7 °C Budapest
Focus on a pile of plastic containers and glass bottles thrown on the ground of a public park after street drinking party (botellón in Spanish) in Ciudad Universitaria Campus, Complutense University, Madrid, Spain. Background out of focus full of trash, trees and an open dumpster.

A tahóság netovábbja: rengeteg illegális szeméthegyet hagytak az utak mentén a magyarok

2022. május 12. 20:01

Két szemétgyűjtési akciónapot is tartott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt pár hétben, amikor is a Föld Napja alkalmából, a TeSzedd kampányhoz csatlakozba összesen 367 helyszínen 350 tonna illegálisan lerakott szemetet gyűjtöttek össze az utak mentén.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózathoz tartozó területeken egész évben folyamatosan, ütemezetten végzi a szemétgyűjtési munkákat. Általános tapasztalat, hogy az országos közutak menti pihenőhelyekben található, az utazás során képződő kis mennyiségű hulladék gyűjtésére szolgáló konténerek és kukák mellé gyakran helyeznek ki bútort, hűtőket, háztartási hulladékot. Nagyon sok, főleg erdős területen találnak a szakemberek illegálisan kidobott sittet, elektronikai, de akár veszélyes hulladékokat is.

A társaság 95 mérnökségének szemétszedési tevékenysége során évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől, ez évi 1-1,5 milliárd forintos terhet jelent a cég számára. Amíg a közútkezelő erőit ezek a munkák kötik le, kevesebb forrást tudnak fordítani az utak üzemeltetésére és fenntartására.

 A járványhelyzet okozta szünet után azért tartott idén már két akciónapot is a társaság, hogy felhívja a figyelmet a teremtett környezet védelmére, szemléletformálásra ösztönözzön a tiszta Magyarországért. Országosan egy időben erre a feladatra koncentrálva a közútkezelő megmutatja, milyenek lehetnének az út menti területek, ha azokat nem szemetelnék össze illegálisan. Csak a közlekedőkön múlik, hogy ezúttal meddig maradnak tiszták ezek a területek. A Közút ezért kiemelten kér mindenkit, hogy az útközben összegyűlt szemetet csak a kihelyezett kukákba és ne azok mellé dobják ki, az egyéb hulladékokat pedig vigyék el a megfelelő hulladékudvarokba, átvevőhelyekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm