6 °C Budapest
spring flower pots with the landscape of Csopak and the Lake Balaton .

Így vesznek most áron alul házat az élelmes magyarok: milliókat bukhat, aki most kivár?

2022. szeptember 29. 12:01

Az erős évkezdet után tavasszal fordult a kocka és nyáron még tovább erősödött a vevők piaci pozíciója – derült ki egy friss elemzésből. Ha jól alkusznak, egyre nagyobb részt spórolhatnak meg leendő otthonaik meghirdetett árából. Ám sok függ attól is, hogy hol próbálkoznak: például a fővárosi paneleknél csupán harmad akkora az átlagosan elérhető kedvezmény, mint a községi családi házaknál.

A nyári hónapokra is kitartott a tavasz óta érezhető tendencia, a vevői alkulehetőségek bővülése. Ez – ahogy Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője vallja – pontosan tükrözi a piac alakulását, mutatja az eladók és a vevők pozícióinak viszonyát. Télen még inkább az előbbiek érezhették nyeregben magukat – őket erősíthették az elérhető támogatások, az alacsonyabb kamatszint, az összességében élénk kereslet – majd tavasszal az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kirobbanásával, a nekilódult inflációval, majd a rezsiteher növekedésével erősödött a vevők piaci pozíciója. A 2022. június-augusztus közötti időszakban országosan és átlagosan 5,8% volt a használt ingatlanok esetében az alku mértéke, azaz a szerződéses vételár és az utoljára meghirdetett ár közötti különbség. Ez a tavaszi hónapokhoz képest 0,7 százalékponttal, míg a 2021. december – 2022. februári időszakban regisztrálthoz hasonlítva 1,7 százalékponttal magasabb.

A 2022. március-májusi időszakkal összehasonlítva a házaknál és a „nem panel” lakásoknál is szinte ugyanekkora (0,6, illetve 0,8 százalékpont) volt az elmozdulás. Csupán a panellakások lógtak ki a sorból, melyeknél látszólag egyáltalán nem bővült az alkulehetőség, tavasszal és a nyáron is átlagosan 3,3 százalékos árengedményt lehetett ezek esetében kieszközölni. Csakhogy e stabilitás mögött igencsak összetett képet találunk, ha külön vizsgáljuk a különféle településeket. A kisebb városokban tavaszról nyárra jelentősebb tér nyílt az alku előtt (4,2% → 4,8%), míg a fővárosban – bár hasonló irányú – de jóval csekélyebb ez az elmozdulás (2,3% → 2,6%). Ezzel szemben a megyei jogú városokban éppen, hogy csökkent az átlagosan elérhető árelőny a panellakásoknál (3,2% → 2,8%).

Van egy másik épülettípus is, amelynél a megyei jogú városok szembe mennek a nyár meghatározó trendjével: az itteni családi házaknál ugyanis szintén szűkült az alkulehetőség, még ha csak minimálisan is (6% → 5,9%). Ezzel szemben minden más településtípusnál javult a házvásárlók pozíciója. Leginkább a fővárosban, ahol kifejezetten jelentős, 1,3 százalékpontos javulást használhattak ki (4,2% → 5,5%), de e változás még a községekben is elérte a 0,8 százalékpontot (6,2% → 7%).

Az OTP Ingatlanpont legfrissebb értékesítési adatai összességükben azt mutatják, hogy a panellakások hirdetéseit árazzák a legpontosabban. Ezeknél számíthatnak átlagosan a legalacsonyabb engedményre a vevők. Valkó Dávid magyarázata szerint ezen a nyáron két tényező is erősítette a panelek árának stabilitását: egyrészt a hagyományosan nagyon jó összehasonlíthatóságuk; elég akár csak a hirdetési oldalakon megnézni az ugyanarról a lakótelepről származó ajánlatokat, s máris belőhető a piacképes ár. Ehhez jött még a rezsiköltségek emelkedése, amiről nyáron úgy lehetett tudni, hogy elkerüli a távfűtött lakásokat.

Alkulehetőség szempontjából a másik pólust rendszerint a családi házak képviselik.

„Szinte mindegyik más, nincs a konkrét házra is alkalmazható, kialakult piaci ár” – emlékeztet a szakértő, s emiatt ezeknél eleve nagyobb az alku esélye. Ráadásul itt is tényezővé válhatott a rezsinövekedés, mivel annak várható terhe sokkal nehezebben kalkulálható a korban, technológiában igencsak különböző, méretben viszont jellemzően nagyobb épületeknél.

Így idén nyáron míg a paneleknél átlagosan a már említett 3,2%, addig a családi házaknál 6,8% volt lealkudható az eladók igényelte összegből. Az „árstabilitást” tekintve e két csoport között helyezkednek el a nem paneltechnológiával épült lakások, a maguk átlagosan 3,9 százalékos „alkuképességével”, ám a nyár folyamán éppen ezek alkuképessége nőtt a legnagyobb léptékben. Amíg például a megyei jogú városokban tavasszal még átlagosan csak 3,5 százalékot kényszerültek engedni az eladók, addig nyáron már 5,2 százalékot. Azaz a vevők alkuval elérhető nyeresége negyed év alatt mintegy másfélszeresére nőtt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyár legnagyobb alkui is jellemzően felújítandó községi házakhoz kötődnek. Van közöttük olyan, amely végül az utolsó meghirdetett árnak mindössze a feléért kelt el, bár ezzel a – százalékosan rekordnak számító – alkuval is csupán 1 millió forintot takaríthatott meg a nógrádi vevő. Általában is igaz – tekintsünk az ország bármely tájára –, hogy a legnagyobb arányú végső árengedménnyel megszerezhető ingatlanok között csak elvétve van 10 milliónál drágább.

Az egyes ügyletek sorából is kitűnik, hogy a panelek tartják legstabilabban a meghirdetett árukat. Ezeknél 20 százaléknál nagyobb engedményt sehol sem sikerült elérniük a vevőknek.

A nyáron is volt mintegy tucatnyi ingatlan az OTP Ingatlanpont segítségével létrejött tranzakciók között, ahol a vevők versengése végül a meghirdetettnél is magasabbra emelte az eladási árat. Akad közöttük mindenféle ingatlan: ház, tégla- és panellakás is, felújítandó épp úgy, mint kiváló állapotú. Az érintett települések jellege sem rajzolt ki szabályt: községben, kisvárosban, megyeszékhelyen, s a fővárosban is volt példa „negatív alkura”.

A százalékos rekordot egy békési község nyolcvan esztendős felújítandó családi házával érték el, ami végül a meghirdetettnél 16 százalékkal drágábban kelt el. Ám talán a legérdekesebb egy nyugat-magyarországi kisvárosi ház esete, melyet talán a „türelem dicséretének” is nevezhetnénk. Arra jó ideig nem csaptak le a vevők, az első meghirdetése után öt hónappal kelt el, ám akkor az eredeti áránál majd 15 millióval többért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem