13 °C Budapest
partially cut grass lawn. Part of lawn has been cut and other part was not cut

Új kihívásra ébredtek hétvégén a kertesház-tulajok: sokan örülhetnek, kevesebb dolguk lesz

2022. május 2. 18:25

Új kihívás terjed a közösségi médiában, amelynek keretében azt kérik a résztvevőktől, hogy egész májusban ne nyírjanak füvet a portájukon. A #NoMowMay, magyarul #vagatlanmajus hashtagekkel ellátott kezdeményezés célja elsősorban nem a lustálkodás, hanem környezetvédelmi indokok állnak a háttérben.

A Vágatlan Május névre keresztelt kihívást sokan osztják meg a közösségi médiában. A kezdeményezés arra szólít fel, hogy május 1-től 31-ig, aki teheti, ne nyírja le a füvet, ezzel is segítve a természetet. 5 érvet hoznak fel amellett, hogy miért hagyják a kertesház-tulajdonosok magasra nőni a gyepet az udvaron.

  1. Most kezdenek igazán beindulni a virágok, és az újonnan kikelt beporzóknak szükségük van energiára.
  2. A virágjárók fogyatkoznak az egész világon, de ha több életteret, táplálékot biztosítunk nekik, akkor ez megállítható.
  3. A biodiverzitás a sokszínűség az élet alapja. Minél több féle növény jelenik meg, annál több faj talál élelmet vagy éppen menedéket magának.
  4. A magasabbra hagyott fű hűsíti a talajt, ezzel együtt a környezetét is. Nem kell annyit locsolni sem, nem ég ki és, több széndioxidoz nyel el mint egy 5cm-nél rövidebb.
  5. A természetet ha kicsit hagyjuk kibontakozni, csodákat láthatunk, nem csak néhány szebb vadvirág, hanem akár védett növények is megjelenhetnek, és olyan fajok is beköltözhetnek a nem háborgatott helyekre akikre pl nagy szükségünk lehet a növényeink védelme érdekében.

A 6. érvet azokra bízzák, aki csatlakozik a kihíváshoz:

A fűnyíráson kívül úgyis rengeteg a teendő májusban is a kertekben, udvarokban. A HelloVidék májusi feladatlistája szerint a kertekben még el kell végezni a késői metszéseket, itt az ideje a bokrok, sövények, kisfák telepítésének, konyhakerti növények és virágos ültetésének, palántázásának. Lehet permetezni, locsolórendszert telepíteni, trágyázni. Itt az ideje annak is, hogy a lakásban teleltetett kinti növényeket kivigyük, ha még nem tettük meg. Hamarosan pedig indulhat a bodzavirágszüret!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm