogy a hőszivattyú használatával jelentős költséget tudjunk megtakarítani, előfeltétele, hogy a ház kiváló hőszigeteléssel rendelkezzen, a fűtésrendszer típusa pedig lehetőleg felületfűtéses (padló, fal, illetve mennyezet fűtés-hűtés) legyen. Emellett a lényegesen olcsóbb, fan-coil alapú fűtés-hűtés is megoldást nyújthat” – részletezte a műszaki tanácsadó.

9 tény a hőszivattyúról

  1. A hőszivattyú 1 kW felvett energiából minimum 4 kW energiát állít elő, működése rendkívül hatékony.
  2. Míg a gázalapú fűtési rendszer esetében csak fűteni tudunk, hőszivattyúval fűteni és hűteni is tudjuk otthonunkat.
  3. A hőszivattyú, amikor nem fűt vagy hűt, gazdaságosan elkészíti és egy hőszigetelt tartályban megőrzi a meleg vizet a felhasználásáig.
  4. Élettartama jó esetben közel 20-25 év, ezalatt egyszerű karbantartást igényel csak, nincs éves felülvizsgálati költsége.
  5. Függetlenedni tudunk a gáztól. Sem a bizonytalan ellátás, sem a hektikus áremelések nem befolyásolják a mindennapjainkat.
  6. Nem kell tartanunk szén-monoxid mérgezéstől, hiszen a hőszivattyú nem bocsát ki sem gázt, sem füstöt.
  7. Nem foglal nagy helyet, fő egységét az épületen kívül is elhelyezhetjük. Működése alig jár zajjal.
  8. Napelemekkel kombinálva közeledhetünk a szolgáltatóktól való függetlenedés felé.
  9. Növeli ingatlanunk piaci értékét. Az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt a kereslet a hőszivattyúval ellátott ingatlanok iránt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem