13 °C Budapest
Kiderült a nagy háztartásigép-titok: óriási tévhitben él rengeteg magyar

Kiderült a nagy háztartásigép-titok: óriási tévhitben él rengeteg magyar

2022. június 9. 18:45

Hűtőgép, mosógép, mosogatógép – ezek a készülékek szinte minden háztartásban megtalálhatók, mégis számos esetben helytelenül használjuk őket. Egy országos kutatásban most annak jártak utána, melyek a leggyakoribb tévhitek itthon a háztartási készülékek használatával kapcsolatban.

1. Tízből hat magyar a mai napig elöblöget minden edényt és tányért a mosogatógépbe helyezés előtt

Valószínűleg az lehet e mögött, hogy sokan csak néhány naponta indítják el a mosogatógépet, és nem szeretnék, ha addig a szennyeződések ráragadnának az edényekre – derül ki az LG felmérésből. A tányérokon maradt ételmaradékokat azonban elég egy suhintással letakarítani, utána nyugodtan a mosogatógépbe helyezhetők, hiszen egy rendszeresen karbantartott készülék szűrője felfogja ezeket a szennyeződéseket – természetesen nem szabad elfeledkezni a szűrő rendszeres és alapos tisztításáról sem – mondja Kékesi Martin háztartási elektronikai szakértő. Ráadásul ma már vannak olyan készülékek, amik a forró gőz segítségével könnyedén eltávolítják a makacs ételmaradékokat is a tányérokról és edényekről. Ezért ma már ezek miatt sem kell aggódnunk.

2. A magyarok több mint fele szerint a hűtőszekrény rekeszei csak rendszerezési funkciót töltenek be.

Korábban ez valóban így volt, ám a Total No Frost rendszerű hűtők megjelenésével – melyek folyamatosan keringetik a levegőt a készülékben a páralecsapódás elkerülése érdekében – a páramentes környezetben idő előtt kiszáradhatnak a készülékben tárolt zöldségek, gyümölcsök.

Ezért töltenek be nagyon fontos szerepet a korszerű hűtőszekrény speciális tárolórekeszei, hiszen azok a funkciójuktól függően különböző módon segítenek az élelmiszerek frissességének megőrzésében. Például az optimális páratartalom fenntartásáért az erre kialakított fiókban egy speciális bordázott felületű lap felel. Míg egy másik fiókban a hőmérsékletet tudjuk módosítani annak érdekében, hogy a néhány napja megvásárolt hús ugyanolyan friss maradjon, amíg elkészítjük, és nem kell a fagyasztással, majd a kiolvasztással bíbelődni.

3. A magyarok több mint harmada szerint csak telepakolt mosógépet érdemes elindítani

Sokan azt gondolhatják, hogy a mosógépet kizárólag teli töltettel használva időt és energiát, azaz pénzt spórolnak, de ez a mai korszerű készülékeknél már koránt sincs így. Rengeteg mosógépben található úgynevezett súlydiagnosztika, ami a ruhatöltet mennyiségéhez igazítja a mosási program hosszát, a felhasznált víz és – optimális esetben – mosószer mennyiségét is. Így értelemszerűen kevesebb ruhánál rövidebb, többnél pedig hosszabb mosást indít.

Másrészt, ha nagyon telerakjuk a mosógép dobját ruhákkal, akkor a rendszer nem tudja azokat kellő hatékonysággal átmozgatni, így a textíliák sem tisztulnak meg megfelelően. Azért, hogy ezt elkerülhessük, érdemes az „ökölszabályt” alkalmazni. Ez nem elírás: maximum annyi ruhát pakoljunk a gépbe, hogy a töltet teteje és a dob felső része közé még beférjen az öklünk.

4. A magyarok több mint negyede vallja, hogy minél hidegebb a hűtő belső hőmérséklete, annál tovább eltarthatók benne az ételek

Ez a feltételezés igaz a mélyhűtőre, de csak részben igaz a hűtőszekrényre. Valójában a hűtő esetén nincs egyenes összefüggés a minél hidegebb hőmérséklet és az eltarthatóság közt, ráadásul sok élelmiszernek nem is tesz jót a túlzott hideg, például a gyümölcsök, zöldségek rövid időn belül megfonnyadnak a nagy hidegtől. Rendkívül fontos a frissesség megőrzése szempontjából ugyanakkor, hogy a hőmérséklet ne ingadozzon. Éppen ezért érdemes olyan készüléket választani, ami modern technológiával képes nagyjából ±0,5 ℃-os tartományban tartani a hőmérséklet-ingadozást, így a hagyományos hűtőrendszereknél hosszabban tartó frissességet biztosíthat.

A FreshConverter technológiával felszerelt modern hűtők olyan hőmérsékletet képesek biztosítani a különböző alapanyagok számára, hogy azok a lehető legtovább eltarthatók legyenek az erre kialakított fiókban. A húsoknál ez -2, a halaknál 0, a zöldségeknél pedig körülbelül +3 Celsius fok: természetesen így sem tárolhatóak a végtelenségig, de néhány napot nyerhetünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. A kézi mosogatás a magyarok negyede szerint víztakarékosabb és energiahatékonyabb a gépi mosogatásnál

E tévhit mögött valószínűleg az állhat, hogy sokak szerint a mosogatógépek egy cikluson belül túl sok vizet elhasználnak. Ezek a készülékek azonban egy ciklus alatt körülbelül 11-14, takarékos üzemmódban akár mindössze 9 liter vizet használnak el. Ezzel szemben kézi mosogatáskor, ha csak 3 percig folyatjuk a vizet, már elérjük a 9 litert.

Mindemellett a mosogatógéppel sokkal higiénikusabb eredményt érhetünk el, hiszen ezek a készülékek akár 60-65 fokos vízhőmérséklettel is működnek, míg egy kézi mosogatást gyakorlatilag lehetetlen ilyen forró vízzel biztonságosan megoldani.

6. Magasabb hőfokú mosás egyenlő tisztább ruha – állítja a magyarok közel negyede

Ez a tévhit valószínűleg abból alakulhatott ki, hogy a felhasználók a hatékony fertőtlenítést és a magas fokú higiéniát összekötik a magas hőmérséklettel. Egyrészt a mai mosószerek már 30-40 fokon is hatékonyan képesek megtisztítani a ruhákat, másrészt a hétköznapi mosások túlnyomó többségénél nincs szükség fertőtlenítésre. Ráadásul a ma használatos textíliák anyaga sokkal inkább roncsolódik a forró vizes mosástól, így érdemesebb az alacsony hőfokú mosóprogramok közül választani. Nem mellesleg ezzel a villanyszámlát is kordában tarthatjuk.

Ha fontos, hogy a ruhánk bizonyos baktériumoktól is megtisztuljon – például hosszabb időt töltöttünk egészségügyi intézményben vagy izzasztó fizikai munkával, netán pollenekre érzékenyek vagyunk – érdemes gőzfunkciós készüléket választani. A gőz ugyanis a ritkább halmazállapotának köszönhetően hatékonyabban tisztítja a ruha szöveteit, mint a hasonlóan magas hőmérsékletű, csupán víz és vegyszer felhasználásával végzett mosás, ráadásul a textíliák anyagával is jóval kíméletesebb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm