Mold or Mould Stains on Damp Wall and Door behind Cabinet due to condensation caused by lack of ventilation.

Nagyon veszélyes, ha ilyen otthon a fal: ez az egyik legjobb megoldás a penész ellen

2022. január 17. 08:12

A páratartalom nagyban befolyásolja azt, hogy egy helyiség levegőminősége mennyire megfelelő a benne tartózkodók számára. A levegő lehet túl párás vagy túlzottan száraz is. Amennyiben túl sok nedvesség van a levegőben, az elindíthatja például a penészesedést. A túl száraz levegő pedig kellemetlen és egészségügyi panaszokat okozhat. A legtöbb esetben leginkább a túl párás, nedves közeg okoz gondot a magyar családok számára. Éppen ezért a HelloVidék annak járt utána, mit tehetünk annak érdekében, hogy csökkenteni tudjuk lakásunk nedvességtartalmát.

Nem árt tudni, hogy, ha túl párás a levegő, az kedvez a baktériumoknak és gombáknak. Ezért minden háztartásban törekedni kell arra, hogy ne legyen tartósan párás a levegő a belső térben.

A szellőztetés erre megoldást jelenthet, ennek megoldása viszont ősszel és télen nem annyira egyszerű. Ráadásul vannak helyiségek, amelyeknek sokszor nem igazán megoldható a páramentesítése, ilyenek az alagsorok, pincék vagy az ablaktalan wc, fürdőszoba. Ezért a nedvességtartalom optimálisan tartására használhatunk páramentesítőket, párátlanítókat. Így a páramentesítő berendezések jó megoldásnak tűnnek arra, hogy ideálisra szárítsuk egy szoba levegőjét.

A kontrollált gépi szellőztetés hővisszanyelés nélkül olyan ventilátorok kiépítését jelenti, amelyek állandóam üzemben vannak és reagálnak a helyiség páratartalmára. Ezeket többségében a falakba építik, így jár némi bontással, javítással.

Ennél egy fokkal olcsóbb megoldás a páramentesítő gép. A ülönböző boltok rengeteg típust kínálnak megoldásként: az egészen kicsi gépektől, a nagyobb, több funkciós gépeken át.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A portál körbejárta, mennyiért lehet megoldást találni a penészedésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem