22 °C Budapest
second hand storage with second-hand stuff stacked on top of each other

Súlyos szabálysértést követ el rengeteg magyar háztulaj: vaskos bírságot kaphat, akit elkapnak

2021. november 23. 10:32

Az utcára kihelyezett lomok jelentős része olyan hulladék, amelyet szabályosan ki se lehetne tenni lomtalanításkor. Az FKF a vírushelyzetre tekintettel nem mérlegel, minden szemetet elszállít, de ezt amúgy nem tenné meg. Ha valaki megszegi a szabályokat, és elkapják, az komoly bírságot kaphat.

Lomtalanításkor az FKF jelenleg még nem mérlegeli, hogy a budapestiek mennyi szabályosan kihelyezett és mennyi nem szabályosan kihelyezett hulladékot raknak ki a házak elé, köztisztasági és közegészségügyi okokból elvisznek minden, időben kikészített kupacot az utcákról – mondta a Telexnek Nagy Gábor, az KFK hulladék begyűjtési és -szállítási főosztályvezetője.

A 2020-as, öt kerületben alkalmazott kísérleti gyűjtőpontos lomtalanítás adataiból kitűnik, sokan nem arra használják a lehetőséget, amire szabad, hanem olyan hulladéktól is szabadulnának, amit nem lehet kitenni. Ugyanis a leadott hulladékok mennyisége 30 százalékkal csökkent - ebből még nem lehet arra következtetni, hogy ez mind szabálytalan szemét lett volna, lehet, csak a lakóknak nem volt ideje, lehetősége elvinni a lomokat a kijelölt helyre.

2021-ben a szóban forgó öt kerületben is újra hagyományos utcai lomtalanítást hirdettek meg, és idén idén 11 700 tonna lomot raktak ki, ami alig több a 2019-ben összegyűjtött 11 300 tonnánál. Ez csupán 4 százalékos emelkedés, tehát a 2020-ban „eltűnt” 10 000 tonna lom 2021-ben sem jelent meg. Ebből az FKF azt a következtetést vonta le, hogy a járvány előtti lomtalanítások alkalmával kirakott hulladék jelentős része (közel 30-50 százaléka) vélelmezhetően inkább egyéb (nem szabályosan kitett vagy veszélyes) hulladék volt.

Jöhet a gigacsekk

Korábban a Pénzcentrum is foglalkozott a szabálytalan lomokkal: az KFK szabályai szerint csak a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki.

Viszont tilos a háztartási és szelektív hulladék, elektromos és elektronikai hulladék, építési és bontási törmelék, textil, veszélyes és zöld hulladék kihelyezése. Ahogy Nagy Gábor fentebb említette, most nem mérlegelnek, elvisznek mindent, amit kitett a lakosság, ám "normál esetben" ezt nem tenné meg az FKF.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Korábbi kérdésünkre az FKF elárulta, hogy az utcai lomtalanításkor nem vizsgálják a kihelyezett dolgok használhatóságát, és nem is válogatják szét őket. Ez valahol érthető, hiszen egy év alatt majdnem 31 ezer tonna hulladékról van szó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?