Electrician testing fuse box. Photo is taken in studio environment with Sony A7III camera

Lebuktak a simlis szakik: pénzért tekerték vissza a villanyórákat, hatalmas a kár

MTI
2021. december 15. 14:04

Sokmilliós kárt okozott az a két villanyszerelő, akik éveken keresztül vállalkozások és magánszemélyek villanyóráit tekerték vissza.

Sokmilliós kárt okozott, harmadát jutalékként elkérve az a két villanyszerelő, akik ellen azért emeltek vádat, mert hosszú éveken keresztül vállalkozások és magánszemélyek villanyóráit tekerték vissza Keszthelyen és környékén - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

Pirger Csaba a két, egymástól független ügyről azt közölte: egy 56 éves balatonberényi és egy 47 éves zalaszántói férfi ellen született vádemelés, mindketten harminc százalékot kértek az ügyfeleik által "megspórolt" áramdíjból.

A balatonberényi villanyszerelő egy falubeli asszony kérésére a házának villanyóráját 2009 és 2018 között évente, a szokásos leolvasást megelőzően rendszeresen visszatekerte, hogy a ténylegesnél kevesebb fogyasztást mutasson. Az árammérőt ilyenkor leszerelte, lemásolta a rajta lévő hitelesítő pecsétet, majd a visszatekerés után a hamisított plombával szerelte vissza.

A nő csaknem tíz év alatt csaknem 50 ezer kilowattórával kevesebb fogyasztást, vagyis közel 1,9 millió forinttal kisebb összeget fizetett ki az áramszolgáltatónak, a vádlott pedig legalább 550 ezer forintot kapott ezért.

A férfi hasonlóképpen manipulálta éveken át egy keszthelyi ajándékbolt villanyóráját, amivel 1,5 millió forinttal károsította meg a szolgáltatót, egy balatonmáriafürdői söröző árammérőjét visszatekerve pedig több mint 900 ezer forintos kárt okozott, az összeg harmadát pedig a tulajdonosok neki fizették ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A zalaszántói villanyszerelő ugyanezzel a módszerrel a saját lakóházán kívül Keszthelyen, Hévízen, Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen és Gyenesdiáson panziók és vendéglátóhelyek, valamint cukrászüzem, pékség, sőt három muzeális gyűjtemény villanyóráját is éveken át manipulálta. A tucatnyinál is több ingatlan esetében az áramszolgáltatónak okozott kár összesen meghaladja a húszmillió forintot, és mindezért együttesen mintegy hétmillió forintot kapott az érintett tulajdonosoktól.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség mindkét villanyszerelő ellen lopás és bélyeghamisítás miatt emelt vádat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?