18 °C Budapest
Newly renovated house for sale purpose with bright colors interior kitchen and living room.

Átrendezi az energiaválság a lakáspiacot is – pénteken nyílik a Portfolio Lakás Kiállítás

2022. szeptember 23. 15:47

Pénteken, szeptember 23-án nyit a legnagyobb hazai ingatlanpiaci rendezvény, a Portfolio Lakás Kiállítás a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban. Az ingyenes rendezvényen ingatlanfejlesztő cégek, bankok, szolgáltatók és szakértők várják a lakáspiac iránt akár személyes okokból, akár befektetőként érdeklődőket, a szervezők pedig külön hangsúlyt fektettek az energetikai kérdésekre, ezért külön workshop foglalkozik azzal, hogy milyen ingatlant érdemes most venni, milyen megoldások érhetők el az energiahatékonyság növelésére és a rezsiköltségek csökkentésére.

A Lakás Kiállításon minden évben kiemelt szerepet játszanak a legnagyobb ingatlanfejlesztő cégek, akik az újlakás-piac iránt érdeklődőknek tudnak akár a helyszínen kedvező ajánlatot adni, de nem maradnak hoppon a használt lakást keresők sem, hiszen az ezen a területen otthonosan mozgó közvetítők is jelen lesznek az eseményen.

Pénteken nyitja meg kapuit a Portfolio Lakás Kiállítás. A kiemelt szakmai esemény szeptember 23-tól vasárnap estig, a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban várja mindazokat, akik a lakáspiachoz kapcsolódnak – legyenek ingatlanfejlesztők, vásárlók, befektetési lehetőséget vagy otthont kereső érdeklődők. Az ingyenes rendezvény mindhárom napon reggel 10-től délután 6-ig látogatható.

Fókuszban az energiahatékonyság – egyre kisebb lakásokba költözünk?

A fenntarthatóság és energiahatékonyság kérdése a lakáspiacon is egyre jobban felértékelődik. Az új lakások szigorodó energiahatékonysági követelményei elsősorban a fejlesztőket érintik, az emelkedő energiaárak miatt azonban a vásárlók is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak mind a várható fenntartási költségek mind a kibocsátási értékek alakulásának.

Ízelítőként tekintse meg a tavaszi eseményről készült videót:

Felértékelődnek a legjobb energiabesorolású ingatlanok, a korszerűtlenebb lakások pedig sokat veszthetnek értékükből, miközben az energiaköltségek miatt egyre népszerűbbek a kisebb alapterületű lakások.

2015-höz képest mostanra mintegy ötödével csökkent az átlagos bérlakások mérete, miközben az ahhoz tartozó lakbér eléri a korábbi 170 százalékát. Budapesten kicsit enyhébb volt a drágulás: egy lakásnégyzetméter bérleti díja hét év alatt „csupán” 60 százalékkal nőtt. A statisztikák szerint a lakások és házak csökkenő alapterülete azonban nemcsak a kiadásra kínált ingatlanokra, hanem az újonnan épült otthonokra is jellemző sajátosság. Galéria24 képPortfolio Lakás KIállítás 2022 május 6-8.

Az energiaválság pedig alapvetően kérdőjelezi meg a korábbi ingatlankategóriákban (tégla, panel, családi ház) gondolkodást, fontosabb kérdéssé válik az energetikai besorolás, a hőtermelési technológia, mint az építési technológia, vagy az ingatlan kora. A legrosszabb helyzetbe azok a 100-150 éves soklakásos házak, illetve túlméretes régi családi házak kerülhetnek, amelyeknek a műszaki korszerűsítése gazdaságos módon nem lehetséges, ezek értéke lokációtól függően akár 20-50 százalékkal is csökkenhet.

Az eddigi szubjektív tényezők - környezet, állapot, hangulat - helyett előtérbe kerülnek az olyan objektív tényezők, mint a rezsiköltség.

Igyekszünk tanácsot adni az érdeklődőknek, hogy milyen ingatlant érdemes most venni, milyen megoldások érhetők el az energiahatékonyság növelésére, a rezsiköltségek csökkentésére, ezért pénteken, szombaton és vasárnap is tanácsadói pultokat állítunk fel, és több workshop-ot szervezünk. A tervezett témák között a lakások energiafogyasztása, a különböző fenntartható megoldások alkalmazása (hőszivattyú, napelemek, szigetelések stb.), az okosotthonok kialakítása és a lakás - e-mobilitás kapcsolata (elektromos járművek töltése) egyaránt szerepel.

A szakmai programok keretében kiemelten szó esik az ingatlanpiaci aktualitásokról, és a meglévő kedvezményes lehetőségekről:

  • A családtámogatási intézkedések közül 2023-ban is velünk lesz a babaváró támogatás és a családi adókedvezmény, az otthonteremtési támogatás, valamint az első házasok adókedvezménye
  • Emellett az 5 százalékos lakásáfát sem hagyják 2022 végével kifutni
  • Az eredetileg 2022 közepén megszűnő falusi CSOK-ot is meghosszabbították, a legutolsó információk szerint egyelőre december 31-éig
  • Ha építkeznek, akkor 5 millió forint erejéig továbbra is visszaigényelhető a számlák áfatartalma
  • A CSOK-kal vásárlók illetékmentességet kapnak
  • Tetőtérbeépítésre is elérhető a CSOK
  • Felújításra 3 millió forint támogatást kaphatnak a gyermeket nevelő családok, ami előfinanszírozható egy 6 millió forintos, 3 százalékos kamatozású kamattámogatott hitellel 

A résztvevők szakmai előadásokon és személyes érdeklődés során minden kérdésre választ kapnak a pénteken kezdődő Portfolio Lakás Kiállításon.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm