Blue methane flames reflecting, detail of kitchen.

Megérkeztek az első gázszámlák: sokak adminisztrációs hiba miatt fizetik az eddigi többszörösét

2022. szeptember 2. 09:30

A szeptemberrel megérkeztek az első olyan számlák is, amelyek már a rezsicsökkentés-csökkentés utáni árat tartalmazzák. Azonban egyre több olyan panasz fut be, amik szerint a friss számlák érthetetlenül magas összeget tartalmaznak, annak ellenére is, hogy alig vagy egyáltalán nem használták a szolgáltatást – számolt be a Telex.

Az új rendelet szerint évente 1729 köbméter, azaz havonta 144 köbméter gáz hivatalosan mindenkinek a régi áron jár, csak az e feletti fogyasztást kell emelt áron megfizetnünk. Az átalányt fizetők esetén a szolgáltatók ezt a szabályt be is tartották, azonban a bediktálás alapján fizetőknél más a helyzet.

A Telexhez beékezett olvasói levelek alapján sokan jártak úgy, hogy egy köbméter gázt sem számláztak a kedvezményes áron. Ennek oka az, hogy a kedvezményes fogyasztást nem mindenkinek egy egységes jelleggörbe (ezt használják az átlagfogyasztás kiszámolására) alapján számítják ki az összeget. A szolgáltatók ugyanis különbséget tesznek azalapján, hogy a fogyasztók mire használják a gázt: fűtésre, vízmelegítésre, főzésre vagy ezek kombinációjára.

A földgázszolgáltatók a legtöbb esetben egy évekkel korábbi bejelentés alapján tartják nyilván, hogy ki melyik kategóriába esik. Ezeknek eddig nem volt jelentőségük, azonban most bevezetésre került a súlyozási kulcs. Ez azt jelenti, hogy a valódi jelleggörbét a felhasználási lehetőségektől függően kalkulálják. Sok esetben pedig hivatalosan csak fűtésre használják a gázt, így a nyári fogyasztási határérték nulla. Így történhetett, hogy sokaknál a nevetségesen kevés fogyasztást piaci áron számlázták ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?