11 °C Budapest
Apartment Building Or Block Of Flats - Budapest, Hungary

Bődületes fordulat a magyar ingatlanpiacon: egyre többet érnek ezek a lakások

2022. október 13. 12:01

Az ingatlanpiacot az idei évben a rezsiárak drasztikus emelkedése határozza meg,  Ezek a változások különbözőképpen érintették az egyes ingatlantípusokat. De vajon mi történt a panelek piacán, hogyan alakult a panellakások kedveltsége és ára?

Az elmúlt - Covid által is meghatározott - éveknek nem kifejezetten a panellakások voltak a nyertesei, hiszen a vevők inkább az agglomeráció irányába törekedtek. Ugyanakkor az ezt megelőző években jelentős áremelkedés és kereslet jellemezte a panellakásokat. Mivel a rezsiváltozások egyelőre nem érintették a távhővel fűtött ingatlanokat - melyek jelentős része panellakás -, így a panelek akár a változások nyertesei is lehetnek.

Mint Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezetője rámutatott, sokan számítottak ugyan arra, hogy a panellakások lehetnek a megváltozó rezsi-helyzet nyertesei, ez azonban eddig még nem következett be. Ami persze nem jelenti azt, hogy probléma lenne a kereslettel, hiszen folyamatos és stabil igényt tapasztaltak irántuk az ingatlanközvetítők, ugyanakkor extrém mértékű növekedést egyelőre nem lehetett megfigyelni az eddigiekhez képest. Ennek ellenére Nagy Csaba, a vállalat dél-budai irodáinak régiós vezetője szerint az feltételezhető, hogy a rezsivel kapcsolatos legutóbbi kormányzati intézkedések hatására ismét a kisebb ingatlanok - és így többek között a panellakások - válhatnak kelendőbbé.

 

Ingatlant vásárolnál? A Pénzcentrum kalkulátora segít megtalálni a legjobb konstrukciókat

Ami a közelmúlt árait illeti, Dél-Budán a paneleknél 800 ezer forint és 1,1 millió forint között változtak a kínálati árak négyzetméterenként, ez azonban nem eladási, hanem hirdetési árakat jelent. Természetesen akadnak olyan jó helyen lévő, kiváló állapotú panellakások, melyeknél indokolt lehet egy magasabb ár, azonban a felújítandó paneleknél az 1 milliós négyzetméterár erős túlzásnak tekinthető - hangsúlyozta a szakértő.

A XIV. és XVI. kerületekben is hasonló árakkal kellett számolni, hiszen mint Sebestyén Tamás, a cég kerületi irodájának szakmai vezetője rámutatott, a panellakások esetében átlagosan 700-800 ezer forint környékén jártak a négyzetméterárak a két kerületben, ugyanakkor voltak olyan jó adottságú, “exkluzívan” felújított, gépesített, bútorozott panellakások, melyekért közel 1 millió forintos négyzetméterárat is elkérhetett a tulajdonosuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Rencsevics Mária, a XIX., XX. és XXIII. kerületi iroda szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy legkönnyebben a felújított panellakásokat lehetett értékesíteni az elmúlt hónapokban Dél-Pesten: ha jól voltak beárazva, akkor akár 1-2 hét alatt is vevőt lehetett találni rájuk, de átlagosan mintegy 2 hónapos értékesítési időről beszélhetünk. Ez a felújítandó panelek esetében viszont már 2-3 hónapra nyúlt - tette hozzá.

Rácz Gyula László, az ingatlanközvetítő XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szintén azt tapasztalta, hogy valóban keresettek voltak mostanában a panelek az ingatlanpiacon, elsősorban persze a felújított, korszerű panellakások. Szavaiból kiderült, hogy garzonlakásokat mintegy 25 millióig kerestek a kerületben a vevők, nagyobb panellakásokat pedig 35 millió forintig.

Kántor Istvánné, a cég X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy az elmúlt hónapokban a panellakások iránt mutatkozott talán a legnagyobb érdeklődés a két kerületben, így aztán az árak összességében 10-15 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

Nagy Andrea, a vállalat bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a panelek esetében is érezni lehetett a nyáron az árak megtorpanását. Mint mondta, a korábbi hónapokban jellemző áraknál alacsonyabb összegekért lehetett vásárolni, azaz olcsóbb ajánlatokkal találkozhattunk, mint amennyiért egy évvel korábban értékesítettek azonos helyen lévő és kategóriába tartozó panellakásokat. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy ha az elmúlt egy évet tekintjük, akkor még mindig magasabb árakat láthatunk, mint tavaly ilyenkor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem