5 °C Budapest
New mansions with hydrant in Budapest cimlapi

Vajon mire elég az új bérminimum a lakáspiacon? Meg fogsz lepődni...

2021. november 5. 15:34

Most már hivatalos: 2022 év elejétől bruttó 200 ezer forint lesz a minimálbér hazánkban, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra nő. Szakértők kiszámolták, hogy ennek köszönhetően hogyan javulnak a családok hitelfelvételi lehetőségei. Ezek alapján akár közel 40 millió forint értékű ingatlan is elérhető lehet a potenciális vásárlóknak.

Jövő év januárjától magasabb minimálbérrel és garantált bérminimummal számolhatnak a munkavállalók. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a jelenleg érvényes bruttó 167.400 Ft helyett bruttó 200.000 forintot kapnak havonta munkáltatójuktól. A minimum középfokú képzettséghez kötött munkakör betöltése esetén, garantált bérminimum néven fizetendő összeg pedig – a 19%-os emelkedésnek köszönhetően – 260.000 forintot jelent majd a dolgozóknak minden hónapban.

A Duna House Pénzügyek szakértői kiszámolták, hogy az új bérmegállapodás alapján mekkora összegű lakáshitelt vehetnek fel az ügyfelek 2022-től, és azt nagyságrendileg milyen ingatlanra fordíthatják. Ha egy házaspár mindkét tagja aktív kereső, akkor a megemelt minimálbérrel, 20 évre, fix 10 éves kamatperiódussal, maradva egyelőre a jelenlegi, 4%-os kamatkörnyezetben, maximum 22 millió forintot igényelhetnek kölcsönként. Ehhez hozzáadva a 20%-os önerőt és két vállalt vagy meglévő gyermek esetén az 1.430.000 forintos CSOK-ot, kis híján 29 millió forintból vásárolhatnak ingatlant.

Egykeresős háztartásokban, vagy egyedülállóként maximum 11 millió forint vehető fel lakáshitelként hasonló konstrukcióban, amely összeg egy 13,75 millió forintos lakás vételére lenne elegendő, és ez a kelet-magyarországi régióban akár egy kétszobás panellakást is jelenthet. 

Azonos feltételek mellett, a 260.000 forintos garantált bérminimummal számolva, egyedül akár 14,2 millió forintos kölcsönt is igényelhet az ügyfél. Az önerővel kiegészítve pedig közel 18 millió forintot költhet új otthonára, valamivel kedvezőbb vásárlási opciókkal, mint ha a minimálbér adná az alapot hiteléhez.

Két fő keresetéből tervezett ingatlanvásárlásnál a felvehető összeg 28,5 millió forintra emelkedik, amelyhez 7,125 millió forintnyi önerőt rakva már 35,5 millió forintos kínálatból is szemezgethetnek a potenciális vevők. Használt lakás esetén, két gyermek után járó CSOK-kal kiegészítve pedig 37 millió forintig válogathatnak a párok. Ezért az összegért pedig akár Budapest közkedvelt, frekventált kerületeiben is hozzájuthatnak egy jó állapotú, 2 szobás lakáshoz, vagy vidéken egy 4 szobás családi házhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06