2 °C Budapest
Bulky waste on the road

Javában zajlik a bírságidőszak: ezért 150 ezres büntetést kaphatnak az ingatlantulajok

2021. április 12. 11:01

Javában zajlik a tavaszi lomtalanítás a fővárosban. Aki hibázik, azt akár 150 ezer forintra is megbüntethetik: érdemes figyelmesen elolvasni az előzetes tájékoztatót, és csak az abban megadott idősávban kivinni a lomokat. Illetve soknan nem tudják, de vannak bizonyos hulladékfajták, amiket még a lomtalanítás alkalmával is tilos kitenni. Ha ezen kapnak rajta, akkor is jön a 150 ezres csekk. Mutatjuk, mik a lehetőségek, ha valamiért lemaradnál az éves lomtalanításról!

Már javában zajlik a lomtalanítási szezon Budapesten: az FKF tájékoztatója szerint jelenleg a XXII. kerületben zajlik a hulladékok begyűjtése, április 16-tól pedig a XII. kerületből viszik el a lomokat, utánapedig a XIX. következik a sorban. A Pénzcentrum megkeresésére a cég elárulta, egy év alatt rengeteg lomot gyűjtenek be:

Aki élne a lomtalanítás lehetőségével, annak érdmes figyelmesen elolvasni a Fővárosi Közterület-fenntartó által küldött tájékoztatót, ugyanis abban megjelölnek egy idősávot, amikor ki lehet helyezni a hulladékot. Aki a megjelölt időpont előtt, vagy után viszi ki a lomokat, és elkapják, az

közterületi szabálysértést követ el, aminek a büntetési tétele akár 150 ezer forint is lehet.

Sőt, arra is figyelni kel, hogy az idei évtől a veszélyes hulladék leadására a budapesti hulladékudvarok biztosítanak lehetőséget egész évben, lomtalanításkor nem lehet őket kitenni. A cég hozzátette, hogy azt a szemetet, amit a szabályok szerint nem lehet kitenni, azt nem is szállítja el az FKF.

Kérdésünkre az FKF elárulta, hogy az utcai lomtalanításkor nem vizsgálják a kihelyezett dolgok használhatóságát, és nem is válogatják szét őket. Ez valahol érthető, hiszen egy év alatt majdnem 31 ezer tonna hulladékról van szó.

Forrás: FKF
Forrás: FKF

Lemaradtál a lomtalanításról? Nincs minden veszve!

Aki lemaradna a szokásos lomtalanításról, annak sem kell csüggednie. Az FKF szerint két lehetőség is nyitva áll a budapestiek előtt. A fővárosi háztartások a lomot egész évben beszállíthatják az alábbi hulladékudvarokba:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 1151 Budapest, Károlyi Sándor u. 166.
  • 1225 Budapest, Nagytétényi út 335.

A lomokat előzetes időpontfoglalást követően lehet leadni az udvarokban, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1200 kg mennyiségig. A hulladékudvarok szolgáltatásait a budapesti lakosok igazolások bemutatását követően, hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, az FKF négy hulladékudvara a hosszú hétvégék egy napján is a lakosság rendelkezésére áll szombati nyitvatartás szerint, amelyekből a fent említett kettőbe a lomot is beszállíthatják

- hívta fel a figyelmet az FKF. Elárulták még azt is, hogy az FKF Nonprofit Zrt. üzemeltetésében lévő 17 hulladékudvart becsléseik szerint évente mintegy 180 ezer - 220 ezer lakos veszi igénybe. A legforgalmasabb hulladékudvarokat éves szinten 22ezer - 25 ezer beszállító keresi fel.

Felhívták a figyelmet egy másik lehetőségre is: a háztartások, társasházak a kerületi lomtalanítástól eltérő időpontban, külön díjazás ellenében, soron kívül is rendelhetnek lomtalanítást az FKF-től. A szolgáltatással kapcsolatos további kérdések esetén az ügyfélszolgálat munkatársai készséggel állnak az ügyfelek rendelkezésére a 06 80 353 353-as ingyenesen hívható telefonszámon.

A fent leírtak mellett minden budapesti lakosnak lehetősége van arra, hogy a feleslegessé vált, de más számára még használható (eredeti funkcióját betöltő, nem szennyezett), nem hálózati árammal működő tárgyait, bútorait nyitvatartási időben ingyenesen leadja Társaságunk két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában (1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166. és 1186 Budapest, Besence utca 1/A.)

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm