2 °C Budapest
Cheap and homemade heater made with candles and a flower pot

Tényleg kifűthető mécsessel és virágcseréppel a lakás párszáz forintból? Itt a válasz

2022. szeptember 28. 16:04

Az elszálló rezsiárak miatt megint terjedni kezdett a neten, hogy néhány virágcseréppel meg pár mécsessel simán ki lehet fűteni egy-egy szobát. Egy fizikus is utánaszámolt, hogy a valóságban mennyire hatékony a módszer. Mint kiderült, a cserepes fűtés nem csak badarság, de még ráadásul igencsak veszélyes is.

Valószínűleg az Európa-szerte elszálló rezsiárak miatt már megint előkerült az internet bugyraiból az az "alternatív fűtési módszer", amelyhez nem kell más, csak két virágcserép, és néhány mécses. A feltevés szerint egy ilyen szerkezettel meg lehet oldani egy kisebb szoba fűtését, de a módszer hatékonysága igencsak vitatott.

A házilag is könnyedén elkészíthető "fűtőberendezéshez", nem kell más, mint két terrakotta virágcserép (egy nagyobb és egy kisebb), 3 darab tégla, egy hosszabb csavar (négy alátéttel és két anyával), illetve néhány mécses.

A biztonság kedvéért természetesen nem árt, ha a szerkezetet hő és tűzálló felületen állítjuk össze, és jól tesszük, ha nem hagyjuk magára a működő berendezést!

@shinichi.kudo1412

♬ The A-Team - Theme from the TV Series - Dominik Hauser & Roy Wiegand

Tényleg működik?

Azonban már számtalanszor kipróbálták, és bebizonyították, hogy bár a mécsesek valóban átmelegítik a virágcserepeket, de ez édeskevés egy teljes szoba kifűtéséhez.

Pont annyi meleget termel, mint a mécsesek magukban. Lehetne velük akár egy kis sparheltet is melegíteni. Vagy egy fazék vizet. Drága dolog ennyi meleget mécsesből kihozni. A tűzveszélyről és a büdösről és a szén-monoxid veszélyről nem beszélve

- foglalta össze tapasztalatait egy kommentelő.

A cserépfűtés természetesen működik. Nem kell ki sem próbálni. A kérdés pusztán a teljesítménye és az ár/érték arány. Senkinek nem ajánlanám Szibériában, de egy 19 C-os kis teremben 10-12 légköbméter esetén akár 1 C-al is emelheti időlegesen a hőmérsékletet. Egyszerű fizika, mint a szerkesztő is megemlíti energiamegmaradás

- olvasható egy fizikatanár által írt másik kommentben.

Korábban pedig egy fizikus végzettségű olvasónk utánaszámolt, működhet-e a cserepes fűtés. Alább a levezetés:

Magyarul: a virágcserepes fűtés ugyan érzetre termelhet valamennyi meleget, ámde ténylegesen nagyon-nagyon minimális hatása van a szobahőmérsékletre, főleg, ha egy nagyobb helyiséget akarunk "kifűteni".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?