18 °C Budapest
feeling cold, getting warm, hands touching the heater close up

Miért jó az olajradiátor, mennyi egy energiatakarékos olajradiátor fogyasztása?

2022. augusztus 14. 11:32

A hagyományos típusú fűtésrendszerek mellett egyre népszerűbb megoldást biztosítanak a különféle elektromos fűtőberendezések, melyeket használhatunk kiegészítő megoldásként és önálló fűtőtest formájában is. A hősugárzók, hűtő-fűtő klímák mellett napjainkban egyre gyakrabban keresett termék az olajradiátor, ami olajközeg felmelegítésével biztosítja a szoba optimális hőmérsékletét. Na de lehet-e vele spórolni?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk az olajradiátor használata kapcsán: az olajradiátor milyen olaj használatával fűt fel, mennyi ideig üzemeltethető az olajradiátor és mennyi áramot fogyaszt az olajradiátor? Miért jó az olajradiátor használata, kinek ajánlott az olajradiátor vásárlás? Milyen termék az olajradiátor ár szempontjából, alacsonyan tarthatjuk-e a rezsiköltségeket olajradiátor segítségével?

Hogyan működik az olajradiátor?

Az olajradiátor az elektromos fűtőtestek kategóriájába tartozik, a hősugárzó és az inverteres klíma mellett ez a leggyakrabban keresett elektromos üzemeltetésű megoldás a magyar háztartásokban. Az olajradiátor működése egyszerű: egy olyan radiátorról van szó, aminek a fűtőteste olajközeget tartalmaz, amit a gépezet megfelelő hőmérsékletűre melegít fel és azon is tart huzamosabb ideig. Az olajradiátor hőmérséklete egyenletes, működtetése tiszta, szagmentes.

Az olajradiátor belsejében lévő olaj forráspontja magas, az olajradiátor nem okoz korróziót, nem bocsájt ki égésterméket, káros anyagokat és jó az elektromos szigetelőképessége is. Az olajradiátor konvekciós, áramlásos hőleadással működik, vagyis a környező levegőt melegíti fel, az kering a helyiségben. Az olajradiátor gyakorlatilag ugyanúgy melegíti fel a szobát, mint a rendes, központi fűtéssel működő radiátor, ám az olajradiátor teljesítménye annál alacsonyabb, a helyiség lassabban melegszik föl, cserébe lassabban is hűl ki, vagyis az olajradiátor lekapcsolása után még sokáig meleget ad.

Az olajradiátor milyen olaj használatával fűt?

Az olajradiátor belsejében egyszerű fűtőolaj található (a minőség természetesen e tekintetben is számít), ám nekünk ezzel nem kell foglalkoznunk, hiszen ez egy zárt rendszer, nincs szükség olajcserére, olajutántöltésre stb.

Miért jó az olajradiátor használata?

Az olajradiátor előnyei közé tartozik, hogy ez egy hordozható radiátor típus, a legtöbb modellt kerekekkel is ellátják, így bármelyik szobát fel tudjuk melegíteni vele igény szerint, emellett a mai napig az egyik legmegbízhatóbb fűtőtestként tartjuk számon. Kiváló megoldás, ha csak kisebb szobákban használjuk, ha kiegészítő elektromos fűtésre van szükségünk, vagy ha például egy hétvégi ház felfűtéséhez használjuk, de jó választás melléképületek, garázsok felmelegítésére is.

Az olajradiátor hátránya, hogy teljesítménye alacsonyabb, mint a központi fűtésé, illetve több áramot is fogyaszt a legtöbb elektromos fűtőberendezésnél, viszont a felfűtött olaj lassan hűl ki, az olajradiátor sokáig meleg marad. Arra is vigyáznunk kell, hogy az olajradiátor ne érintkezzen vízzel, nem szabad fürdőszobában használni és az sem ajánlott, hogy felügyelet nélkül működtessük. Nem vezérelhető külső egységgel, nincs pl. időkapcsolója.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az olajradiátor fogyasztása: mennyi áramot fogyaszt az olajradiátor?

A legtöbb olajradiátor teljesítménye álltható (többnyire 800 W-2.000 W között mozog), így igazodik a gépezet a helyiség méretéhez, ám azt azonban mindenképpen jeleznünk kell, hogy az olajradiátor fogyasztása magas, hiszen rengeteg áram szükséges az olajközeg melegen tartásához. Nézzük, milyen olajradiátor teljesítmény mekkora helységnek felel meg!

  • 1.000 W – 25 m3 -es helyiség;
  • 1.500 W – 35 - 40 m3 -es helyiség;
  • 2.000 W – 50 m3 -es helyiség;
  • 2.500 W – 60 m3 -es helyiség kifűtésére alkalmas.

Mennyi ideig üzemeltethető az olajradiátor?

Az olajradiátor egy kiváló kiegészítő/alkalmi fűtőtest, azonban nem ajánljuk, hogy valaki erre a fűtési megoldásre bízza egy egész háztartás folyamatos melegen tartását, hiszen a rezsiszámlán egyértelműen megmutatkozik az olajradiátor fogyasztása. Az olajradiátor élettartama hosszú, egy minőségi gépezet könnyen lehet, hogy 15-20 éven keresztül is kiszolgálja gazdája igényeit, ellenben igényelhet karbantartást, ha az olajradiátor szivárog. Habár létezik energiatakarékos olajradiátor, mindez valójában nem jelent lényegi különbséget, vagyis nem igazán lehet spórolni a rezsin olajradiátor használatával.

Olajradiátor ár: mennyibe kerül egy olajradiátor?

Az olajradiátor árak tekintetében elég nagy szórásról beszélhetünk, hiszen a legolcsóbb, hétköznapi olajradiátor fajták mellett megtalálhatóak a piacon a számos extra tulajdonsággal (pl. extra termosztát) felszerelt, nagyteljesítményű olajradiátorok is. Az olcsó olajradiátorok induló ára nagyjából 20.000 Ft-ra tehető, de a 80-10.000 Ft-os darabok sem ritkák a piacon. Olajradiátor vásárlás esetén mindenképpen ajánlott felmennünk egy árösszehasonlító oldalra (pl. Árukereső), hiszen forgalmazótól függhet, hogy ugyanazt az olajradiátor típust hol árulják a legkedvezőbb áron (pl. az olajradiátor OBI, Praktiker esetében teljesen más áron szerepelhet a kínálatban).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?