-1 °C Budapest
Fontos bejelentés Magyarország gázellátásáról: ezt jó, ha tudod

Fontos bejelentés Magyarország gázellátásáról: ezt jó, ha tudod

2022. március 1. 13:27

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) folyamatosan figyelemmel kíséri az Ukrajnában zajló eseményeket, és a hazai gázforgalom adatairól naprakész információkkal rendelkezik.

A földgázpiac a piaci környezetnek megfelelően működik, az ország gázellátása jelenleg zavartalan, a határkeresztező vezetékeken mind import, mind export irányban normál üzemnek megfelelően zajlik a gázforgalmazás. Az ukrajnai konfliktus ellenére mindkét irányban rendben működik az ukrán-magyar határkeresztező vezeték is. A határponton forgalmazott gázmennyiség elsősorban az ukrán piaci igényeknek megfelelően alakul, a határkeresztező pont a hazai ellátásban nem játszik jelentős szerepet. Az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat.

Magyarország földgázellátása több irányból is biztosított.

A magyar nagynyomású földgázrendszer üzemeltetését végző FGSZ Zrt. magas szintű szakmai tevékenységének köszönhetően minden határkeresztező vezeték teljes kapacitással folyamatosan rendelkezésre áll: így Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tud az ország földgázt importálni, illetve oda szállítani.

A 2021. szeptember végén megkötött hosszú távú orosz-magyar gázszerződés értelmében a hazai lakosság ellátását biztosító földgázmennyiségek átvétele már nem az Ukrajna felől érkező vezetéken történik, hanem a 2021. október 1-jén üzembe állt kiskundorozsmai (Szerbia) és a mosonmagyaróvári (Ausztria) határkeresztező pontokon.

A valaha mért maximális országos földgázfogyasztás (2005. február 9-én) 89,5 millió m³/nap volt. Ehhez képest a 2021 folyamán mért legmagasabb földgázfogyasztás 2021. február 12-én 63,2 millió m³ volt, míg a mostani téli időszakban a legnagyobb földgázfogyasztás 2021. december 22-én 52,1 millió m³ volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hazai földgázrendszer maximális forrásoldali technikai kapacitását bemutató adatokból látszik, hogy a hazai földgázrendszer 211,8 millió m³/nap betáplálási kapacitása jelenleg közel négyszerese a csúcsidőszakban mért legnagyobb fogyasztásnak, tehát az ellátásbiztonság műszaki háttere megfelelő.

Az import mellett rendben zajlik a hazai kitermelés, amely az éves gázigénynek mintegy 20 százalékát biztosítja. A hazai felhasználók és különösen a lakosság biztonságos ellátását a tárlókban elhelyezett tartalékok is garantálják. Tárolóinkban jelenleg 1,59 milliárd ködméter földgáz van, ami 25% százalékos töltöttséget jelent. Ez a fűtési szezon végén - még hideg időjárási körülmények – között is jelentős tartalékot jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?