9 °C Budapest
Newly renovated house for sale purpose with bright colors interior kitchen and living room.

Átrendezi az energiaválság a lakáspiacot is – pénteken nyílik a Portfolio Lakás Kiállítás

2022. szeptember 23. 15:47

Pénteken, szeptember 23-án nyit a legnagyobb hazai ingatlanpiaci rendezvény, a Portfolio Lakás Kiállítás a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban. Az ingyenes rendezvényen ingatlanfejlesztő cégek, bankok, szolgáltatók és szakértők várják a lakáspiac iránt akár személyes okokból, akár befektetőként érdeklődőket, a szervezők pedig külön hangsúlyt fektettek az energetikai kérdésekre, ezért külön workshop foglalkozik azzal, hogy milyen ingatlant érdemes most venni, milyen megoldások érhetők el az energiahatékonyság növelésére és a rezsiköltségek csökkentésére.

A Lakás Kiállításon minden évben kiemelt szerepet játszanak a legnagyobb ingatlanfejlesztő cégek, akik az újlakás-piac iránt érdeklődőknek tudnak akár a helyszínen kedvező ajánlatot adni, de nem maradnak hoppon a használt lakást keresők sem, hiszen az ezen a területen otthonosan mozgó közvetítők is jelen lesznek az eseményen.

Pénteken nyitja meg kapuit a Portfolio Lakás Kiállítás. A kiemelt szakmai esemény szeptember 23-tól vasárnap estig, a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban várja mindazokat, akik a lakáspiachoz kapcsolódnak – legyenek ingatlanfejlesztők, vásárlók, befektetési lehetőséget vagy otthont kereső érdeklődők. Az ingyenes rendezvény mindhárom napon reggel 10-től délután 6-ig látogatható.

Fókuszban az energiahatékonyság – egyre kisebb lakásokba költözünk?

A fenntarthatóság és energiahatékonyság kérdése a lakáspiacon is egyre jobban felértékelődik. Az új lakások szigorodó energiahatékonysági követelményei elsősorban a fejlesztőket érintik, az emelkedő energiaárak miatt azonban a vásárlók is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak mind a várható fenntartási költségek mind a kibocsátási értékek alakulásának.

Ízelítőként tekintse meg a tavaszi eseményről készült videót:

Felértékelődnek a legjobb energiabesorolású ingatlanok, a korszerűtlenebb lakások pedig sokat veszthetnek értékükből, miközben az energiaköltségek miatt egyre népszerűbbek a kisebb alapterületű lakások.

2015-höz képest mostanra mintegy ötödével csökkent az átlagos bérlakások mérete, miközben az ahhoz tartozó lakbér eléri a korábbi 170 százalékát. Budapesten kicsit enyhébb volt a drágulás: egy lakásnégyzetméter bérleti díja hét év alatt „csupán” 60 százalékkal nőtt. A statisztikák szerint a lakások és házak csökkenő alapterülete azonban nemcsak a kiadásra kínált ingatlanokra, hanem az újonnan épült otthonokra is jellemző sajátosság. Galéria24 képPortfolio Lakás KIállítás 2022 május 6-8.

Az energiaválság pedig alapvetően kérdőjelezi meg a korábbi ingatlankategóriákban (tégla, panel, családi ház) gondolkodást, fontosabb kérdéssé válik az energetikai besorolás, a hőtermelési technológia, mint az építési technológia, vagy az ingatlan kora. A legrosszabb helyzetbe azok a 100-150 éves soklakásos házak, illetve túlméretes régi családi házak kerülhetnek, amelyeknek a műszaki korszerűsítése gazdaságos módon nem lehetséges, ezek értéke lokációtól függően akár 20-50 százalékkal is csökkenhet.

Az eddigi szubjektív tényezők - környezet, állapot, hangulat - helyett előtérbe kerülnek az olyan objektív tényezők, mint a rezsiköltség.

Igyekszünk tanácsot adni az érdeklődőknek, hogy milyen ingatlant érdemes most venni, milyen megoldások érhetők el az energiahatékonyság növelésére, a rezsiköltségek csökkentésére, ezért pénteken, szombaton és vasárnap is tanácsadói pultokat állítunk fel, és több workshop-ot szervezünk. A tervezett témák között a lakások energiafogyasztása, a különböző fenntartható megoldások alkalmazása (hőszivattyú, napelemek, szigetelések stb.), az okosotthonok kialakítása és a lakás - e-mobilitás kapcsolata (elektromos járművek töltése) egyaránt szerepel.

A szakmai programok keretében kiemelten szó esik az ingatlanpiaci aktualitásokról, és a meglévő kedvezményes lehetőségekről:

  • A családtámogatási intézkedések közül 2023-ban is velünk lesz a babaváró támogatás és a családi adókedvezmény, az otthonteremtési támogatás, valamint az első házasok adókedvezménye
  • Emellett az 5 százalékos lakásáfát sem hagyják 2022 végével kifutni
  • Az eredetileg 2022 közepén megszűnő falusi CSOK-ot is meghosszabbították, a legutolsó információk szerint egyelőre december 31-éig
  • Ha építkeznek, akkor 5 millió forint erejéig továbbra is visszaigényelhető a számlák áfatartalma
  • A CSOK-kal vásárlók illetékmentességet kapnak
  • Tetőtérbeépítésre is elérhető a CSOK
  • Felújításra 3 millió forint támogatást kaphatnak a gyermeket nevelő családok, ami előfinanszírozható egy 6 millió forintos, 3 százalékos kamatozású kamattámogatott hitellel 

A résztvevők szakmai előadásokon és személyes érdeklődés során minden kérdésre választ kapnak a pénteken kezdődő Portfolio Lakás Kiállításon.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?