33 °C Budapest
Bulky waste on the road

Javában zajlik a bírságidőszak: ezért 150 ezres büntetést kaphatnak az ingatlantulajok

2021. április 12. 11:01

Javában zajlik a tavaszi lomtalanítás a fővárosban. Aki hibázik, azt akár 150 ezer forintra is megbüntethetik: érdemes figyelmesen elolvasni az előzetes tájékoztatót, és csak az abban megadott idősávban kivinni a lomokat. Illetve soknan nem tudják, de vannak bizonyos hulladékfajták, amiket még a lomtalanítás alkalmával is tilos kitenni. Ha ezen kapnak rajta, akkor is jön a 150 ezres csekk. Mutatjuk, mik a lehetőségek, ha valamiért lemaradnál az éves lomtalanításról!

Már javában zajlik a lomtalanítási szezon Budapesten: az FKF tájékoztatója szerint jelenleg a XXII. kerületben zajlik a hulladékok begyűjtése, április 16-tól pedig a XII. kerületből viszik el a lomokat, utánapedig a XIX. következik a sorban. A Pénzcentrum megkeresésére a cég elárulta, egy év alatt rengeteg lomot gyűjtenek be:

Aki élne a lomtalanítás lehetőségével, annak érdmes figyelmesen elolvasni a Fővárosi Közterület-fenntartó által küldött tájékoztatót, ugyanis abban megjelölnek egy idősávot, amikor ki lehet helyezni a hulladékot. Aki a megjelölt időpont előtt, vagy után viszi ki a lomokat, és elkapják, az

közterületi szabálysértést követ el, aminek a büntetési tétele akár 150 ezer forint is lehet.

Sőt, arra is figyelni kel, hogy az idei évtől a veszélyes hulladék leadására a budapesti hulladékudvarok biztosítanak lehetőséget egész évben, lomtalanításkor nem lehet őket kitenni. A cég hozzátette, hogy azt a szemetet, amit a szabályok szerint nem lehet kitenni, azt nem is szállítja el az FKF.

Kérdésünkre az FKF elárulta, hogy az utcai lomtalanításkor nem vizsgálják a kihelyezett dolgok használhatóságát, és nem is válogatják szét őket. Ez valahol érthető, hiszen egy év alatt majdnem 31 ezer tonna hulladékról van szó.

Forrás: FKF
Forrás: FKF

Lemaradtál a lomtalanításról? Nincs minden veszve!

Aki lemaradna a szokásos lomtalanításról, annak sem kell csüggednie. Az FKF szerint két lehetőség is nyitva áll a budapestiek előtt. A fővárosi háztartások a lomot egész évben beszállíthatják az alábbi hulladékudvarokba:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • 1151 Budapest, Károlyi Sándor u. 166.
  • 1225 Budapest, Nagytétényi út 335.

A lomokat előzetes időpontfoglalást követően lehet leadni az udvarokban, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1200 kg mennyiségig. A hulladékudvarok szolgáltatásait a budapesti lakosok igazolások bemutatását követően, hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, az FKF négy hulladékudvara a hosszú hétvégék egy napján is a lakosság rendelkezésére áll szombati nyitvatartás szerint, amelyekből a fent említett kettőbe a lomot is beszállíthatják

- hívta fel a figyelmet az FKF. Elárulták még azt is, hogy az FKF Nonprofit Zrt. üzemeltetésében lévő 17 hulladékudvart becsléseik szerint évente mintegy 180 ezer - 220 ezer lakos veszi igénybe. A legforgalmasabb hulladékudvarokat éves szinten 22ezer - 25 ezer beszállító keresi fel.

Felhívták a figyelmet egy másik lehetőségre is: a háztartások, társasházak a kerületi lomtalanítástól eltérő időpontban, külön díjazás ellenében, soron kívül is rendelhetnek lomtalanítást az FKF-től. A szolgáltatással kapcsolatos további kérdések esetén az ügyfélszolgálat munkatársai készséggel állnak az ügyfelek rendelkezésére a 06 80 353 353-as ingyenesen hívható telefonszámon.

A fent leírtak mellett minden budapesti lakosnak lehetősége van arra, hogy a feleslegessé vált, de más számára még használható (eredeti funkcióját betöltő, nem szennyezett), nem hálózati árammal működő tárgyait, bútorait nyitvatartási időben ingyenesen leadja Társaságunk két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában (1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166. és 1186 Budapest, Besence utca 1/A.)

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 14:10