A traditional yurt or ger is a portable, round tent covered with skins or felt and used as a dwelling by several distinct nomadic groups in the steppes of Mongolia and Central Asia.

Egyre többen csökkentik így a kiadásaikat: modern jurtákba térnek vissza az emberek

2022. augusztus 3. 08:12

A rezsinövekedés hírére Lisztes Attila jurtakészítő műhelyében is szinte azonnal megszaporodtak a telefonok, de általában is egyre többen érdeklődnek az olcsóbb, pár millióból kihozható, természetközelibb otthon iránt. De tényleg lehet jurtában élni? – tette fel a kérdést a HelloVilág.

A jurtákról a táborozás, de legrosszabb esetben is a hagyományőrzés jut a legtöbbünknek az eszébe. Azonban Lisztes Attilát nem táborok keresik meg nagyszámban mostanában: lakóházként akarják megrendelői használni a sátrakat. A rezsicsökkentés csökkentésének hírére pedig szinte azonnal megszaporodtak a megrendelései, ami emellett azzal magyarázható, hogy egyre többen érdeklődnek az olcsóbb, természetközelibb otthonok iránt.

Igényektől függően változhat a jurta ára, de már körülbelül másfél millió forintért lehet saját jurtánk, de ha mindenképpen lakóépületnek szeretnénk, akkor egy 80 négyzetméteres alapterületű 4,5 millió forint körül mozog.

A legkisebb jurta 4 méteres (ez 12 négyzetméternyi területet jelet), ezt követi a 6 méteres átmérőjű (30 négyzetméter), majd a 8 méteres (50 négyzetméter) és a 10 méteres (80 négyzetméteres alapterülettel). A legkisebb jurta minigarzon méretű, ezt már másfél millióból ki lehet hozni, és ez is már a téliesített verzió, de méretei miatt inkább nyaralónak ajánljuk. Az 50 négyzetméter viszont már akkora, ami egy családnak is való. 80 négyzetméteresnél nagyobb azonban már senkinek sem ajánlunk, ha több helyiségre és négyzetméterre van szükség, akkor inkább érdemesebb több jurtát venni

– magyarázta Attila. Az árak pedig az elmúlt egy évben nőttek meg ennyire, hiszen a jurták 60 százaléka faanyag és az erdei fenyőnek, bükknek és kőrisnek egyaránt a duplájára emelkedett az ára. De még így is az egyik legolcsóbb lakhatási megoldásnak számít, ráadásul lényegesen energiatakarékosabb és jóval kevesebb energiát (áramot, gázt) fogyaszt, mint egy ugyanakkora alapterületű ház. Nem beszélve arról, hogy 2-5 nap alatt elkészül és mindössze 1-2 zsák hulladék marad utána.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm