Mi történt? Durván megugrott a magyar áramfogyasztás decemberben

Mi történt? Durván megugrott a magyar áramfogyasztás decemberben

2022. március 17. 15:33

A hazai összes villamosenergia-felhasználás 4404 gigawattóra (GWh) volt tavaly decemberben, 5,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön a legújabb energiastatisztikai riportja alapján.

Az összefoglaló szerint a hazai bruttó villamosenergia-termelés 3006 GWh volt decemberben, 2,2 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. A megújuló forrásból termelt áram mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 12,5 százalékkal volt magasabb. A nukleáris forrásból származó termelés 11,2 százalékkal, az egyéb forrásból származó 25,4 százalékkal csökkent, a fosszilis alapú ugyanakkor 15,7 százalékkal emelkedett, elsősorban a földgáztüzelésű erőművek termelésének növekedése miatt.

A megújuló energiaforrásból termelt áram legnagyobb részét, 37,7 százalékát biomassza biztosította, 29,8 százaléka pedig napenergiából származott a téli időjárás, a napsütéses órák alacsony száma ellenére - jelezte a MEKH.

Az országos primer energiatermelés 41,56 petajoule (PJ) volt, 1,63 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 1,39 PJ-lal emelkedett, míg az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 1,3 PJ-lal, a nukleáris termelése 1,69 PJ-lal, az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,03 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primer energiafelhasználás 123,02 PJ volt decemberben, 9,76 PJ-lal magasabb az előző év decemberéhez képest. A felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 9,51 PJ-lal, a megújuló energiaforrásoké 1,22 PJ-lal, míg az egyéb nem megújuló forrásoké 0,08 PJ-lal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A földgáz belföldi felhasználása 53,752 PJ volt decemberben, 13,6 százalékkal több a megelőző év azonos hónapjánál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?