Spekulánsok támadhatták be a gázárakat: sokkoló, ami éppen történik

Spekulánsok támadhatták be a gázárakat: sokkoló, ami éppen történik

2021. december 23. 20:29

Jelentősen csökkent az európai gázár csütörtökön, 13 óra körül 21 százalék körüli veszteséget jelzett a szerdai záróértékéhez képest, amit a szakértők a befektetők spekulációs eladásaival indokoltak.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, januári határidős jegyzésében 137 euró körül jegyeztek 1 megawattórát. Ez ezer köbméterenként mintegy 1601 dollárnak felel meg. Kedden a jegyzés először 1800 dollárig nőtt, majd áttörte a lélektaninak számító 2000 dolláros rekordszintet, de innen is tovább emelkedett, és 2190,4 dollárig jutott ezer köbméterenként.

A gázár keddi emelkedését az a hír indította el, hogy leállt a gáztovábbítás a Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken Németország felé. A vezetéken ellentétes irányú gázszállítás indult el Lengyelország felé, azaz a földgáz nyugatról keletre áramlott. A gázszállítás iránya attól függ, hogy a rendszert működtető cég melyik irányú gáztovábbításra kap nagyobb megrendelést.

Legfrissebb tőzsdei árfolyamokért csekkold a Pénzcentrum Árfolyam oldalát!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25