20 °C Budapest
A traditional yurt or ger is a portable, round tent covered with skins or felt and used as a dwelling by several distinct nomadic groups in the steppes of Mongolia and Central Asia.

Egyre többen csökkentik így a kiadásaikat: modern jurtákba térnek vissza az emberek

2022. augusztus 3. 08:12

A rezsinövekedés hírére Lisztes Attila jurtakészítő műhelyében is szinte azonnal megszaporodtak a telefonok, de általában is egyre többen érdeklődnek az olcsóbb, pár millióból kihozható, természetközelibb otthon iránt. De tényleg lehet jurtában élni? – tette fel a kérdést a HelloVilág.

A jurtákról a táborozás, de legrosszabb esetben is a hagyományőrzés jut a legtöbbünknek az eszébe. Azonban Lisztes Attilát nem táborok keresik meg nagyszámban mostanában: lakóházként akarják megrendelői használni a sátrakat. A rezsicsökkentés csökkentésének hírére pedig szinte azonnal megszaporodtak a megrendelései, ami emellett azzal magyarázható, hogy egyre többen érdeklődnek az olcsóbb, természetközelibb otthonok iránt.

Igényektől függően változhat a jurta ára, de már körülbelül másfél millió forintért lehet saját jurtánk, de ha mindenképpen lakóépületnek szeretnénk, akkor egy 80 négyzetméteres alapterületű 4,5 millió forint körül mozog.

A legkisebb jurta 4 méteres (ez 12 négyzetméternyi területet jelet), ezt követi a 6 méteres átmérőjű (30 négyzetméter), majd a 8 méteres (50 négyzetméter) és a 10 méteres (80 négyzetméteres alapterülettel). A legkisebb jurta minigarzon méretű, ezt már másfél millióból ki lehet hozni, és ez is már a téliesített verzió, de méretei miatt inkább nyaralónak ajánljuk. Az 50 négyzetméter viszont már akkora, ami egy családnak is való. 80 négyzetméteresnél nagyobb azonban már senkinek sem ajánlunk, ha több helyiségre és négyzetméterre van szükség, akkor inkább érdemesebb több jurtát venni

– magyarázta Attila. Az árak pedig az elmúlt egy évben nőttek meg ennyire, hiszen a jurták 60 százaléka faanyag és az erdei fenyőnek, bükknek és kőrisnek egyaránt a duplájára emelkedett az ára. De még így is az egyik legolcsóbb lakhatási megoldásnak számít, ráadásul lényegesen energiatakarékosabb és jóval kevesebb energiát (áramot, gázt) fogyaszt, mint egy ugyanakkora alapterületű ház. Nem beszélve arról, hogy 2-5 nap alatt elkészül és mindössze 1-2 zsák hulladék marad utána.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?